Fasolea este una dintre cele mai valoroase și gustoase din lume. Fasolea este o sursă excelentă de proteine, sățioase și hrănitoare. Este important ca boabele cultivate să vină în peste 400 de soiuri, datorită cărora cel mai pătrunzător îl va găsi pe cel pentru ele. Diferite soiuri de boabe diferă, de asemenea, nu numai prin gust, ci și ca mărime și culoare, precum și prin substanțele nutritive, pe care le conțin. Fă cunoștință cu cele mai populare soiuri ale acestei legume și află ce valori nutritive conține.
Fasolea este o leguminoasă din familia boabelor. Este cultivat peste tot în lume. Este rezistentă la condiții climatice dure și se adaptează unei depozitări îndelungate. Această legumă este cunoscută și folosită în multe bucătării din întreaga lume.
Soiuri de fasole
În România, cea mai populară specie de fasole este cea alba, mai deschisă la culoare. Este un soi de fasole alba asemănătoare cu Cannellini. Pe lângă ele, printre cele mai populare soiuri ale acestei legume se numără:
- fasolea Northern – aceasta este o fasole verde mică, care se adaugă mai ales la salate;
- fasolea neagră – considerate una dintre cele mai sănătoase; este folosită mai ales pentru mâncăruri mexicane;
- fasole clasică – acest soi de fasole provine din Japonia; se distinge prin aspectul său; este mică, rotundă și visinie; conține cantități mari de fier și proteine, iar gustul său este dulce – de nucă;
- fasolea Lima – provine din America Centrală și este un plus atât pentru mâncăruri, cât și pentru o plantă ornamentală;
- Fasolea „black-eyed peas” – are semințe pete brune deschise pentru a face supe, fâșii și sosuri.
Pe lângă ele, există și fasole roșie, uscată sau mung. Deci alegerea este cu adevărat mare.
Proprietăți nutritive ale fasolei
Indiferent de specie, fasolea este o sursă valoroasă de potasiu, calciu și fosfor. Important este că nu conține sodiu, ceea ce poate afecta negativ organismul. În unele tipuri de fasole vom găsi, de asemenea, fier, acid folic, seleniu și zinc. În continuare, se afirmă că fasolea conține amidon ușor digerabil și substanțe, ale căror proprietăți permit inhibarea creșterii țesuturilor canceroase. O altă componentă a boabelor este fibra, care sprijină procesele digestive și ajută la eliminarea excesului de colesterol rău din organism. Boabele conțin și vitamine. Conține vitamine A, B și C. Conținutul caloric al acestei legume depinde de soiul specific. Cea mai populară fasole albă din România conține 138 calorii în 100 de grame. Păstăile de fasole tinere sunt cel mai puțin calorice.
Fasolea – când să o eviți?
Deși fasolea are multă valoare nutritivă, nu este bună pentru toată lumea. Este greu de digerat, ceea ce provoacă balonare și gaze. Persoanele în vârstă, copiii mici, femeile însărcinate și cele care alăptează, persoanele cu probleme de stomac și intestinale ar trebui să le evite. În loc de fasolea tradițională, acestea pot opta pentru fasolea păstăi la fel de sănătoasă, cu puține calorii și ușor digerabilă.
Fasolea în dietă trebuie evitată și de către persoanele, care iau anumite medicamente. În combinație cu ele, fasolea poate provoca o creștere a tensiunii arteriale.
Fasolea – păstăi sau semințe?
Fasolea poate fi implementată în dietă în mai multe moduri. În plus față de semințele comestibile, poți profita și de proprietățile păstăilor de fasole. Cum să le folosesc?
Păstăile de fasole întăresc sistemul imunitar și sistemul nervos. De asemenea, sunt recomandate pentru prevenirea cancerului, precum și ca medicamente pentru oboseală. Păstăile de fasole poate fi adăugate la salate și sandwich-uri.
Păstăile de fasole sunt cele mai valoroase după uscarea și extragerea semințelor din ele. Poți prepara infuzii medicinale din ele. Infuzia din păstăi de fasole este unul dintre cele mai vechi medicamente pentru diabet. Are proprietăți de scădere a zahărului din sânge, are, de asemenea, un efect diuretic și de curățare. Acest lucru face ca infuzia de păstăi de fasole să fie recomandată bolilor de rinichi și ale vezicii. Poate fi folosită și extern. Infuziile permit eliminarea erupțiilor pielii și reduc umflarea.
Cum să gătești fasolea?
Pentru a evita problemele stomacale, fasolea trebuie gătită în mod corespunzător. Modul corect de preparare este următorul:
- clătește bine fasolea;
- fierbe-o în apă fierbinte timp de 3 minute;
- lasă fasolea să stea 2 ore, apoi toarnă apă;
- toarnă peste fasole apă fiartă la temperatura camerei; apa trebuie să acopere complet fasolea;
- așteaptă 2 ore, apoi schimbă apa; apa trebuie fiartă și răcită;
- înmoaie fasolea în apă toată noaptea;
- a doua zi, strecoară apă și clătește boabele de mai multe ori, apoi toarnă apă fiartă peste ea;
- gătește fasolea timp de o oră și jumătate neacoperită, ceea ce va permite scăparea de compuși nocivi;
- adaugă sare numai după gătit, altfel fasolea nu se va înmuia;
- la fasole se pot adăuga condimente precum cimbru, chimen, maghiran sau fenicul; se adaugă în timpul gătitului.
Fasolea – o sursă importantă de proteine
Deși gătitul fasolei este un proces îndelungat, merită întreprins. Fasolea oferă organismului nutrienți importanți, dintre care proteina este cea mai importantă. Se spune, că fasolea este a treia sursă de proteine după soia și mazăre. Are cantități mai mari decât carnea. Cu toate acestea, trebuie amintit că proteina vegetală este întotdeauna mai săracă decât proteina animală.