Grișul este una dintre materiile prime din care sunt preparate pastele și terciurile. În prezent, grișul câștigă din ce în ce mai multă popularitate și dispare rapid de pe rafturile magazinelor datorită proprietăților și valorilor sale nutritive. Grișul este, pur și simplu, denumirea … făinii grosieră sau fine, obținute din grâu dur. La ce se folosește grișul? De ce a furat inimile celor care duc un stil de viață sănătos?
Grișul – cele mai importante proprietăți
Istoria grișului a început în Asia. Cea mai populară aplicație este producția de paste și producerea de cozonac. Grișul nu trebuie confundat cu cuscusul, ceea ce se întâmplă adesea. Primul este obținut din cel mai greu tip de grâu, adică dur, în timp ce cel din urmă, este obținut din grâu neregulat și regulat.
Grișul este considerat un înlocuitor sănătos pentru făina de grâu. Este sursa:
- fibrelor;
- proteinelor;
- hidratilor de carbon;
- cuprului;
- magneziului;
- fierului;
- fosforului;
- zincului;
- vitaminei B1;
- vitamine B2;
- vitamina B6;
- niacina;
- acid pantothenic;
- acid folic.
Proprietățile pro-sănătate ale grișului sunt recomandate în special persoanelor cu probleme ale:
- sistemului cardiovascular – grișul are un efect pozitiv asupra sistemului cardiovascular prin scăderea tensiunii arteriale și consolidarea pereților vaselor de sânge, datorită vitaminelor B, zincului și fosforului;
- sistemului digestiv (probleme digestive) – grișul stimulează digestia și crește senzația de sațietate datorită conținutului ridicat de fibre;
- diabetului – grișul se caracterizează printr-un indice glicemic scăzut, datorită căruia provoacă fluctuații mai mici ale nivelului de glucoză din sânge.
Consumul de produse cu griș este recomandat și persoanelor care suferă de boală celiacă. De ce? Se dovedește că, datorită diferenței de conținut de proteine de gluten, grișul este uneori tolerat de persoanele care suferă de această boală.
Faina din grâu dur este, de asemenea, bună pentru rinichi, îmbunătățindu-le funcționarea, iar conținutul ridicat de magneziu din griș este un ingredient potrivit pentru a sprijini regenerarea musculară.
Grișul metabolizează bine grăsimile, influențează funcționarea și formarea globulelor roșii, care se datorează compoziției cuprului, în timp ce zincul, fosforul și magneziul susțin buna funcționare a sistemului nervos.
Făina de griș contine carbohidrati care sunt foarte importanti din punct de vedere energetic. Alimentele care conțin griș este un produs ideal pentru persoanele, care au nevoie de o doză mare de energie, de exemplu, datorită muncii fizice grele efectuate în fiecare zi. Grișul este sărac în grăsimi.
Datorită conținutului de fier, grișul este o sursă foarte importantă de obținere a acestui mineral din alimente. Fierul ajută la producerea hemoglobinei care furnizează oxigen celulelor din întregul corp. Deficitul de fier provoacă o slăbire a sistemului imunitar și oboseală.
Utilitatea grișului – macaron, terci, budincă, plus pentru super
Grișul se găsește cel mai adesea în compoziția pastelor tradiționale italiene cu o culoare galbenă. Reține că, dacă îți plac pastele moi, bine gătite, atunci cele făcută din griș vor trebui să rămână în apa clocotită mai mult.
Cuscusul este un alt produs popular făcut din făină de grâu dur. Acest tip de boabe este cel mai popular în nord-vestul Africii și este chiar un ingredient al mâncărurilor naționale cu același nume și servit cu tocănițe acolo. Cuscusul poate fi preparat foarte ușor și rapid. Este, de asemenea, un produs foarte versatil: poate fi un plus la felurile principale, înlocuind astfel cartofii, orezul sau pastele, este potrivit pentru salate cu carne și legume.
O trăsătură caracteristică a cuscusului este absorbția foarte puternică a condimentelor, motiv pentru care este adesea baza pentru un fel de mâncare picantă sau aromată. De asemenea, este baza mâncărurilor reci, calde, dulci (merge bine cu fructe, nuci sau miere) și a mâncărurilor sărate. În bucătărie, cuscusul este folosit pentru umplerea alimentelor, precum ardei, dovlecei, carne.
Grișul se adaugă în făina obișnuită de grâu (nu tare), iar pâinea coaptă dintr-un astfel de amestec se caracterizează printr-o crustă mai crocantă și împiedică aluatul să se lipească de tavă. Folosind griș, poți prepara și: aluat de pizza, clătite, prăjituri, chifle și omlete.
În diferite părți ale lumii, grișul este folosit într-un mod diferit, de exemplu, în Europa Centrală – pentru prepararea terciului, în Europa de Vest (în special în Olanda) pentru a pregăti budinca, locuitorii Germaniei o adaugă în supe, în timp ce în India este o bază ideală pentru prepararea mâncărurilor picante.
Macaronul din griș este mai bun
Datorită mineralelor și vitaminelor, grișul este cunoscută ca o alternativă mai sănătoasă la făina de grâu simplă. Consumul de griș în produsele menționate mai sus aduce multe beneficii pentru sănătate, influențând sistemul nervos, sistemul digestiv și sistemul circulator. Mai mult decât atât, grișul sprijină funcționarea rinichilor și susține regenerarea mușchilor, așa că nu există nicio îndoială că merită să incluzi în dieta ta produse din făină de grâu dur, inclusiv cuscus.