Ouăle sunt una dintre componentele de bază ale unei diete. Deși mâncăm ouă, atât singure cât și într-o varietate de feluri de mâncare, dezbaterile despre valoarea nutrițională a ouălor sunt încă în desfășurare. Teoria dacă oul este sănătos sau nu se dezbate de ani buni. Aceasta se schimbă adesea și nu există un răspuns corect. Cu toate acestea, nu există nicio îndoială că ouăle din dietă ar fi greu de eliminat, prin urmare, indiferent dacă le mânănci în cantitați mari sau mici, merită să afli ceva despre ele. Vezi câte calorii are un ou și ce nutrienți poate oferi organismului.

Câte calorii are oul?
Conținutul caloric al unui ou depinde de modul în care a fost preparat. După cum știți, oul poate fi servit în multe feluri – de la fiert la prajit. Oul fiert moale are 88 de calorii într-o porție de 60g. Oul fiert tare este mai caloric – 93 de calorii, în timp ce omleta are deja 170 kcal. Într-un ou prăjit, există 130 de calorii, similar cu omleta. Cantitatea de calorii crește dacă se adaugă omletei, brânză, șuncă sau cârnați. Conținutul de calorii al ouălor poate fi, de asemenea, crescut, dacă folosim grăsime necorespunzătoare pentru prăjire. De asemenea, trebuie menționat faptul că cele mai puține calorii conține un ou crud, și anume proteina sa – 48. Cantitatea lor crește odată cu tratamentul termic al produsului.
Din ce este format un ou?
Greutatea oului fiert este de aproximativ 50-60 grame. Este format în majoritate (76%) din apă. Apoi sunt proteinele (13%), grăsimi (11%), carbohidrați (1%)altele. Această compoziție a oului îl face o sursă excelentă de energie. Grăsimile conținute în el, 64% sunt proteine și doar 3% carbohidrați. Oul asigură organismului cantități foarte mari de proteine, calciu și acizi grași mononesaturați.
Câte calorii are oul? Modalități de a arde ouă
Mâncarea unui ou fiert poate fi comparată cu consumul a 5 căpșuni sau 9 roșii. Pentru a le arde, trebuie să alergi 10 minute, să înoți 13 minute sau să mergi cu bicicleta timp de 20 de minute. Așa cum puteți vedea, valoarea calorică a oului este destul de mare. Prin urmare, nutriționiștii recomandă consumul de ouă în principal pentru micul dejun. Datorită acestui lucru, micul dejun va fi ars cu ușurință.
Câte calorii are oul? Tipuri de ouă
Valorile nutritive ale ouălor de găină și conținutul lor caloric depind în mare măsură de modul de hrănire a găinilor. În magazine pot fi găsite ouă din mai multe clase. Cele mai bune sunt cele din agricultura ecologică. O valoare mult mai puțin nutritivă poate fi găsită la ouăle de la puii păstrați în cuști sau la cei crescuți în hambar. Puteți afla de unde provine oul analizând seria de numere de 11 cifre de pe ou sau ambalajul acestuia. Cel mai semnificativ este primul număr. Numărul 0 înseamnă că ouăle provin din agricultură ecologică, 1 provine din raza de acțiune liberă, 2 din fermele de hambar și 3 din creșterea în cuști.

Trebuie amintit că valorile calorice și valorile nutriționale date se aplică ouălor de găină. De asemenea, în bucătărie se pot folosi ouă de prepeliță, rață și chiar struț. Cu toate acestea, conțin diferiți compuși și au valori diferite de sănătate.