memorie
fot. pixabay.com

Oamenii consumau cofeină încă din epoca pietrei. Strămoșii noștri au descoperit că mestecarea semințelor, scoarței sau frunzelor anumitor plante ameliorează oboseala, stimulează conștientizarea și ridică starea de spirit. Abia mult mai târziu s-a dovedit că efectul cofeinei a fost crescut prin înmuierea unor astfel de plante în apă caldă. Multe culturi au legende, care atribuie descoperirea unor astfel de plante oamenilor, care au trăit cu multe mii de ani în urmă.

Istoria cofeinei – cum s-a ajuns la descoperirea proprietăților ei? Mituri și legende

Conform unei legende populare mongole, împăratul Chinei Shennong, care ar fi domnit în jurul anului 3000 î.Hr., a descoperit întâmplător că atunci când unele frunze au căzut în apă clocotită, s-a format o băutură aromatică și restaurantă.

Istoria timpurie a cafelei este neclară, dar un mit popular indică Etiopia, de unde provine cafenea arabica. Conform acestui mit, s-a observat că caprele devin „fericite” noaptea, după ce au pășit în tufișurile de cafea și au avut probleme pentru a adormi, iar oamenii care au gustat fructele de pădure pe care le mănâncă caprele, au simțit aceeași vitalitate. Cea mai veche referință literară la cafea a fost găsită în opera unui medic persan al-Razi din secolul al IX-lea. În 1587, Malaye Jaziri a pregătit o lucrare despre istoria și controversa legală a cafelei intitulată „Umdat al safwa fi deal al-qahwa”.

În Europa, cafeaua era numită „vin arab”. Prima mențiune a acestei băuturi datează din secolul al XVII-lea. În această perioadă, au fost create „cafenele”, dintre care primele au fost la Constantinopol și la Veneția. În Marea Britanie, primele cafenele au fost deschise la Londra în 1652, la St Michael’s Alley din Cornhill.

Ce este cofeina și cum funcționează?

Cofeina este un alcaloid de xantină care acționează ca stimulent. Se găsește în frunzele de cafea și fructe, în ceai, yerba mate și guarana și în cantități mici în cacao și nuci kola. În general, cofeina se găsește în boabele, frunzele și fructele a peste 60 de plante în care acționează, de exemplu, ca un pesticid natural pentru a amorți și a ucide anumite insecte.

Cofeina este un stimulent al sistemului nervos central (SNC). Funcționează prin prevenirea temporară a somnolenței și restabilirea vigilenței.

Băuturile cofeinizate, precum cafeaua, ceaiul, băuturile răcoritoare și băuturile energizante sunt foarte populare: cofeina este o substanță psihoactivă consumată frecvent în lume. În America de Nord, până la 90% dintre adulți consumă cofeină în fiecare zi.

Cofeina poate mări memoria de lungă durată

mit
fot. pixabay.com

Numeroase studii sugerează că, cofeina are multe beneficii pentru sănătate. Oamenii de știință au aruncat o privire mai atentă asupra cofeinei ca mijloc de îmbunătățire a memoriei. Această teză interesantă a fost supusă multor cercetări, iar oamenii de știință au ajuns astfel la câteva concluzii interesante. În primul rând, dacă consumăm o anumită doză de cofeină după o sesiune de învățare, aceasta ne poate ajuta să ne amintim mai multe informații.

Studiile pentru a afla dacă cofeina îmbunătățește de fapt memoria a fost efectuată pe un grup de 160 de voluntari cu vârste cuprinse între 18 și 30 de ani (în final, au fost luate în considerare rezultatele a 117 persoane).

În prima zi a studiului, participanților li s-au arătat imagini cu diferite obiecte și li sa cerut să le identifice ca obiecte „interne” sau „externe”.

După aceea, participanții la studiu au fost repartizați la întâmplare pentru a primi fie o pastilă de cofeină de 200 mg, fie o pastilă placebo.

A doua zi, participanților li s-au arătat aceleași fotografii, precum și unele noi. Cercetătorii au solicitat participanților la studiu să verifice dacă fotografiile erau „noi”, „vechi” sau „similare cu fotografiile originale” (din ziua precedentă). Pe această bază, cercetătorii au descoperit că cei care au consumat cofeină, erau mai buni la recunoașterea unor poze similare decât cei care au luat placebo. Cu toate acestea, cercetătorii au descoperit că cele două grupuri au fost capabile să distingă cu exactitate dacă fotografiile erau vechi sau noi.

Noile cercetări sugerează că, consumul a 200 mg de cofeină pe zi poate crește memoria pe termen lung.

Studii de dependență între cofeină și memoria de lungă durată – întrebări continue

Echipa a efectuat experimente suplimentare folosind doze de 100 mg și 300 mg de cofeină. S-a constatat că performanța este mai bună cu o doză de 200 mg comparativ cu doza de 100 mg, dar nu a existat nicio îmbunătățire semnificativă cu 300 mg cofeină comparativ cu doza de 200 mg.

Deci concluzia este evidentă: avem nevoie de o doză de cel puțin 200 mg de cofeină pentru a vedea efectul de conservare a memoriei datorită cofeinei.

Echipa de cercetători a descoperit, de asemenea, că performanța memoriei de lungă durată nu s-a îmbunătățit dacă pacienților li s-a administrat cofeină cu o oră înainte de efectuarea unui test de identificare a imaginii.

Este posibil ca, cofeina să aibă un efect asupra memoriei într-o structură a creierului numită hipocamp, dar și alte zone ale creierului pot juca un rol în acest proces. Hipocampul este cel mai mult asociat cu memoria, deoarece se numește centru de memorie și este responsabil pentru reglarea procesului de transfer de informații de la memoria pe termen scurt la cea de lungă durată. Hipocampul păstrează amintiri.

Desigur, trebuie făcute mai multe cercetări pentru a înțelege mai bine mecanismele, prin care cofeina influențează memoria pe termen lung.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here