alimentatie
fot.pixabay.com

O dietă cu conținut scăzut de grăsimi (denumită și dietă săracă în fibre) limitează cantitatea de alimente bogate în fibre pe care le consumi în fiecare zi, ceea ce îți ajută sistemul să se odihnească. Nu este o dietă de slăbire, ci o dietă terapeutică, care este folosită, printre altele pentru bolile inflamatorii ale intestinului!

 

calorii putine
fot.pixabay.com

O dietă săracă în fibre trebuie:

  • să reducă cantitatea de mâncare nedigerată care vă trece prin intestine
  • să reducă cantitatea de muncă pe care o face sistemul digestiv
  • să reducă cantitatea de scaun produs
  • să amelioreze durerile de stomac, diareea și alte simptome

Optați pentru o dietă cu conținut scăzut de fibre numai dacă medicul dumneavoastră v-a recomandat-o. Adesea este un tratament pentru simptome precum diaree și crampe, înainte de colonoscopie, după unele operații sau dacă una dintre următoarele probleme intestinale se agravează:

  • sindrom de colon iritabil
  • diverticulită
  • boala Crohn
  • colita ulcerativa

Această dietă nu este destinată scăderii în greutate. Dacă nu o utilizați corect și în conformitate cu indicațiile medicului, aceasta poate provoca mai multe efecte secundare nedorite și simptome îngrijorătoare pe termen lung.

 

Ce puteți mânca în timpul dietei cu conținut scăzut de fibre?

De obicei, o dietă cu conținut scăzut de fibre limitează aportul de fibre la aproximativ 10-15 grame pe zi, atât pentru bărbați, cât și pentru femei. O dietă cu conținut scăzut de fibre constă în alimente care nu trebuie consumate într-o dietă normală, zilnică, în cantități mari, precum pâine albă, înghețată și proteine. Atâta timp cât rămâi la o dietă cu conținut scăzut de fibre pentru o perioadă scurtă de timp – până când intestinele tale se vindecă, se dezvoltă diaree sau te vei vindeca după operație – totul va fi în regulă.

 

Alimente cu conținut scăzut de fibre

  • pâine din grâu
  • paste albe
  • orez alb
  • mâncare preparată din făină albă rafinată, de exemplu clătite
  • fulgi calzi și reci cu conținut scăzut de grăsimi
  • ouă
  • conserve bine gătite sau legume proaspete în cantități mici
  • cartofi fără cojă
  • grăsimi precum uleiul de măsline, maioneza, sosul și untul
  • produse lactate dacă le puteți tolera
  • surse delicate de proteine, precum ouă, tofu, pui și pește
  • unt de arahide cremos

Fructe cu conținut scăzut de fibre

  • sucuri de fructe fără pulpă
  • conserve de fructe
  • banane
  • cantalup
  • pepene galben
  • pepene verde
  • nectarine
  • papaia
  • piersici
  • prune

Legume cu conținut scăzut de fibre

  • legume bine fierte sau conservate, fără semințe și piei
  • morcovi
  • sfeclă
  • sparanghel
  • dovlecel
  • cartofi albi fără coajă
  • fasole verde
  • salată verde
  • sosuri de roșii
  • piure de spanac
  • suc de legume

De asemenea, ar trebui să evitați orice alimente greu de digerat. Când continuați o dietă cu conținut scăzut de fibre, unele alimente – cum ar fi mâncărurile condimentate – pot avea un efect rău asupra sistemului digestiv. În acest timp, trebuie să evitați consumul de ceai, cafea și alcool.

 

Alimente de evitat în timpul unei diete cu conținut scăzut de fibre

  • ceapă și usturoi
  • cartofi cu coajă
  • tărâțe
  • legume cu varză crudă sau gătită
  • fructe crude și uscate
  • fasole, linte, nuci și semințe
  • produse din cereale integrale
  • orez sălbatic sau brun
  • mâncăruri picante, prăjite sau greu de digerat
  • carne procesată

Nu uitați să citiți etichetele și să evitați alimentele care conțin mai mult de 1 gram de fibre. Atunci când utilizați o dietă terapeutică cu un conținut scăzut de fibre nu uitați să vă hidratați regulat organismul, beți cât mai multă apă posibil, ceea ce este util în procesul digestiv. De asemenea, vă puteți întâlni cu un dietetician pentru a afla planuri nutritive specifice și sfaturi pentru o dietă cu conținut scăzut de fibre. Doar informații specifice de la persoane competente sunt sigure pentru sănătate și, astfel, pentru bunăstare.

 

De ce este benefică o dietă cu conținut scăzut de fibre?

Recurgeți la dieta cu conținut scăzut de fibre numai dacă vă spune medicul. Puteți obține această recomandare de la el în următoarele situații:

  • boala inflamatorie a intestinului
  • boala Crohn
  • colita ulcerativa
  • diverticulită
  • diaree
  • crampe abdominale
  • constipație
  • probleme digestive
  • iritarea sau deteriorarea tractului digestiv
  • stenoza intestinului cauzată de o tumoră
  • recuperare postoperatorie după o intervenție chirurgicală gastro-intestinală, cum ar fi colostomia și ileostomia
  • afecțiuni cauzate de radiații sau alte tratamente care pot afecta tractul digestiv

De asemenea, este posibil să aveți nevoie de o dietă cu conținut scăzut de fibre cu 2-3 zile înainte de începerea unei colonoscopii.

grasime scazuta
fot.pixabay.com

Rezumat

Utilizați o dietă cu conținut scăzut de fibre doar în perioada în care medicul vă recomandă acest lucru. Durata unei diete cu conținut scăzut de fibre depinde de sănătatea dumneavoastră.

Obțineți sfaturi de la un dietetician pentru a crea un plan personalizat de dietă cu conținut scăzut de fibre.

Multe alimente permise în timpul dietei cu conținut scăzut de fibre, cum ar fi budinca și pâinea albă, nu ar trebui să devină baza pentru o dietă obișnuită, mai ales după reintroducerea lentă a fibrelor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here