Cvasul este o băutură fermentată obținută din pâine. Recent, a devenit extrem de populară. Optează pentru acesta oamenii, care se concentrează pe un stil de viață sănătos și doresc să fie în formă, precum și cei care doresc să introducă alimente ecologice în dieta lor. Popularitatea cvasului se datorează proprietăților sale. Erau deja folosite de bunici. Clamarea setei, reîmprospătarea sau întărirea imunității generale a organismului sunt menționate drept proprietățile de bază ale cvasului. Vezi ce alte proprietăți medicinale și de sănătate are cvasul.
Cvas – istorie
Cvasul este cunoscut printre români de secole. Nu numai românii, ci și rușii, ucrainenii și belarușii au folosit proprietatea sa. În vremuri străvechi era produsă de oamenii religioși conform unei rețete secrete. Câteva secole în urmă, cvasul era o băutură populară, care stingea durerea și hidrata. Cu toate acestea, pe măsură ce timpul a avansat, el a fost eliminat de alte băuturi. Astăzi, se optează din nou pentru aceasta, iar cvasul poate fi găsit nu numai în magazine alimentare sănătoase.
Ce este cvasul?
Cvasul este o băutură, care se obține prin fermentarea pâinii de secară sau integrale. Are un gust caracteristic și o culoare maro-chihlimbar. Gustul cvasului este mai dulce-acrișor, și se poate resimți aroma pielii pâinii proaspete. Băutura în sine este clasificată drept non-alcoolică. Cvasul poate fi cumpărat gata sau produs acasă. Are un gust excelent ca băutură răcoritoare sau ca adaos la mâncărurile cu carne, al căror gust accentuează.
Ingredientele cvasului
Cvasul, datorită compoziției sale nutritive, este considerat o băutură extrem de sănătoasă. Vom găsi multe vitamine și minerale în ea. În primul rând, cvasul este bogat în vitamine B, C și E. În plus, conține enzime și bacterii de acid lactic. Toate acestea înseamnă că are un efect pozitiv asupra sănătății umane.
Proprietățile cvasului
Proprietatea principală, dar nu singura, a cvasului, este stingerea setei, răcorirea și hidratarea. Cu toate acestea, nu se poate uita că cvasul are și proprietăți medicinale. Erau deja folosite de bunici. Ca atare sunt menționate: întărirea generală a organismului, îmbunătățirea circulației, un efect pozitiv asupra metabolismului și digestiei. În continuare, este subliniat faptul că cvasul reconstruiește microflora natural și este eficient în tratamentul diabetului, artritei, arteriosclerozei sau bolilor cardiovasculare. Persoanele cu migrenă pot opta, de asemenea, la cvas, care va reduce la minimum disconfortul asociat cu această afecțiune.
Cvas în dieta de reducție
Datorită faptului că cvas ajută digestia și are un efect pozitiv asupra metabolismului, se spune tot mai des despre proprietățile sale de reducție. Dieteticienii subliniază că această băutură poate fi inclusă cu ușurință în dieta de slăbire. Aceștia indică faptul că este eficientă și ca mijloc de curățare a organismului de toxine, compuși volatili și alți compuși nocivi.
Cvas – contraindicații

Cvas, deși sănătos, nu este pentru toată lumea. În primul rând, femeile însărcinate nu ar trebui să bea. Acest lucru se datorează faptului că în timpul producției de cvas se dezvoltă o cantitate mică de alcool. În medie, conține de la 0,7 la 2,2% alcool în volum. Chiar dacă producătorii de cvas, pe care îl poți cumpăra în magazine, declară că nu conține alcool, există totuși riscul ca acesta să conțină conservanți și substanțe fixative. Acestea vor fi întotdeauna periculoase pentru sănătatea femeii însărcinate și a fătului.
Cum să faci cvas?
Baza cvasului este un fel de pâine bună – este cel mai bine dacă provine de la coacerea făcută acasă. Apa folosită la fabricarea cvasului este, de asemenea, importantă. În mod tradițional, rețeta ar trebui să fie sursa. Rețeta tradițională indică și familiile. Cu astfel de ingrediente, poți crea cvas de culoare aurie sau maro închis cu un gust dulce-acrișor.
Rețetă pentru cvas
Pregătește: 2,5 litri de apă (de preferință apă de izvor), 25 de grame de pâine integrală, jumătate de pahar de zahăr sau miere natural (miere multifloră), 0,25 de grame de drojdie, o duzină de stafide.
Pentru început, fierbe apa și preîncălzește cuptorul. Între timp, taie pâinea în cuburi și pune-o într-un cuptor preîncălzit. Coace-o până este aurie, scoate-o și las-o să se răcească. Apoi peste pâinea deja rece toarnă apă caldă, fiartă și las-o să stea aproximativ 3 ore. În acest moment, dizolvă zahărul și drojdia în apă călduță și adaugă la compoziție. Amestecă bine și lasă timp de 24 de ore la temperatura camerei. După acest timp, strecoară soluția și toarnă în sticle. Toarnă soluția astfel încât să ia ¾ din volumul vaselor, apoi adaugă câteva stafide. Închide sticlele și depozitează într-un loc răcoros timp de 3 zile. Ca rezultat al fermentației se formează gazul, prin urmare se ia în considerare la desfacerea sticlei.
Poți păstra cvasul de casă de la o săptămână la o lună. Fundul produce, de obicei, un sediment natural, care poate fi nivelat prin agitarea sticlei. Cel mai bine este să păstrezi cvasul în frigider și să-l bei rece.