Fiecare dintre noi vrea să rămână tânăr și sănătos mult timp. O dietă echilibrată, bogată în minerale și compuși importanți pentru organism poate ajuta în acest sens. Deși elixirul tinereții și sănătății nu a fost încă inventat, aceasta nu înseamnă că suntem complet fără șansă în această luptă. Unul dintre compușii care sunt valoroși pentru organism sunt catehinele. Acestea sunt substanțe chimice care aparțin grupului de polifenoli, adică antioxidanți. Sarcina lor principală este de a favoriza sănătatea organismului uman. Funcționarea catehinelor este extrem de complicată, dar merită să aflați ce funcții îndeplinesc și de ce sunt responsabili, precum și în ce alimente pot fi găsite.
Ce sunt catehinele?
Catehinele sunt substanțe chimice naturale care aparțin polifenolilor, adică antioxidanților. Aceștia sunt responsabili în principal de neutralizarea radicalilor liberi și de îndepărtarea metalelor grele din organism. Proprietățile lor de bază includ și acțiunea astringentă, care vă permite să reglați și să îmbunătățiți multe dintre sistemele interne ale corpului, precum și să întârziați îmbătrânirea. Catehinele singure, constituie până la 80% din totalul antioxidanților. Cea mai puternică catehină este epigalocatechinul galat. Este cu peste 100% mai puternic decât vitamina C și E, are și proprietăți bacterioase, virale și fungicide.
Catehine – unde le găsim?
Ceaiul este sursa principală de catehină. Acest compus se găsește în primul rând în ceaiul verde, dar îl găsim și în ceaiul cu fructe negre. Cea mai mare concentrație se află în frunzele proaspete ale tufei de ceai. Catehinele pot fi găsite și în vin roșu, ciocolată și fructe, cum ar fi căpșuni, caise, mere, cireșe, piersici și prune. Leguminoasele sunt, de asemenea, bogate în catehine: fasole, linte și fasole largă.
Cum funcționează catehinele?
Catehinele ca antioxidanți au efecte antiinflamatoare și antioxidante puternice. Ele răspund, printre altele pentru îndepărtarea metalelor grele din corp și, prin urmare, susțin procesul de detoxifiere. O sarcină importantă a catehinelor este și de a întârzia procesul de îmbătrânire a organismului și de a reduce riscul de morbiditate. Această din urmă proprietate se datorează în principal faptului că catehinele luptă împotriva radicalilor liberi. Acești compuși sunt responsabili pentru apariția multor boli și afecțiuni, de la cele comune și mai puțin periculoase, cum ar fi răcelile și gripa, până la boli grave, de asemenea, cauzate de cancer.
Catehinele au, de asemenea, un efect profilactic asupra aterosclerozei și hipertensiunii arteriale, au un efect pozitiv asupra greutății corporale și susțin lupta împotriva obezității. Este bine ca diabeticii să includă în dieta lor, catehinele. Una dintre proprietățile acestor compuși este scăderea nivelului glicemiei și un efect pozitiv asupra rezistenței la insulină. Catehinele sunt din ce în ce mai utilizate pentru a trata cataracta. Merită să ne amintim, însă, că acești compuși nu numai că susțin prevenirea și tratamentul bolilor periculoase, dar sunt de dorit și în dieta oamenilor sănătoși. Acestea vă permit să creșteți rezistența organismului și să o protejați împotriva bolilor de sezon, au proprietăți antibacteriene, antifungice și antivirale.