Conceptele cheie pentru dieta macrobiotică, inclusiv credința în medicina tradițională chineză, puterea echilibrului yin și yang – atât în corp, cât și în mediul social, ajung din nou la tradițiile antice ale culturii estice. Susținătorii nutriției macrobiotice au încurajat multă vreme oamenii să mănânce alimente naturale care nu numai că susțin sănătatea corpului lor, dar și ecosistemul și ordinea naturală a vieții.
Deși fiecare persoană reacționează diferit la un anumit tip de dietă, dovezile sugerează că o dietă în stil macrobiotic poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii, la reducerea inflamațiilor și la susținerea greutății sănătoase, până la o vârsta înaintată.
Ce este dieta macrobiotică?
Dieta macrobiotică este o dietă bazată în principal pe plante, înrădăcinată în teoria yin-yang-ului derivată din Asia. Conform teoriei macrobiotice, echilibrarea yinului și a yangului se face consumând în principal alimente cu conținut scăzut de grăsimi echilibrată de macronutrienți (proteine, carbohidrați și grăsimi), alimente cu valori energetice diferite și o gamă largă de vitamine și minerale din plante. Se crede că această abordare a alimentelor susține nu numai digestia, ci și agricultura locală și chiar bunăstarea mentală.
Alte recomandări pentru consumul de produse macrobiotice includ: cumpărarea de produse cultivate local, cumpărarea de alimente ecologice care nu sunt contaminate cu pesticide chimice, consumul de alimente de sezon, consumul în principal de alimente proaspete și crude și punerea accentului pe alimentele vegetale în locul de cărnii, produselor lactate sau a altor produse de origine animală.
Deși există multe tipuri de diete macrobiotice consumate în întreaga lume, cele mai multe dintre ele au următoarea compoziție:
- Un procent ridicat de carbohidrați din dieta macrobiotică (aproximativ 25 la sută până la 30 la sută din totalul caloriilor) provin din legume proaspete sau fierte. Acesta este un procent foarte ridicat, având în vedere valoarea calorică a legumelor.
- Carbohidrații complecși, cum ar fi orezul brun, orzul, meiul, ovăzul și porumbul organic (non-OMG) sunt de asemenea deseori consumate, reprezentând aproximativ 30% până chiar 40% din toate caloriile.
- Un procent mic, în jur de 5% din calorii, provine de obicei din pește sau fructe de mare (de obicei consumate în medie de mai multe ori pe săptămână).
Se poate observa că dieta macrobiotică are multe în comun cu faimoasa dietă Okinawa, ceea ce nu este surprinzător, deoarece ambele au rădăcini în culturile asiatice. Dieta Okinawa provine de la numele celei mai mari insule din arhipelagul Ryukyu din Japonia. Dieta Okinawa este folosită de unii dintre cei mai sănătoși și cei mai longevivi oameni din lume (date bazate pe cercetările efectuate în ultimii 100 de ani). Speranța medie de viață în Japonia este de 80-87 de ani (această vârstă atinge mai multe femei decât bărbați).
Beneficiile dietei macrobiotice
- Conținut ridicat de nutrienți esențiali care ajută la reducerea inflamațiilor.
- Poate ajuta la îmbunătățirea sănătății inimii
- Te poate ajuta să menții o greutate sănătoasă
Ce să mănânci în timpul dietei macrobiotice?
Alimentele considerate macrobiotice includ:
- Toate tipurile de legume proaspete, în special ridichile, legumele fierte sau cu frunze proaspete, varza, ciupercile, prazul, broccoli, morcovii, sfecla, cresonul și conopida
- Ierburi proaspete, inclusiv ghimbir, usturoi, coriandru etc., precum și sos de soia, tamari, sos de pește, sirop de orez brun și miere pentru îndulcire sau aromatizare
- Legume de mare / alge marine
- Fasole și leguminoase, tofu, fasole neagră
- Nuci și semințe, inclusiv susan, dovleac, migdale și caju
- Cereale neprocesate – acest lucru se aplică tuturor tipurilor de orez (în special maro), mei, orz, hrișcă, amarant, quinoa, secară, ovăz și porumb organic
- Tăiței din orez brun
- Uleiuri nerafinate obținute din semințe de susan sau de dovleac
- Ceai, de exemplu verde, negru, iasomie, alb etc.
Alimente de evitat în timpul dietei macrobiotice
În timpul unei diete macrobiotice, ar trebui să evitați cu siguranță:
- Produse alimentare ambalate și procesate
- Carne
- Ouă
- Zahăr rafinat și îndulcitori
- Produse de ciocolată sau cacao
- Cele mai multe fructe, în special fructe tropicale
- Cafea
- Condimente puternice.
- Legumele întunecate, cum ar fi vinetele, roșiile, cartofii și ardeii (De ce?)
Unii oameni prezintă simptome alimentare nedorite atunci când consumă aceste alimente, inclusiv alergii sau reacții autoimune. Cu toate acestea, eliminarea completă a acestor legume din meniu este criticată în dieta macrobiotică, deoarece mulți nutriționiști cred că eliminarea acestor legume nu este necesară pentru majoritatea oamenilor sănătoși.
Plan de dieta macrobiotică și sfaturi pentru stilul de viață
- Gătiți alimente proaspete mai des acasă
- Faceți din plante punctul focal al meselor
- Încercați să mâncați o varietate de fructe și legume colorate în fiecare zi, deoarece diferitele culori indică antioxidanți diferiți.
- Bea multă apă curată și ceai, evitând băuturile zaharoase, alcoolul și cofeina.
- Încercați să mestecați bine alimentele pentru a îmbunătăți digestia și, de asemenea, încetiniți mâncarea în timpul meselor. Ar trebui să te străduiești pentru mestecarea unei mușcături, conform teoriei unei diete macrobiotice.
- Folosiți containere din sticlă pentru a depozita mâncarea și apa în loc de cele din plastic.
Precauții după dieta macrobiotică
Deși dieta macrobiotică este considerată a fi unul dintre cele mai populare tratamente alimentare alternative sau complementare pentru bolile cronice, inclusiv cancerul, puține studii au demonstrat eficacitatea acesteia în prevenirea bolii sau a tratamentului. Prin urmare, este încă nevoie de mai multe cercetări înainte de a trage concluzii despre beneficiile vindecării acestei diete. Potrivit unor experți, există preocupări cu privire la tratarea cancerului cu metode nutritive, cum ar fi macrobiotica, inclusiv:
- Pacienții care pot întârzia tratamentul convențional și vizitele medicului
- Este posibil să apară deficiențe alimentare care să împiedice funcționarea sistemului imunitar, cum ar fi consumul prea puțin de vitamina D, calciu și proteine
- Pacientul consumă prea puține calorii, ceea ce poate provoca pierderi musculare și oboseală. Unii consideră, de asemenea, că dietele macrobiotice au restricții sociale (datorită respectării stricte a acestei diete) care le fac dificil de urmat. În plus, ingredientele macrobiotice pot fi dificil de obținut, iar unii consumatori de sare sunt considerați prea mari. Există, de asemenea, o dispută cu privire la necesitatea eliminării majorității fructelor, inclusiv a tuturor fructelor tropicale.
Acestea sunt cele mai importante argumente și ar trebui comparate cu preferințele personale, convingerile și sănătatea generală.
Rezumat – dieta macrobiotică
Dieta macrobiotică este o abordare a alimentelor care rezultă din tradițiile asiatice, accentuând consumul de proteine vegetale (vegetariene) în principal, cantități mici de alimente și grăsimi animale și echilibrul diferitelor micro și macroelemente care susțin echilibrul energetic al yin-yangului în corpul uman.
Oamenii care recurg la o dietă macrobiotică și un stil de viață macrobiotic consideră că alimentele cu proprietăți energetice diferite și o dietă bazată în principal pe plante este bună atât pentru sănătate (în special pentru sistemul digestiv), cât și pentru ecosistem. Acești oameni subliniază faptul că alimentele vegetale locale, sezoniere, proaspete trebuie să sprijine nu numai sănătatea, ci și agricultura și bunăstarea mentală.