sarcină
fot. pixabay.com

Unii oameni nu își pot imagina viața fără o doză zilnică de cofeină, în timp ce alții nu au fost niciodată prinși în această dependență. Cafeaua este unul dintre stimulenții care susțin concentrarea și crește metabolismul.

Cofeina acționează direct asupra sistemului nostru nervos, stimulând receptorii să crească producția de energie în celule. Ar trebui consumată cafeaua de către femeile însărcinate și cele, care alăptează?

Cafeaua și sarcina – trebuie să renunț la cafea?

Cofeina traversează cu ușurință placenta și rata cu care este metabolizată încetinește în timpul sarcinii. Acesta este un fapt științific care a fost dovedit de multe studii, așa că, numai datorită acestuia, merită luat în considerare necesitatea consumării unei băuturi cu cofeină în timpul sarcinii. Se știe că mămicile ar trebui să facă ceea ce este mai bine pentru copilul care crește în burtă, pentru a se asigura că are cel mai sănătos început posibil. Ce spune cercetarea despre consumul de cafea? De exemplu:

New England Journal of Medicine a efectuat un studiu asupra a 562 de femei care au rpierdut sarcina la 6–12 săptămâni după ce au rămas însărcinate. Pe această bază, cercetătorii au concluzionat că, consumul a mai mult de 5 căni de cafea pe zi, crește riscul de avort spontan al mamei.

Un studiu realizat de Dr. De-Kun Li, al Diviziei Kaiser Permanente din Reaserch, a analizat, de asemenea, simptomele materne ale sarcinii timpurii, cum ar fi greața care duce la aversiunea naturală a cofeinei, pentru a determina mai exact efectul real al cafeinei asupra riscului de avort. Studiile efectuate pe un grup de peste 1.000 de femei însărcinate au descoperit că femeile, care consumau 200 mg sau mai mult de cofeină (sub orice formă) pe zi, aveau riscul de avort spontan de două ori mai mare decât femeile care nu consumau cofeină. 200 mg cofeină este echivalentul a peste două căni de cafea.

În schimb, un studiu complet diferit a comparat 17 studii epidemiologice care au investigat efectele cofeinei asupra fătului și nu au găsit nicio relație de cauzalitate între un aport de cofeină de 300 mg sau mai puțin și rezultatul travaliului.

Revenind la trecerea cofeinei prin placentă, cofeina poate restricționa fluxul de sânge către placentă, precum și crește tensiunea arterială și nivelul de zahăr din sânge. Acest lucru pune o tensiune asupra ficatului, care este deja ocupat cu prelucrarea cerințelor hormonale crescute asociate cu sarcina.

Majoritatea studiilor științifice indică însă pericolele consumării a 300 mg de cofeină pe zi, de la avort la reducerea greutății la naștere a bebelușului. Deci rămânerea sub această limită sau a nu consuma cofeină complet în timpul sarcinii este cu siguranță o soluție rezonabilă. În plus, cafeaua scoate multe elemente valoroase care sunt necesare în special mamelor și bebelușilor în timpul sarcinii.

vitamine
fot. pixabay.com

Uneori, problema cofeinei se rezolvă, deoarece o femeie aflată sub influența sarcinii suferă de anorexie sau dezgust cu diverse băuturi. Cafeaua este foarte des una dintre ele, datorită gustului și mirosului specific, ceea ce duce la greață sau chiar vărsături în timpul sarcinii. În timpul sarcinii, femeile se confruntă adesea cu arsuri la stomac tulburătoare, motiv pentru care sunt dornice să elimine alimentele care le provoacă sau să-și îmbunătățească efectele din dietă – cafeaua este cu siguranță unul dintre ele.

Consumul cafelei în timpul alăptării – este sigur?

Consumul de cafea este asociat cu o pierdere crescută de calciu din organism. Vom obține același rezultat, de exemplu, prin consumul excesiv de carne sau sare de masă. Prin urmare, ar merita să renunți la consumul de cafea complet în timpul alăptării sau să nu bei mai mult de o cană pe zi. În mod alternativ, bea cafea cu lapte – infuzie slabă. Dacă, până acum, mama nu și-ar putea imagina viața fără trei espressoare pe zi, a venit momentul când trebuie să renunțe la acest obicei.

De ce? Cofeina are un efect negativ asupra copilului. O mamă care alăptează și consumă cantități excesive de cafea, poate duce la penetrarea cofeinei în corpul copilului, care nu este în măsură să elimine cofeina în primele luni. Când cofeina intră în fluxul sanguin, o cantitate mică (de obicei sub 1%) intră în laptele matern, cu o cantitate maximă de ore după ingestie. Consecința poate fi acumularea de cofeină în țesuturi, manifestată prin dureri abdominale, agitație sau probleme cu somnul. Dacă apar astfel de simptome, mama ar trebui să elimine imediat cafeaua din dieta urmașilor.

Mulți experți spun că o cantitate moderată de cafeină (nu mai mult de 300 de miligrame pe zi) este bună pentru mamele care alăptează și nu ar trebui să provoace modificări de comportament la majoritatea bebelușilor. În schimb, consumul a două sau mai multe căni de cafea pe zi poate avea efectul descris mai sus asupra copilului tău.

Cofeina nu este reprezentată doar de cafea – ai grijă

Reține că, cofeina nu este doar cafea! Cofeina provine și din alte surse precum ceai, băuturi răcoritoare, băuturi energizante, ciocolată și înghețată (și, desigur, alte dulciuri). Cofeina se găsește, de asemenea, în produse pe bază de plante și medicamente fără rețetă, inclusiv la unele pentru dureri de cap, răceală și medicamente pentru alergii, așa că citește întotdeauna cu atenție eticheta sau pe insertul pachetului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here