Subiectul băuturilor energizante, care s-au bucurat de o popularitate de neclintit de ani buni, ridică multe controverse. Pe de o parte, băutura energetică ne pune pe picioare sau ne oferă aripi proverbiale, pe de altă parte, însă, consumul prea mare și frecvent al unor astfel de impulsuri are un impact asupra sănătății noastre. Ce este inclus într-o băutură energetică? Sunt băuturi energetice pentru toată lumea?
Câteva fapte istorice legate de băuturile energizante
Istoria băuturilor energizante sub forma lor la acea vreme, provine din Statele Unite. Aici băuturile energizante au fost una dintre ramurile industriei timpurii a băuturilor răcoritoare. Este suficient să menționăm că Pepsi a fost comercializat inițial ca un așa-numit energetic. Urmând această cale, numele Coca-Cola provine din două ingrediente active: frunze de coca și nuci de kola (o sursă de cofeină). În 1904, din cauza preocupărilor privind adăugarea de cocaină proaspătă la produsele alimentare, Coca-Cola a fost obligată să folosească așa-numitele frunze de cocaină, obținute din rămășițele procesului de extracție a cocainei, cu doar urme de cocaină. De atunci, Coca-Cola folosește extract de frunze de coca fără cocaină. Când vine vorba de nuci kola, au un gust bun și sunt o sursă de cofeină în Coca-Cola. Nucile Kola conțin aproximativ 2,0 până la 3,5% cofeină, au un gust destul de amar și sunt utilizate în mod obișnuit în băuturile de cola nealcoolice. În 1911, guvernul american a dorit să interzică Coca-Colii să adauge cofeină în băutură și a căutat un ordin să o scoată din rețeta de cola. Acest lucru nu s-a întâmplat până la urmă, iar Coca-Cola conține aproximativ 9,8 mg de cofeină la 100 ml.
Un alt loc de pe harta istorică a băuturilor energizante este Marea Britanie. În 1929, băutura energetică Lucozade Energy a fost introdusă pentru prima dată în spitale ca „ajutor de recuperare”, apoi promovată ca „reîncărcare a energiei pierdute”.
În Japonia, începuturile băuturilor energizante datează de la începutul anilor ’60. Prima marcă a acestor băuturi a fost Lipovitanul, vândut în sticle mici de sticlă maro ca „băutură nutritivă”.
În Europa, băuturile energetice au fost lansate de Lisa și un produs numit „Power Horse” înainte ca antreprenorul austriac Dietrich Mateschitz să lanseze Red Bull, un bestseller global al secolului XXI. Mateschitz a dezvoltat Red Bull pe baza băuturii thailandeze Krating Daeng. Red Bull a devenit marca dominantă în SUA atunci când a fost introdusă în 1997, cu o cotă de piață de aproximativ 47% în 2005.
Conținutul băuturilor energetice – citește înainte să bei
Compoziția băuturii energetice variază în funcție de producător. În timp ce ingredientele enumerate mai jos nu sunt dăunătoare pentru sănătatea ta atunci când sunt consumate în cantități mici, concentrația mare a acestora în băuturi energetice poate deveni periculoasă – în special pentru femeile însărcinate și pentru copii.
Cel mai adesea, compoziția energetică include următoarele ingrediente:
- cofeina – unul dintre ingredientele principale ale băuturilor energizante, de asemenea sub formă de extract de guarana; cofeina este clasificată ca stimulent, deoarece stimulează sistemul nervos;
- taurina – datorită acesteia, rezistența la efort crește;
- inositol – denumită vitamina B8 (de fapt nu este o vitamină), se crede că îmbunătățește bunăstarea, scade, de asemenea, tensiunea arterială cauzată de stress;
- carnitina – un compus chimic organic care este destul de abundent în mușchi, rezultatul deficienței sale în organism este, printre altele, slăbiciune sau atrofierea mușchilor scheletici, în timp ce este utilizat terapeutic pentru a ajuta în boli și afecțiuni, cum ar fi leziuni musculare, boli coronariene, insuficiență circulatorie, ateroscleroză sau chiar SIDA;
Alte ingrediente populare includ:
- zahăr;
- ierburi (ginkgo japonez, ciulin de lapte, yerba);
- vitamina B;
- apă;
- dioxid de carbon;
- regulatoare de aciditate.
Băuturi energizante și sănătate
Consumul excesiv sau frecvent de băuturi energetice poate duce la probleme cu sistemul cardiovascular, cum ar fi tulburări de ritm cardiac și atacuri de cord. Efectele psihologice ale băuturilor energizante sunt, de asemenea, rele, deoarece pot duce la anxietate și fobii.
Băuturile energetice provoacă, de asemenea, intoxicații cu cafeină. Efectele acestei boli, deși nu sunt foarte acute, reprezintă o amenințare pentru sănătatea și viața persoanelor cu probleme cardiace sau ale sistemului circulator. Cele mai frecvente simptome ale otrăvirii cu cofeină includ nervozitate generală, tremurat, vărsături, probleme de adormire și creșterea ritmului cardiac.
Datorită conținutului ridicat de zahăr, acestea cresc riscul de supraponderalitate și obezitate. Consumul de băuturi energetice cu alcool determină absorbția mai rapidă a alcoolului, astfel încât în Statele Unite, de exemplu, Administrația Americană pentru Produse Alimentare și Droguri a interzis vânzarea băuturilor energetice amestecate în prealabil pe bază de alcool.
Merită să aruncăm o privire mai atentă asupra compoziției băuturilor energizante, în special a celor care conțin diferiți aditivi vegetali sub formă de ierburi. Se pare că ierburile influențează efectul de promovare a sănătății, a energiei, dar, din păcate, orice exces are un efect negativ asupra organismului. Substanțele pe bază de plante din băuturile energetice includ: ginseng, frunze de coca și ginkgo. Acesta din urmă, dacă este consumat prea mult, poate provoca sângerări excesive la persoanele cu probleme de coagulare, în timp ce rădăcina de ginseng crește riscul tulburărilor de carbohidrați.
Consumul de băuturi energetice amenință, de asemenea, cu ulcerații la stomac, împovărarea ficatului sau creșterea nivelului de agresiune.