Grătarul este considerat un sport național al românilor. Din păcate, nu toată lumea îl va considera sănătos. Felurile de mâncare la grătar sunt percepute drept grase și cancerigene. Consumul mâncărurilor la grătar nu este recomandată bătrânilor, copiilor bolnavi și copiilor mici, precum și tuturor celor, care vor să slăbească. Este așa? După cum susțin iubitorii grătarului, nu. Ei susțin că, carnea la grătar este mai slabă și, prin urmare, mai sănătoasă și indică faptul că acestea nu sunt singurele avantaje ale grătarului. Pentru a te bucura de ele, trebuie doar să implementezi principiile grătarului sănătos. Datorită acestui lucru, nu va trebui să renunți la produse delicioase coapte în aer liber. Vezi cum să faci grătar sănătos.
Disputa, dacă alimentele la grătar sunt sănătoase sau nu, durează de mult timp. Nutriționiștii s-au alăturat luptei susținătorilor și adversarilor. Cei mai mulți dintre ei te îndeamnă să gătești bucate pe suportul de sârmă, dar în anumite condiții. Regulile grătarului sănătos sunt pentru a împiedica coacerea cu un efect negativ asupra organismului nostru.
Cum să pregătești grătarul? Valoarea nutritivă a mesei
Poți pregăti aproape orice fel de mâncare pe grătar. Carne, pește, legume. Dacă dorești să faci un grătar sănătos, ar trebui să te gândești la valoarea nutrițională a produsului înainte de a-l arunca pe grătar. Nutriționiștii spun că grătarul sănătos se bazează pe punerea pe grătar a cărnii slabe, precum pui, curcan, carne de vită și pește. Cel mai bine este să eviți carnea tocată sub formă de cârnați sau hamburgeri. Este adevărat că în timp ce faci grătar, carnea pierde grăsime, dar nu toate.
Cum să grilezi sănătos? Nu doar carne
Principiul grătarului sănătos este, de asemenea, să nu mănânci doar carne la grătar. De asemenea, poți prepara legume pe grătar, la care ai acces ușor în primăvară și vară, adică în timpul sezonului de grătar. Pe grătar, poți prepara cele mai multe legume și le poți combina cu produse din carne, creând astfel o masă sănătoasă și hrănitoare.
Cum să grilezi sănătos? Nu uita de igienă

Potrivit American Diabetes Association, doar 44% dintre oameni se spală pe mâini înainte de a pregăti o masă la grătar. Lipsa unei igiene adecvate reduce valoarea sănătății unei mese și poate duce la dureri de stomac, diaree, amețeli, greață și vărsături, care sunt rezultatul intoxicațiilor bacteriene. Așadar, lipsa igienei în pregătirea meselor în sânul naturii se poate termina foarte prost. Prin urmare, este important să precezi grătarul cu spălarea completă a cărnii și legumelor, pe care dorești să le pregătești pe raftul de sârmă și având grijă de igiena mâinilor.
Cum să grilezi sănătos? Depozitare
Grătarul sănătos este, de asemenea, o modalitate bună de a stoca produsele, pe care dorești să le coci. Carnea nu trebuie ținută în afara frigiderului înainte de a o pune pe grătar. Temperaturile ridicate au un efect foarte negativ asupra acesteia – începe să se descompună și se dezvoltă bacterii patogene. Carnea spălată și condimentată trebuie păstrată până la sfârșit în temperaturi răcoroase și scoasă numai înainte de a fi pusă direct pe grătar. Bucățile trebuie puse imediat la rece. Acest lucru va elimina riscul de otrăvire prin mâncare la grătar.
Cum să grilezi sănătos? Coace până la sfârșit
Pentru a grila sănătos, trebuie să ai răbdare. Deși fiecare dintre noi își dorește să obțină cât mai repede porția sa, mâncărurile la grătar trebuie să fie bine coapte. Trebuie amintit că în timpul procesului, temperatura devine mult mai lentă în interior, așa că ai nevoie de mai mult timp pentru a pregăti vasul. Înainte de a servi, merită să verifici dacă carnea este, de fapt, gata. Acest lucru poate fi realizat folosind un termometru cu un dispozitiv de lansare. Pentru propria sănătate, nu mânca carne crudă.
Cum să grilezi sănătos? Farfurii pentru grătar
În timpul grătarului, sunt produși compuși cancerigeni. Acesta este un fapt, pe care chiar și cei, care preferă prăjirea pe grătar, nu îl pot nega. Unele dintre ele sunt formate în timpul procesului tehnologic, altele, atunci când grăsimea cedată cade pe cărbune și degajă vapori toxici, care se depun pe carne. Prin urmare, dacă dorești să faci un grătar sănătos, trebuie să folosești întotdeauna tăvi sau folie de aluminiu, care vor proteja vasele împotriva vaporilor, deși nu toți compușii toxici.
Cum să grilezi sănătos? Evită alcoolul
Combinația de alimente grase și alcool pune o povară grea asupra stomacului și a ficatului. Prin urmare, dieteticienii recomandă ca atunci când se mănâncă preparate de la grătar, să nu-i consumi cu bere sau vin. Aceasta poate provoca arsuri la stomac, balonare sau sațietate excesivă.
Cum să grilezi sănătos? Ai grijă la lemn
Unul dintre principiile grătarului sănătos este evitarea aprinderii coniferelor, ce conțin o mulțime de rășini pentru ars. În schimb, caută cărbune sau lemn tare. De asemenea, cel mai bine este să nu aprinzi focul cu ajutorul articolelor chimice, este mult mai bine să accesezi produse ecologice din lemn sau arme de căldură electronice speciale. O altă regulă este să aștepți ca mâncarea să fie pusă pe grătar când cărbunele este gri. Va elibera mai puține toxine atunci.
Grătarul sanatos înseamnă respectarea unor reguli simple. Implementarea lor va preveni prepararea și consumul de alimente în aer liber, în detrimentul organismului nostru.