Colesterolul din corpul nostru apare sub forme pozitive și negative (colesterolul bun și rău). Colesterolul cu un nivel normal, acceptabil este o substanță esențială pentru organism. Cu toate acestea, dacă colesterolul din sânge este prea mare, devine un pericol tăcut care ne expune unui atac de cord. Colesterolul este un compus chimic gras care este esențial pentru viață. Este o componentă a membranelor celulare, necesare dezvoltării corecte a fiecărei ființe umane. Participă la crearea hormonilor steroizi, acizilor biliari și a vitaminei D. Informațiile de pe ambalaj conform cărora produsul nu conține colesterol în compoziția sa acționează asupra noastră ca un magnet, deoarece produce automat asociații benefice și ne dă senzația că alegem un produs cu proprietăți sănătoase.
Colesterolul este produs de organism, dar poate fi furnizat și organismului cu alimente. Studiile arată că persoanele obeze cu un nivel ridicat de colesterol rău pot reduce în mod eficient apariția acestuia pierzând cât mai multe kilograme inutile.
Colesterolul bun și rău – ce reprezintă?
Există două tipuri de colesterol; LDL (lipoproteine cu densitate joasă, colesterol rău) și HDL (lipoproteine cu densitate ridicată, colesterol bun).
Ficatul nostru produce din 1-2 grame de colesterol pe zi. Producția poate scădea atunci când mâncăm alimente bogate în colesterol și crește atunci când consumăm alimente fără colesterol.
Numele de colesterol provine de la cuvintele grecești kholē sau bilă (din moment ce a fost izolat pentru prima dată de calculii biliari), precum și stereo sau bulgări, ceea ce indică faptul că face parte dintr-o clasă de molecule care sunt cunoscute sub numele de steroli. (Termenul „steroizi” provine din această rădăcină comună.)
Colesterolul este necesar pentru producerea de vitamina D, hormoni steroizi și acizi biliari. Este, de asemenea, o componentă a membranelor celulare.
De ce unii oameni au niveluri mai mari de colesterol decât alții?
A explica de ce unii oameni au colesterolul mai ridicat decât alții nu este atât de ușor pe cât pare. De exemplu, persoanele supraponderale sau obeze par să aibă un nivel ridicat de colesterol nesănătos, în timp ce persoanele slabe, de asemenea, au această problemă. Iată câțiva factori care afectează colesterolul:
- Ereditate: Deși aceasta este relativ rară, o afecțiune numită hipercolesterolemia familială (FH) poate face ca unele persoane să fie sensibile genetic la niveluri ridicate de colesterol rău. Există două tipuri: heterozigot, în care o persoană moștenește o genă de la un singur părinte; și homozigot, în care persoana are două copii ale genei, una de la fiecare părinte. Homozigotul este atât mai rar, cât și mai periculos. Persoanele cu FH nu procesează atât de eficient colesterolul LDL și ajung la niveluri ridicate ale acestui tip de colesterol, ceea ce le face mai susceptibile la arterioscleroză, adesea de la vârste foarte mici. Dacă aveți FH sau aveți un părinte sau o soră care a făcut un atac de cord precoce, vă recomandăm să începeți testul pentru colesterol din timp. (Majoritatea pacienților cu FH necesită medicamente pentru scăderea colesterolului, cum ar fi statinele, pentru a menține sănătos nivelul colesterolului).
- Fumatul: În timp ce fumatul nu provoacă direct colesterolul ridicat, este în sine un risc grav dovedit pentru provocarea bolilor de inimă și accidentelor vasculare cerebrale. Acest risc crește dacă aveți și colesterol LDL ridicat. Un motiv este că fumatul scade nivelul HDL, contribuind la reducerea sau eliminarea acestei forme de efect protector al colesterolului. Renunțarea la fumat are beneficii imediate pentru sănătatea inimii. O revizuire a studiilor publicate în 2013 a arătat că nivelul HDL crește aproape imediat la persoanele care renunță la fumat.
- Dieta: ceea ce mănânci joacă cu siguranță un rol foarte important în sănătatea inimii tale, dar nu este doar evitarea grăsimilor. În schimb, alimentele procesate care conțin grăsimi trans (listate pe etichete ca uleiuri hidrogenate sau parțial hidrogenate) ar trebui eliminate. Limitați de asemenea aportul de grăsimi saturate, care este derivat în principal din produsele animale. În schimb, optează pentru consumul de grăsimi nesaturate, precum cele găsite în avocado, nuci, semințe și ulei de măsline.
Produse care cresc colesterolul
Produsele care cresc colesterolul le includ pe cele enumerate mai jos. Persoanele cu un nivel ridicat de colesterol în sânge ar trebui să le evite în dieta lor zilnică.
- Pâine de grâu
- Alimente prăjite
- Grăsimile animale
- Ouă
- Dulciuri
- Gustări sărate
- Paste
- Orez alb
- Stimulanți: alcool și țigări
- Fast food
- Unt
- Untură
- Cremă grasă
- Brânză.
Produse care vă vor ajuta să scădeți nivelul ridicat de colesterol
Colesterolul prea mare înseamnă că ar trebui să recurgeți la o dietă. Nu ar trebui să excludă doar produsele care cresc concentrația sa în organism, ci și să conțină produse care îl reduc în mod natural. Acestea includ:
- Făină de ovăz
- Ginseng
- Extract de anghinare
- Păpădie
- Lucernă
- Uleiuri vegetale
- Pești de mare grași
- Boabele de soia
- Usturoi
- Carnea slabă – de exemplu, vită