Până de curând, dovlecelul din România era o legumă puțin cunoscută. Popularitatea acesteia, însă, crește în fiecare an. Optăm mai des la dovlecei și îl folosim în tot mai multe rețete. Este baza mâncărurilor delicioase și sănătoase. Dovlecelul poate fi pregătit la grătar, umplut, adăugat în supe, creme sau adăugat la salate. Legumă verde are multe utilizări în bucătărie. Cu toate acestea, merită să o folosești? Află mai multe despre proprietățile de sănătate ale dovlecelului și vezi ce vitamine și minerale poți găsi în popularul dovlecel.
Dovlecel – ce fel de legumă este?
Astăzi, dovlecelul se află pe lista celor mai frecvent cultivate legume din România. Cu toate acestea, nu multe persoane îl cunoșteau până de curând. Așa că este timpul să introducem această legumă. Dovlecelul este o variantă a dovleacului. Astăzi, dovlecelul este crescut în mai multe soiuri. A venit în România din Italia, dar primii care au descoperit gustul și valorile lui nutriționale au fost locuitorii din Mexic și America de Sud. Dovlecelul tânăr este cel mai delicios. Cel mai bine este să-l rupi când are aproximativ 15-20 de centimetri. Exemplarele mature ating o dimensiune de aproximativ 40 de centimetri. Dovlecelul poate fi de culoare verde închis, galben sau cu dungi – totul depinde de varietatea sa. Cu toate acestea, fructele sunt întotdeauna partea cea mai valoroasă și delicioasă. Au o formă alungită și seamănă ușor cu o mazăre. Sub pielea fructului se află o carne spongioasă de culoare verzuie. Gustul dovlecelului nu este foarte expresiv, dar există mulți amatori.
Proprietăți nutritive ale dovlecelului
Dovlecelul este apreciat nu numai pentru gustul său, ci și pentru valoarea sa nutritivă bogată. Oamenii care urmează o dietă de slăbire optează cu bunăvoință la legume. 100 g de dovlecel conține doar 15 calorii. Dovlecelul este, de asemenea, bogat în minerale valoroase. Găsim în el magneziu, fier, potasiu și fibre dietetice. Există, de asemenea, vitamine în dovlecei. Cele mai importante:
- vitamine din grupul B – dovlecelul conține vitamina B1, care este responsabilă pentru procesele metabolice și transformarea carbohidraților; leguma verde conține și vitamina B3;
- vitamina C – sarcina sa este de a proteja și întări organismul, inclusiv în domeniul apărării împotriva virusurilor, bacteriilor și ciupercilor; vitamina C este, de asemenea, un puternic antioxidant;
- vitamina A – are un efect pozitiv asupra organului vizual;
- vitamina K – ia parte la procesele sanguine.
Proprietățile dovlecelului
Mineralele și vitaminele conținute de dovlecel fac ca leguma să aibă multe beneficii pentru sănătate. Printre cele mai populare se numără:
- proprietăți de slăbire ale dovlecelului – legume poate fi consumată în cantități mari, deoarece valoarea sa calorică este foarte mică; dovlecelul este un înlocuitor excelent pentru gustările nesănătoase; dovlecelul poate fi preparat, de exemplu, cu cartofi prăjiți sau mâncat crud;
- combaterea diabetului – dovlecelul este o legumă cu un indice glicemic scăzut; este 15; înseamnă că dietele de dovlecei pot fi consumate de persoanele care suferă de diabet;
- îmbunătățirea proceselor digestive – dovlecelul este o legumă care deacidifică organismul și influențează pozitiv procesul digestiv; se recomandă, în principal, unei persoane cu probleme de aciditate.
Dovlecelul pentru copil
Dovlecelul este o legumă sănătoasă și sigură. Este una dintre primele din dieta unui copil mic. Datorită valorii nutritive ridicate și a ușurinței în digestie, dovlecelul este servit chiar și bebelușilor de șase luni. Legumele pot fi folosite și de gravide și de mamele, care alăptează. În cazul lor, dovlecelul trebuie preparat într-un mod ușor digerabil. Nu este recomandat să fie copt la abur sau prăjit.
Florile dovlecelului – se pot mânca?
Dovleacul nu este doar un simplu fruct, ci are și flori. Legumele nasc flori masculine și feminine. Primele nu dau roade, deci pot fi culese fără a influența negative planta fructifere. Florile feminine au ovule de fructe. Ambele tipuri de flori de dovlecel sunt comestibile. Este destul de dificil să le cumperi în România, dar le poți cumpăra, de exemplu, în magazine alimentare de sănătate. Florile de dovleac pot fi umplute sau coapte.
Dovlecel – cum să-l folosești în bucătărie?
Dovlecelul din bucătărie are multe utilizări. Leguma poate fi prăjită, fiartă, murată, coaptă sau mâncată crudă. Se folosește atât pentru prepararea supelor, cât și a caserolelor, a pachetelor, a prăjiturilor, a tocanelor sau a ratatoului.
Rețete cu dovlecel
-
Paste cu dovlecel și sparanghel
Pregătește: dovlecel, usturoi, paste, sparanghel, ulei de măsline, pesto de busuioc, mozzarella, condimente.
Gătește pastele. Între timp, taie dovlecelul în felii și adaugă peste fiecare usturoi, sare și piper. Dovlecel feliat pune-l la grătar. Spală sparanghelul, taie capetele și adaugă sare peste el. Pune-l în tigaia în care pregătești dovlecelul și ține-l pe foc încă câteva minute. Adaugă 2 linguri de ulei de măsline și piper, apoi macronurile. Pune totul pe o farfurie, presară bucăți de mozzarella și toarnă peste pesto de busuioc.
-
Prăjituri de dovlecei
Pregătește: dovlecel, ceapă, 60 g de făină, iaurt natural, arpagic, condimente, o lingură de ulei.
Taie pe răzătoare dovleceii pe ochi groși, taie ceapa. Adaugă legumele, făina și condimentele. Amestecă totul, astfel încât să se formeze o masă groasă. Pune-l pe ulei fierbinte, formând mici fritturi din el. Între timp, amestecă iaurtul natural cu arpagicul și busuiocul, condimentează după gust. Servim clătitele de dovlecei coapte cu sos.