raw food
fot. pixabay.com

Intoxicațiile alimentare sunt cel mai adesea rezultatul consumului de alimente contaminate, stricate sau toxice. Din păcate, intoxicațiile alimentare sunt destul de frecvente. Trebuie avut în vedere faptul că otrăvirea alimentară este atât de frecventă în lume, încât statistic vorbind, aproape toată lumea o va experimenta cel puțin o dată în viață. Prin simptomele intoxicațiilor alimentare se numără greață, vărsături, dureri abdominale și diaree. Ce este intoxicația alimentară? Ce să mănânci și să bei în toxiinfectiile alimentare?

Intoxicație alimentară – simptome și cauze

Simptome

Intoxicațiile alimentare apar, de obicei, atunci când agenții patogeni contaminează alimentele sau apa potabilă. Dacă ai o intoxicație alimentară, vei experimenta foarte repede simptomele obositoare. Simptomele pot varia în funcție de sursa de infecție, în timp ce apariția lor este legată de cauza infecției și poate varia de la 1 oră după ingestie până la 28 de zile. Cazurile frecvente de otrăvire alimentară include, de obicei, cel puțin trei dintre următoarele simptome:

  • crampe abdominale;
  • diaree;
  • vărsături;
  • pierderea poftei de mâncare;
  • febră ușoara;
  • slăbiciune;
  • greaţă;
  • dureri de cap.

Printre simptomele unei potențiale intoxicații alimentare, care pot pune viața în pericol, se numără:

  • diaree severă mai mult de 3 zile;
  • febră mai mare de 39 de grade Celsius;
  • tulburări de vorbire și vedere;
  • semne de deshidratare severă, cum ar fi gura uscată, puțină urină sau lipsa ei și dificultăți în păstrarea lichidului în organism;
  • urină sângeroasă;
  • sânge în scaun.

Dacă apare oricare dintre aceste simptome, adresează-te imediat medicului tău.

Cauze

Majoritatea intoxicațiilor alimentare pot fi reduse la una dintre cele trei cauze principale:

  • Bacterii – sunt de departe cea mai frecventă cauză a otrăvirii alimentare, cei mai frecventi vinovați din spatele otrăvirii fiind: ​​Salmonella, bacterii coliforme, Listeria, Campylobacter, C. botulinum.
  • Parazițiiintoxicațiile alimentare cauzate de paraziți nu sunt la fel de frecvente ca intoxicațiile alimentare cauzate de bacterii, dar paraziții care se răspândesc prin alimente sunt încă foarte periculoși. Toxoplasma este cel mai frecvent parazit în cazurile de intoxicații alimentare. De obicei vine în cutii cu toaleta pentru pisică. Paraziții pot trăi nedetectați în tractul digestiv ani de zile.
  • Virusuriintoxicațiile alimentare sunt, de asemenea, vina unor virusuri, cum ar fi Norovirus, Sapovirus, Rotavirus, Astrus.

Am o intoxicație alimentară – cum să tratez?

cofeină
fot.pixabay.com

Intoxicațiile alimentare sunt tratate cel mai adesea acasă, cu excepția cazului în care simptomele sunt foarte grave și se rezolvă în 3–5 zile. În primul rând, la acest tip de otrăvire, trebuie să te rehidratezi constant, de preferință cu electroliți. Evită cofeina, care poate fi iritantă pentru tractul digestiv. Ceaiurile decafinate cu ierburi calmante precum mușețelul, menta și păpădia pot calma stomacul iritat. După otrăvirea alimentară, adesea recurgem la medicamente fără rețetă, în special pentru a opri diareea care ne chinuie. Cu toate acestea, cel mai bine este să îți consulți medicul cu privire la administrarea oricărui medicament, deoarece, dacă organismul tău scapă de toxine cu ajutorul vărsăturilor și diareei, utilizarea acestor medicamente poate masca severitatea bolii și poate provoca o întârziere în tratamentul de specialitate necesar.

Pentru persoanele, care suferă de intoxicații alimentare, liniștea și odihna sunt foarte importante.

În cazurile grave de otrăvire, pacientul va avea nevoie de scurgeri intravenoase cu lichide de rehidratare și, uneori, pacientul va necesita spitalizare mai lungă pentru a se recupera.

Dieta pentru intoxicații alimentare

În primul rând, în timpul intoxicației alimentare, mănâncă alimente care sunt blânde pentru stomac și tractul digestiv.

Exemple de alimente care sunt blânde pe stomac sunt:

  • banane;
  • cereale;
  • proteine;
  • jeleu;
  • terci de ovăz;
  • orez;
  • biscuiți;
  • supa de pui;
  • cartofi;
  • legume fierte;
  • sucuri de fructe diluate;
  • băuturi cu electroliți;
  • pâine prăjită.

În timp ce simptomele de intoxicații alimentare se agravează, poți încerca să bei ceai de ghimbir, deoarece ghimbirul este cunoscut pentru calmarea disconfortului stomacului. Când te recuperezi lent, întărește-ți flora intestinală naturală cu iaurturi naturale sau probiotice (de exemplu, în capsule). Utilizează o astfel de terapie timp de cel puțin două săptămâni. Acest lucru îți va ajuta organismul să-și regenereze bacteriile sănătoase pierdute în timpul intoxicației alimentare și va pune sistemul digestiv și sistemul imunitar din nou pe cale.

Ce trebuie evitat la intoxicația alimentară?

Prioritatea ta în timpul intoxicației alimentare ar trebui să fie evitarea alimentelor care ar fi putut provoca această stare neplăcută și chinuitoare. Dacă suspectezi sursa intoxicației, aruncă imediat alimentele contaminate, astfel încât să nu fie la îndemâna altor membri ai gospodăriei, inclusiv a animalelor de companie.

În timpul intoxicației alimentare, asigură-te că eviți următoarele alimente, băuturi și substanțe:

  • alcool;
  • cofeină (sodă, băuturi energizante sau cafea);
  • mâncare picantă;
  • alimente bogate în fibre;
  • lactate;
  • alimente grase;
  • mâncare prăjită;
  • nicotină;
  • mâncare condimentată;
  • sucuri de fructe;
  • mâncare foarte condimentată;
  • produse lactate, în special lapte și brânză;
  • alimente bogate în zahăr.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here