minerale
fot. pixabay.com

Odată cu debutul verii vine sezonul fructelor de pădure. Majoritatea acestor fructe apar în iulie. Înainte de a ajunge la ele, merită să cunoști proprietățile care promovează sănătatea acestor fructe. La început se poate spune că sunt mari. Prin urmare, nu merită să renunți la afine. Cel mai bine este să optezi la fructe imediat ce apar, pentru că dispar repede. Fructele de padure pot fi consumate singure sau folosite ca adaos la deserturi și chiar mâncăruri pentru cină. Află mai multe despre beneficiile nutriționale și de sănătate ale afinelor.

Afinele din cabinetul de medicină de casă sunt folosite de secole. Medicina populară le-a folosit, în principal, pentru probleme intestinale și boli de ochi. Cu toate acestea, acestea nu sunt singurele beneficii pentru sănătate ale afinelor. Ultimele cercetări arată că acestea au un efect pozitiv asupra altor boli. Mai mult, afinele sunt utilizate nu numai în medicină, ci și în produse cosmetice și bucătărie.

Afine – ce fel de fruct este?

Afinele sunt fructe de culoare albăstrui, cu o acoperire ceroasă. Ele cresc pe arbuști mici, care ating o înălțime de până la 50 de centimetri. Cresc în mod natural în păduri de conifere, păduri de fag, păduri de pin, păduri de stejar, mauri, bălți și munți. Boabele pot fi cultivate și în grădinile de casă și în sere. Sezonul afinelor începe la începutul lunii iunie și durează până la sfârșitul lunii septembrie.

Afine – proprietăți nutritive

Fructele de pădure sunt nu numai gustoase, dar și sănătoase. Conțin vitamine (A, B1, B2, PP, C), flavonoide, antocianine, fitoestrogeni, pectine, acid folic, fibre, acizi din fructe (succinice, malice, citrice), precum și elemente și minerale (potasiu, calciu, zinc, fier , mangan). Valorile nutriționale includ nu numai fructele de afine, ci și frunzele arbustului. Frunzele fructelor de afine conțin uleiuri esențiale, antocianine, glicozide fenolice, în principal, arbutină și taninuri.

Proprietăți de sănătate ale afinelor

Beneficiile pentru sănătate ale afinelor sunt folosite de secole. Aceste fructe au fost un ingredient important al truselor de prim ajutor ale bunicii. Studii din ce în ce mai recente arată că afinele au multe proprietăți, motiv pentru care sunt utilizate din ce în ce mai mult în medicina naturală și în produsele farmaceutice. Beneficiile pentru sănătate ale afinelor includ:

  • eliminarea problemelor cu intestinele – se recomandă consumul de afine uscate pentru diaree, în timp ce fructele proaspete ajută în lupta împotriva constipației; afinele pentru probleme intestinale funcționează, în principal, deoarece conțin taninuri și pectine, care sigilează mucoasa gastrică și combat produsele metabolice dăunătoare; frunzele, care au un efect bactericid și antiinflamator, ajută, de asemenea, la problemele cu sistemul digestiv;
  • susținerea funcționării corecte a ochilor – afinele au fost folosite pentru boli de ochi de foarte mult timp; le datorează influența pozitivă asupra organului de vedere antocianinei și taninului; ele accelerează și susțin regenerarea pigmentului în retina ochiului; în plus, afinele susțin vederea în întuneric și reduc la minimum dezvoltarea miopiei;
  • ajuta la combaterea diabetului – datorită glucokininei, afinele ajută la reglarea nivelului de zahăr din sânge; fructele de pădure se numesc plantă de insulină;
  • reglează nivelul colesterolului – substanțele conținute în fructe afine întăresc capilarele, care devin impermeabile pentru colesterol;
  • efect profilactic asupra dezvoltării celulelor canceroase – afinele sunt unul dintre antioxidanți; aceasta înseamnă că distrug radicalii liberi, care contribuie la formarea și dezvoltarea celulelor canceroase din organism; afinele conțin, de asemenea, acizi folici si elagici, care protejează împotriva cancerului uterin si contribuie la dezvoltarea corespunzătoare a fătului in timpul sarcinii; acidul elagic are în plus un efect profilactic la cancerul pulmonar, al laringelui și al esofagului.

Proprietățile afinelor în cosmetică

alimentare
fot. pixabay.com

Afinele sunt utilizate nu numai în medicină, ci și în produse cosmetice. Extractul din acest fruct este utilizat mai ales în producția de produse hidratante și cosmetice hrănitoare. Cosmeticele din afine întăresc suplimentar, strâng și netezesc pielea și sigilează vasele de sânge. Preparatele cu extract de afine sunt dedicate pielii vasculare, uleioase și predispuse la acnee, precum și tenului matur, deoarece întârzie procesul de îmbătrânire.

Afine – cum să le mănânci?

Afinele pot fi consumate crude – asta se întămplă este cel mai des și cel mai rapid. Poți găsi, de asemenea, multe rețete cu afine. Aceste fructe pot fi adăugate în deserturi, prăjituri, rulouri, etc. Afinele sunt, de asemenea, perfecte pentru umplerea găluștelor sau a clătitelor și ca ingredient al supelor de vară. În plus, poți prepara compoturi și sucuri din ele. Dacă dorești să te bucuri de beneficiile pentru sănătate ale afinelor tot anul, poți îngheța fructele. Afinele americane sunt, în primul rând, rezistente la temperaturi scăzute, care după dezghețare nu-și pierd gustul și aspectul.

Afinele proaspete ar trebui să aibă o culoare albastră intensă și să fie acoperite cu o acoperire de ceară albicioasă. Fructele nu trebuie să fie umede, mucegăite sau putrede. Afinele proaspete trebuie păstrate la frigider până la 7 zile, dacă nu dorești să le mănânci imediat, nu trebuie să le speli.

Afinele înghețate bune ar trebui să fie curgătoare. Pentru a îngheța fructele, așează-le nespălate pe hârtie pergament și pune-le în congelator. Când îngheață, așează-le într-o pungă de plastic. Afinele congelate se păstrează până la un an.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here