dieta doar cu cartofi
fot.pixabay.com

Dieta cu cartofi este una dintre modalitățile de a slăbi. Deși mulți oameni consideră că combinația de cartofi și cea de a pierde în greutate nu poate funcționa, dieteticienii susțin că este posibil. Ca mit, ei recunosc că, cartofii  îngrașă și ne fac greutatea mai mare. Totuși ei mai spun însă, că cartofii au proprietăți de slăbire și de promovare a sănătății. Mâncați regulat, sunt pozitivi, de exemplu, pentru sistemul nervos, care vă permite să perseverați pe calea uneori dificilă a atingerii unei figuri perfecte. Vezi în ce constă este o dietă cu cartofi și care sunt efectele pe care le puteți obține atunci când o utilizați.

 

cartofi pe aburi
fot.pixabay.com

Cartofi,  îngrășă cu adevărat?

Dieta cu cartofi este cunoscută de foarte mult timp. În urmă cu doar o duzină de ani, aceasta a fost utilizată ca dietă de spital și folosită mai ales pentru persoanele care suferă de boli acute și cronice legate de rinichi, pentru care posibilitatea de dializă de sânge nu era în discuție. Dieta cu cartofi, săracă în proteine, a fost aceea de a împovăra rinichii și de a contribui la prelungirea vieții. Astăzi, este cunoscută în principal ca meniu care susține pierderea kilogramelor inutile. În prezent, însă, dieta pe bază de cartofi ridică o mulțime de controverse. Acest lucru se datorează faptului că mulți oameni consideră cartofii drept un produs de îngrășare. Acest lucru nu este adevărat. Contrar credinței populare, cartofii pentru slăbire funcționează foarte bine. Acest lucru se datorează faptului că conțin o cantitate neglijabilă de calorii. În cartofii fierți fără piele (într-o porție de 100 g) vom găsi doar 86 de calorii, 20 g carbohidrați, 1,7 g proteine ​​(în comparație cu soia), 0,10g grăsimi, 1,8 g fibre și 75% apă. Prin urmare, analizând compoziția cartofilor, este greu de spus că acestea  îngrașă. Kilogramele în plus care vin după consumul de cartofi sunt de obicei rezultatul consumului acestui produs cu sosuri, carne și grăsimi. Ele sunt cauza excesului de greutate.

 

Valorile nutritive ale cartofilor

Un alt mit care trebuie respins atunci când vorbim despre dieta cu cartofi este că cartofii nu au valoare nutritivă. Cele gătite conțin amidon ușor digerabil, fibre, potasiu, vitamina C și magneziu. Toate acestea fac ca proprietățile de promovare a sănătății cartofilor să fie foarte ridicate. Acestea includ:

  • sprijinirea tratamentului bolilor gastro-intestinale;
  • accelerarea digestiei și ajutarea la constipație și diaree;
  • scăderea colesterolului din sânge, adică antiateroscleroza;
  • prevenirea hipertensiunii arteriale;
  • susține sistemul imunitar
  • efect pozitiv asupra sistemului nervos.

 

Dieta cu cartofi – pentru cine?

Deci, după cum vedeți, dieta cu cartofi poate aduce multe beneficii. Cu toate acestea, vă rugăm să rețineți că nu este recomandată tuturor. Dieta cu cartofi ar trebui să ajungă în primul rând la persoanele care doresc să slăbească rapid și sunt sănătoase. În schimb, femeile însărcinate și care alăptează, copiii, adolescenții și vârstnicii ar trebui să o evite. Acest lucru se datorează faptului că dieta cu cartofi are un conținut scăzut de proteine, de care aceste grupuri de oameni au nevoie pentru dezvoltarea, reînnoirea și construirea țesuturilor. Proteina este necesară și în prevenirea osteoporozei, de unde și excluderea persoanelor în vârstă. În plus, acest mod de a pierde în greutate nu este recomandat diabeticilor. Cartofii în tratament termic cresc concentrația de glucoză în sânge, motiv pentru care are un IG ridicat.

 

În ce constă dieta cu cartofi?

Dieta cu cartofi este un tratament de slăbire de două săptămâni. Constă în consumul a 2 mese pe zi, pregătite pe bază de cartofi. Cartofii pot fi gătiți în mod tradițional sau preparați la abur și, de asemenea, coapte în folie. Acest lucru le va permite să păstreze vitamine și minerale. De asemenea, este important să le curățați subțire și să nu le înmuiați în apă mult timp. Când efectuați o dietă cu cartofi, asigurați-vă că consumați multe lichide, de preferință apă minerală, sucuri proaspete sau ceai verde și combinați tratamentele cu activitatea fizică.

Important este că, dieta cu cartofi nu interzice gustarea între mese, dar gustările ar trebui să fie sănătoase și sărace în calorii. Aceasta înseamnă că dieta cu cartofi  permite gustări precum iaurt și chefir, fructe și legume proaspete, nuci, biscuiți, pișcoturi și crakerși. Atunci când alegeți gustări, merită să vă concentrați asupra celor cu un conținut ridicat de calciu, deoarece în timpul dietei cu cartofi pot apărea deficiențe ale acestui element în organism.

 

Principiile dietei cu cartofi

Pentru ca dieta cu cartofi să aducă efectiv rezultatele dorite, este necesar să se respecte regulile stabilite de mai jos. Ele spun că:

  • dieta cu cartofi trebuie efectuată cel mult 14 zile și poate fi repetată la intervale de aproximativ 3-4 săptămâni;
  • în timpul tratamentului, aproximativ 1200 de calorii trebuie furnizate organismului pe zi;
  • dieta cartofilor include consumul a 3 mese pe zi, dintre care 2 ar trebui să se bazeze pe cartofi;
  • cartofii într-o dietă cu cartofi trebuie pregătiți cu adăugarea de sare și o cantitate mică de suplimente de grăsimi și proteine; pot fi coapte în piele sau gătite; cu toate acestea, nu pot fi prăjite sau coapte simplu; este de asemenea inadmisibil să mănânci cartofi cu toppinguri, de exemplu sosuri.

 

 

dieta cu cartofi
fot.pixabay.com

Care sunt efectele unei diete cu cartofi?

O dietă corectă cu cartofi vă permite să pierdeți aproximativ 3-4 kilograme timp de 14 zile. Pe lângă pierderea în greutate, dieta cartofilor contribuie la îmbunătățirea generală a sănătății. Efectele sale includ curățarea organismului de toxine și reglarea proceselor digestive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here