răceală
fot. pixabay.com

Timp de mulți ani, ceaiul verde a fost considerat cea mai sănătoasă băutură din lume. Chiar dacă astăzi se spune că proprietățile sale sunt mai multiple decât cele ale, de exemplu, plantei de cistus, există încă mulți fani ai acestei băuturi. Ceaiul verde este de fapt sănătos, și este recomandat să-l bei. Poate fi consumat atât de gravide, cât și de copii după vârsta de 1 an. Ceaiul verde există în multe soiuri. În România, poți obține, în principal, cele găsite în Japonia și China. Înainte de a ajunge la o ceașcă de ceai verde, verifică însă ce proprietăți are și în ce cantități trebuie consumat.

Proprietățile ceaiului verde sunt apreciate de secole. La început, funcționarea sa a fost folosită, în principal, de asiatici. Accesul lor larg la ceaiul verde se datorează faptului că este cultivat în țările asiatice. Tufele de ceai cresc în principal în China, Japonia, India și Coreea de Sud. În zilele noastre, ceaiul verde este cunoscut în toată lumea, îl bem în diverse soiuri. Speciile individuale diferă una de cealaltă prin aspectul frunzelor, culoarea infuziei, gust, miros și cantitatea de cofeină.Totul este influențat de momentul culesului frunzelor de ceai, de vârsta tufișului, de gustul și de felul în care frunzele sunt rulate. Este importantă și regiunea lumii în care este cultivat ceaiul verde.

Cum se face ceaiul verde?

Ceaiul verde este făcut din frunzele arborelui de ceai, care este similar cu ceaiul negru clasic. Totuși, ceea ce îl diferențiază de ceaiul tradițional este că frunzele sunt procesate nu mai târziu de o oră după cules, datorită cărora nu sunt fermentate și nu pierd substanțe nutritive valoroase. Și, după cum arată cercetările privind ceaiul verde, nu sunt puține.

Proprietăți nutritive ale ceaiului verde

Ceaiul verde este, în primul rând, o sursă de polifenoli cu diverse efecte. Găsim în ea atât catechine, cât și antioxidanți puternici. În plus, compoziția ceaiului verde include taninuri, alcaloizi, lipide, aminoacizi, teină, vitaminele A, B, C și E, calciu, potasiu, cupru, zinc, mangan și fluor. Aceste proprietăți nutritive ale ceaiului verde îl fac foarte versatil. Este utilizat în profilaxia în terapii pentru a trata diverse boli și pentru a îmbunătăți frumusețea.

Ceaiul verde aplicare

sănătate
fot. pixabay.com

Ceaiul verde a fost folosit în medicina naturală de milenii. Acțiunea sa este dovedită a fi:

  • anti-cancer – efectul ceaiului verde asupra cancerului nu a fost încă investigat în detaliu, cu toate acestea, este indicat faptul că antioxidanții puternici conținuți în acesta ajută la protejarea ADN-ului împotriva factorilor, care activează dezvoltarea celulelor canceroase; ceaiul verde funcționează bine împotriva cancerului de piele;
  • antiatherosclerotice – antioxidanți conținuți în ceaiul verde împiedică oxidarea colesterolului rău, adică LDL, astfel încât să nu se acumuleze pe pereții arterelor;
  • antiinflamatoare – catechinele, care sunt una dintre substanțele, care alcătuiesc ceaiul verde, au un efect de susținere asupra endoteliului; el este cel care este responsabil pentru pătrunderea celulelor din sânge în țesuturile corpului și, astfel, combate inflamația și produce anticorpi adecvați;
  • anti-neurogradare – rezultatele cercetărilor confirmă faptul că, consumul regulat de ceai verde protejează creierul împotriva modificărilor din acesta, ceea ce poate duce la dezvoltarea de demență senilă sau Alzheimer;
  • de reducție – proprietățile de reducție ale ceaiului verde se datorează catechinului conținut în acesta; influențează reducerea țesutului adipos, inhibă absorbția grăsimilor din alimente și intensifică consumul acestora din organism; proprietățile ceaiului verde permit, de asemenea, stimularea acțiunii unora dintre enzimele digestive, care are un efect pozitiv asupra metabolismului hepatic și accelerează eliberarea de grăsimi;

Ceai verde – cum să pregătești corect?

Proprietățile ceaiului verde sunt relevante dacă infuzia este preparată în mod corespunzător. Fructele uscate trebuie turnate în apă la o temperatură de 70-80 grade Celsius și preparate timp de 2-3 minute, niciodată prea mult. Dacă prepari ceai verde prea mult timp, devine acru și își pierde proprietățile. Este similar atunci când este turnat cu apă, care este prea fierbinte. Ceaiul verde al primei beri are proprietăți revigorante, în timp ce cea de-a doua bere are un efect calmant și relaxant. Specialiștii recomandă copiilor să li se administreze ceai verde la a treia bere. Nu va fi prea puternic. Ceaiul verde poate fi administrat copiilor după vârsta de 1 an.

Ceai verde – efecte secundare

Ceaiul verde este considerat o băutură sănătoasă. De fapt, este așa, atâta timp cât nu exagerezi el. Efectele secundare ale consumului de ceai verde pentru majoritatea oamenilor apar după 8 căni pe zi. Datorită conținutului ridicat de cofeină, acestea pot provoca o agitație puternică, ritm cardiac crescut, urinare excesivă, greață, vărsături și slăbiciune. Prea mult ceai verde provoacă, de asemenea, probleme cu absorbția fierului de către organism. Pentru a evita efectele negative ale consumului de ceai verde, se recomandă consumarea acestuia în doze de 2-3 căni pe zi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here