O dietă desacidificatoare este numită altfel, o dietă alcalină. Este recomandată nu numai pentru terapiile diferitelor tipuri de boli, ci și pentru persoanele sănătoase. Corpul nostru poate fi acidulat datorită proceselor digestive, consumului de diverse tipuri de produse și alți factori. Acidificarea organismului face dificilă funcționarea corectă. Prin urmare, rolul unei diete de dezacidificare este de a restabili echilibrul acido-bazic. Aproape toate dietele de acest tip se bazează pe consumul mai multor alimente alcaline. Vezi meniurile dietei de bază și află principiile acesteia.

Acidificarea organismului – la ce poate duce?
Acidificarea organismului apare ca urmare a unei alimentații necorespunzătoare. Lipsa de îngrijire pentru dieta ta poate avea consecințe grave asupra sănătății. Acidificarea organismului este un risc crescut de diabet, ateroscleroză sau hipertensiune arterială. De asemenea, poate duce la osteoporoză, modificări degenerative, supraponderale și cancer.
Prin urmare, atât medicii, cât și medicina în sine recomandă să vă desacidificați organismul din când în când. Dietele acidifiante, cunoscute și sub denumirea de alcaline, sunt utile în acest sens. Sarcina lor principală este de a restabili echilibrul acido-bazic în organism.
Când să folosiți o dietă de dezacidificare?
O dietă alcalină trebuie pusă în aplicare imediat ce observați semne de acidifiere. Acestea includ: oboseală generală, căderea excesivă a părului, sensibilitate crescută la infecții, tristețe și tendințe depresive, crampe, dureri articulare și probleme ale pielii.
În ce constă dieta de deacidificare?
Dieta alcalină se bazează pe introducerea în meniul zilnic a mai multor produse alcaline sau alcalinizante. Hrănirea cu acestea are rolul de a restabili echilibrul acido-bazic, care a fost supraîncărcat ca urmare a unei alimentații precare. Conform regulilor, dieta de deacidificare trebuie să fie constituită din cel puțin 80% din produsele de bază, restul de 20% poate fi acid.
Principiile dietei alcaline
Fiind pe o dietă alcalină, este important să mâncați mese variate regulat și să hidratați organismul. Cantitatea de lichid nu trebuie să fie mai mare de 5l pe zi. Cel mai bine este să consumăm alimentele în 3-4 ore. Baza este micul dejun. Apoi, se recomandă să mănânci un al doilea mic dejun, prânzul, gustarea de după-amiază și cina. În fiecare zi, trebuie să beți și cantități mari de apă neacrbogazoasă și naturală, precum și sucuri din fructe și legume proaspăt stoarse, care vor avea un efect de curățare și detoxifiere organismului. Principiile nutriționale implementate ar trebui să fie susținute de activitatea fizică. Va ajuta la accelerarea metabolismului și la îmbunătățirea stării de bine.
Ce alimente să mănânci la o dietă de dezacidificare?
Produsele alimentare sunt împărțite în cele care formează acid și cele care formează baza. Acestea din urmă au un efect dezacidificant și acestea nu ar trebui scoase atunci când compunem o dietă desacidificatoare. În meniul zilnic, ar trebui să domine ingredientele al căror pH este cuprins între 7 și 10. Acest pH este în principal pentru legume și fructe. PH-ul nutrienților individuali este următorul:
- pH 10 – morcovi, conopidă, țelină, varză roșie, spanac crud, ceapă, sparanghel, kale, vinete, castraveți, varză de Bruxelles, lămâie, lime;
- pH 9 – salată, dovlecel, ardei gras, cartof dulce, pere, mango, kiwi, pepene, struguri, afine, papaya, smochine, curmale, soia, precum și ulei de măsline, ceaiuri din plante și ceai verde;
- pH 8 – roșii, porumb proaspăt, ridiche albă, măsline, mere, avocado, ciuperci, rubarbe, căpșuni, caise, banane, piersici, portocale, grapefruits, vișine, precum și orez cu lapte, orez sălbatic și migdale;
- pH 7 (așa-numitul pH neutru) – apă, uleiuri vegetale, unt proaspăt și nesalțat, lapte de vacă, smântână proaspătă.
Produsele de origine animală, cum ar fi carnea de pește, fructele de mare și ouă, precum și produsele din cereale sunt cele cu caracter acidific. Cantitatea lor în dietă nu trebuie să depășească 20% din consumul zilnic. În plus, trebuie să aveți grijă să nu mâncați alimente puternic procesate, alimente prăjite și grase, zaharuri, săruri, produse purificate și să nu beți cofeină, băuturi carbogazoase sau alcool pe o dietă desacidificatoare. Fumatul este, de asemenea, inadmisibil. Meniul trebuie să fie în primul rând fără carne, deși carnea nu trebuie abandonată complet, deoarece aceasta esteo sursă importantă de proteine sănătoase.

Care sunt efectele unei diete alcaline?
Trebuie amintit că dieta de dezacidificare nu are ca scop scăparea kilogramelor inutile. O posibilă pierdere în greutate este un efect secundar al deacidificării organismului. Acest tip de dietă este în primul rând pentru a restabili echilibrul în organism și a permite să funcționeze corect. Efectul său este de a scăpa de durerile de cap, de a consolida imunitatea, de a adăuga un plus de energie și de a minimiza oboseala constantă. După o dietă de dezacidificare, veți observa lipsa de spasme musculare după activitatea fizică și o stare mentală mai bună – nervozitatea și iritabilitatea vor dispărea.
O dietă de dezacidificare este cea mai bună metodă de a combate acidifierea. Repetată în mod regulat aduce multe avantaje. Este 100% sigură și poate fi utilizată oricând. Exemple de diete de dezacidificare pot fi găsite pe Internet fără probleme.