bucătărie
fot. pixabay.com

Curcuma este un condiment bine cunoscut în Asia. Proprietățile sale sunt folosite în Orientul Îndepărtat de peste 4.000 de ani. În Europa, am auzit despre curcuma un pic mai târziu, dar este foarte populară și la noi. Aroma sa caracteristică și culoarea galben-portocaliu oferă bucatelor o aromă nouă, orientală. Cu toate acestea, curcuma poate fi folosită nu numai în bucătărie. De asemenea, a fost folosită în medicina naturală mult timp. Una dintre activitățile sale este de a atenua afecțiunile stomacului sau de a trata rănile și cicatricile greu de vindecat. Vezi ce alte proprietăți are curcuma și de ce merită să o folosești.

Curcuma – condiment indian

Curcuma este un condiment galben-portocaliu originar din India. Este obținut din rădăcina unei plante numite curcuma, care arată ca ghimbirul. Curcuma a fost folosită în bucătăria asiatică de sute de ani. Oferă vasului o culoare galben-portocalie caracteristică. Cu toate acestea, asiaticii folosesc, de asemenea, curcuma pentru a trata multe boli. Este cunoscută de mulți ani ca remediu pentru crampele menstruale, obstrucția hepatică și bolile respiratorii. Cu toate acestea, cercetările de astăzi arată că curcuma are un efect mult mai larg.

Curcuma – sănătoasă, pentru că…

Colorantul galben, cunoscut sub numele de curcumină, este responsabil pentru proprietățile care promovează sănătatea curcumei. După cum arată cercetările științifice, acesta are un efect vindecător atât asupra oamenilor, cât și asupra animalelor. În plus, curcuma conține multe uleiuri esențiale care susțin și cresc secreția de bilă necesară digerării grăsimilor și previn apariția flatulenței și a gazelor. S-au spus multe despre proprietățile curcumei, dar trebuie amintit că pentru a beneficia de ele, aceasta trebuie păstrată în mod corespunzător. Păstrează curcuma într-un ambalaj bine închis, ferit de lumina directă a soarelui.

Proprietăți pro-sănătate ale curcumei

condiment
fot. pixabay.com

Curcuma a fost folosită în medicina naturală de foarte mult timp. Utilitățile sale ulterioare sunt prezentate împreună cu următoarele studii. A fost arătat că curcuma:

  • susține activitatea creierului – acest lucru este posibil datorită conținutului de tumeron, adică un compus care permite înmulțirea și diferențierea celulelor nervoase ale creierului; tumeronul ajută creierul, de asemenea, să se recupereze de la boală sau vătămare; în prezent sunt cercetări legate de utilizarea acestui compus în lupta împotriva bolii Alzheimer;
  • are proprietăți anti-cancer – datorită curcuminei, unul dintre polifenoli, acest condiment are proprietăți antiinflamatorii și antioxidante; este recomandat atât pentru profilaxia, cât și pentru tratamentul bolilor neoplazice, care afectează organe, cum ar fi plămânii, inima, capul, gâtul, esofagul, stomacul, ficatul, pancreasul, intestinul subțire, colonul, vezica, prostata, glandele mamare, colul uterin, cavitatea bucală , pielea; cu toate acestea, trebuie amintit faptul că turmericul și perfuziile din acesta nu sunt un leac miraculos pentru cancer, dar pot susține un tratament convențional;
  • ameliorează problemele digestive – turmericul are proprietăți coleretice, stimulează secreția de gaze, escritină și enzime pancreatice; are și proprietăți antiinflamatorii, antibacteriene și relaxante; extractele de turmeric sunt utilizate în tratamentul afecțiunilor digestive sau al bolilor pancreatice; turmericul are, de asemenea, un efect protector asupra celulelor hepatice;
  • crește rezistența organismului și combate infecțiile – este indicat că curcuma poate crește semnificativ nivelul cathelicidinei, adică a unei peptide responsabile de prevenirea infecțiilor bacteriene, fungice și virale; curcuma ajută, de asemenea, în tratamentul infecțiilor deja dobândite; inhibă înmulțirea virusurilor în celule;
  • susținerea tratamentului ochilor – curcuma este, de asemenea, recomandată ca medicament pentru protecția ochilor; funcționează bine în tratamentul sindromului de ochi uscat, conjunctivite, glaucom, retinopatie ischemică; aceste proprietăți ale curcumei sunt unele dintre cele mai puțin cunoscute, iar cercetările medicale continuă în această direcție;
  • scade nivelul de glicemie și colesterol.

Curcuma în cosmetică

Când vorbim despre proprietățile curcumei, nu putem uita de cele din domeniul cosmeticelor. Acest condiment are și un efect de condiționare. Ajută la eliminarea decolorării și face pielea mai bine hrănită. Dacă dorești să profiți de aceste proprietăți, poți utiliza o mască de curcumă. De asemenea, va fi excelentă la eliminarea ridurilor. Poți face singur o mască de curcumă. Doar amesteci condimentul cu puțin lapte sau miere și pune-l pe față. Efectele sunt vizibile folosind regulat compusul și aplicându-l pe față de cel puțin 3 ori pe săptămână. Masca de curcumă va scoate în evidență chiar tonul pielii, îi va oferi strălucire, va ajuta în tratamentul acneei și inflamației și va proteja pielea împotriva îmbătrânirii rapide. Fii conștient de faptul că curcuma poate colora ușor pielea cu o culoare gălbuie. Unele farmacii oferă și produse cosmetice gata preparate cu curcumă.

Curcuma în bucătărie

Curcuma este una dintre cele mai comune condimente folosite la gătit. Se poate adăuga în mâncăruri cu legume, ouă, orez, supe, sosuri și salate. De asemenea, se recomandă amestecarea curcumei cu piper și ardei, datorită căruia vitaminele și mineralele conținute în acesta vor fi mai ușor de absorbit în organism. Curcuma se adaugă la mâncăruri chiar la începutul gătitului, datorită căruia condimentul va sublinia gustul și caracterul mâncărurilor. Reține că, datorită puterii aromei de curcump, nu adăuga prea multă în bucate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here