ce sunt carbohidratii?
fot.pixabay.com

Există diverse beneficii pentru sănătate asociate cu consumul de carbohidrați, principala sursă de energie a organismului. Cu toate acestea, consumul de prea mulți carbohidrați – sau tipul greșit de carbohidrați – poate duce la probleme de sănătate și creștere nedorită de greutate. Limitarea carbohidraților în cantitățile recomandate înseamnă a vă bucura de beneficiile carbohidraților, evitând totodată numeroasele dezavantaje asociate acestuia. Este recomandat să consumați zilnic 225 – 325 grame de carbohidrați, cu o dietă care conține 2.000 de calorii, ceea ce înseamnă aproximativ 45 până la 65 la sută de calorii din consumul de carbohidrați. Conform ghidurilor Organizației Mondiale a Sănătății și a Fondului Mondial de Cercetare a Cancerului, distribuția procentuală corectă a aportului de carbohidrați este de 50-55% din caloriile zilnice.

dieta fara carbohidrati
fot.pixabay.com

Carbohidrații, la fel ca toate celelalte grupuri alimentare, nu sunt, prin urmare, dăunătoare dacă sunt consumate în cantități corecte. Cu toate acestea, este important să distingem între carbohidrații buni și cei răi. Carbohidrații buni sunt o sursă de vitamine necesare organismului pentru diverse funcții, precum și funcționarea și repararea corespunzătoare a celulelor. Consumul de prea mulți carbohidrați poate contribui la un nivel ridicat de glucoză și, prin urmare, poate provoca pagube organelor și vaselor majore, inclusiv inima, rinichii, ochii și vasele de sânge.

Carbohidrații se încadrează în două categorii: carbohidrați complecși și carbohidrați simpli.

Alegând carbohidrați sănătoși puteți reduce riscul de boli cronice, dar rețineți că unele tipuri de carbohidrați pot cauza probleme de sănătate.

 

Carbohidrați simpli

Exemple tipice de carbohidrați simpli sunt glucoza, zaharoza și lactoza. Există multe alimente care conțin carbohidrați simpli. Fructele proaspete sunt una dintre cele mai bune surse de carbohidrați din această categorie.

  • Afine, grapefruit, mere și pere
  • Zaharuri rafinate se găsesc în alimente precum: –
  • Biscuiți, prăjituri, ciocolată
  • Miere și gemuri, jeleuri, zahăr brun și alb din trestie
  • Pizza, preparate și sosuri, băuturi răcoritoare, dulciur

 

Glucide complexe

Carbohidrații complecși conțin mai mulți nutrienți decât carbohidrații simpli, deoarece sunt mai bogați în fibre și digerați mai lent.

Principalele surse de fibre dietetice sunt:

  • fructe
  • legume
  • nuci
  • fasole
  • pâine integrală
  • cereale
  • porumb
  • ovăz
  • mazăre
  • orez

Carbohidrații complecși sunt cheia sănătății pe termen lung. Ele ajută la menținerea greutății și chiar ajută la prevenirea diabetului de tip 2 și a problemelor cardiovasculare.

Vitamine, minerale și carbohidrați din dietă

Carbohidrații sunt importanți pentru sănătatea dvs., deoarece oferă vitamine și minerale. Nu toți carbohidrații furnizează aceiași nutrienți. Carbohidrații din legume și fructe au o densitate mai mare de nutrienți decât carbohidrații simpli în alimentele rafinate, cum ar fi zahărul. Dacă doriți să vă creșteți aportul de vitamine și minerale, mâncați fructe, legume, cereale integrale, precum pâine și orez, și leguminoase, precum mazăre și fasole.

 

Carbohidrații furnizează fibre

Un alt avantaj al consumului de carbohidrați este faptul că sunt singurii macronutrienți care furnizează fibre alimentare. Fibra dietetică este esențială pentru sănătate, deoarece menține sistemul digestiv sănătos, ajută la reglarea zahărului din sânge, provoacă o senzație de plinătate (hrănire) și poate ajuta la scăderea colesterolului.

 

Carbohidrații sunt principala sursă de energie a organismului, astfel încât consumul acestui nutrient înainte de exercițiu vă poate ajuta să vă creșteți performanța. Deși corpul dvs. poate folosi proteine ​​sau grăsimi ca și „combustibil” în absența carbohidrațilorcarbohidrații sunt cei mai ușor de transformat în energie. Unele studii sugerează că chiar și băuturile obișnuite bogate în carbohidrați pot îmbunătăți rezultatele exercițiilor fizice.

 

Menținerea nivelului de hormoni – ce legătură au carbohidrații în acest sens?

Mulți factori, inclusiv obiceiul activității fizice, cum ar fi exercițiile fizice sau jogging-ul, afectează producția de hormoni în organism. Un alt factor important este dieta dvs., iar carbohidrații pot juca un rol important, în special pentru sportivi. Conform cercetărilor, faptul că nu consumăm suficienți carbohidrați în combinație cu un antrenament intensiv poate scădea nivelul de testosteron.

 

Sfaturi pentru un stil de viață sănătos

  • Dieta dvs. zilnică trebuie să fie echilibrată în ceea ce privește aportul de carbohidrați și proteine
  • Baza fiecărei mese ar trebui să fie carbohidrații complecși, cum ar fi cartofii, pâinea cu cereale integrale sau orezul brun, precum și legumele. Finalizați masa cu fructe, care ar trebui să asigure un echilibru între carbohidrații complexi și cei simpli.
  • Mâncați cereale intergrale pentru micul dejun
  • Folosiți pâine din cereale integrale pentru a face tost
meniuri sanatoase
fot.pixabay.com

Limitați cantitatea de produse făinoase albe rafinate în alimentația dvs., cum ar fi pâinea albă, pizza, pastele albe și orezul. Procesul de rafinare produce carbohidrați simpli, și în acest fel se pierd multe vitamine și minerale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here