chefir
fot.pixabay.com

Laptele acidofil este laptele obișnuit îmbogățit cu acidophilus – o tulpină de bacterii sănătoase. Mai precis, este laptele fermentat din culturile Lactobacillus acidophilus care are capacitatea de a coloniza tractul digestiv uman. Acest probiotic trăiește în mod natural în tractul digestiv, precum și în zona genitală, iar suplimentarea dietei cu lapte acidofil poate aduce beneficii terapeutice. Această bacterie sănătoasă se găsește și în iaurt și alte produse fermentate.

probiotice
fot.pixabay.com

Ce este Lactobacillus acidophilus?

În prezent, pe piață există o gamă largă de produse care conțin L. acidophilus. Produsele lactate fermentate care conțin L. acidophilus ca o cultură bacteriană unică au o importanță locală în Rusia, Europa de Est și Scandinavia. Cu toate acestea, în alte regiuni din Europa L. acidophilus este de obicei utilizat în combinație cu alte microorganisme (de exemplu, Bifidobacterium spp., Streptococcus thermophilus, L. delbrueckii subsp. Bulgaricus, L. casei ).

Lactobacillus acidophilus este unul dintre cele mai frecvente tipuri de probiotice și poate fi găsit în alimente fermentate, lapte, iaurt și suplimente. Lactobacillus acidophilus este un tip de bacterii găsite în intestine care joacă un rol important în sănătate.

Numele său indică ce anume produce – acid lactic. Face acest lucru prin producerea unei enzime numite lactază. Lactaza descompune lactoza, zahărul găsit în lapte, în acid lacticLactobacillus acidophilus este de asemenea denumit L. acidophilus sau pur și simplu acidophilus. Lactobacilii, în special L. acidophilus, sunt adesea folosiți ca probiotice. Organizația Mondială a Sănătății definește probioticele drept „microorganisme vii care, atunci când sunt administrate în cantități corecte, aduc beneficii pentru sănătate persoanei care le consumă”. Din păcate, producătorii de alimente au abuzat de cuvântul „probiotic”, aplicându-l bacteriilor care nu s-au dovedit a fi benefice pentru om. Aceasta a determinat Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor să interzică utilizarea cuvântului „probiotic” în toate produsele alimentare din UE.

  1. acidophilus a fost studiat pe scară largă ca probiotic, iar dovezile au demonstrat că poate avea o serie de beneficii pentru sănătate. Cu toate acestea, există multe tulpini diferite de L. acidophilus și fiecare dintre ele poate avea efecte diferite asupra corpului dvs. În plus, față de suplimentele probiotice, L. acidophilus poate fi găsit în mod natural în multe alimente fermentate, inclusiv usturoi și carne. Se adaugă și la alte alimente precum brânza și iaurtul – ca probiotic.

 

Laptele acidofil – beneficii pentru sănătate

Oamenii beau lapte acidofil pentru posibilele beneficii pentru sănătate, deși nu toate au fost dovedite. Înainte să încercați să tratați orice afecțiune medicală cu acid acidofilus sau alte suplimente, consultați-vă medicul.

Laptele acidofil nu este încă la fel de popular ca și alte tipuri de băuturi cu lapte fermentat, însă, datorită cercetărilor care confirmă proprietățile bune pentru sănătate a acestui tip de lapte, tot mai multe lactate decid să fie lansate pe piață.

 

Avantajele consumului de lapte acidofil

  • Poate scădea colesterolul din sânge – multe studii au arătat că iaurtul suplimentat cu acidophilus a ajutat la scăderea colesterolului cu până la 7% mai mult decât iaurtul obișnuit
  • Gustul său acru, dar și ușor, stimulează peristaltismul intestinal
  • Este recomandat persoanelor cu intoleranță la lactoză, deoarece, în urma fermentației, zahărul prezent în laptele acidofilse descompune (cu alte cuvinte: lactoza se descompune)
  • Promovează secreția enzimelor digestive din pancreas și stomac
  • Regenerează flora bacteriană intestinală după terapia medicamentoasă, de exemplu cu antibiotice
  • Întărește imunitatea
  • Recomandat persoanelor care au suferit de hepatită virală
  • Inhibă reproducerea microorganismelor patogene din tractul digestiv
  • Poate preveni și reduce diareea – diareea afectează oamenii din mai multe motive, inclusiv infecții bacteriene. Acest lucru poate fi periculos dacă durează mult timp, deoarece provoacă pierderi de lichide și, în unele cazuri, chiar deshidratare. Multe studii au arătat că probioticele, cum ar fi acidofilul, pot ajuta la prevenirea și reducerea diareei asociate cu diverse boli
  • Poate reduce simptomele sindromului de colon iritabil
lapte in alimentatie
fot.pixabay.com

Însumări

Lactobacillus acidophilus este un microorganism care poate fi găsit în sistemul digestiv și în vagin. Este un tip de bacterie „prietenoasă” care ajută la menținerea unui echilibru sănătos al microbilor din organism. Tratat ca probiotic, acidofilul servește ca un supliment alimentar care se poate administra în diverse condiții. Poate fi consumat și în alimente disponibile comercial, la care a fost adăugat, cum ar fi iaurt sau lapte acidofil. Laptele acidofil este un lapte îmbogățit cu acidophilus sau lapte fermentat din culturi de Lactobacillus acidophilus, care au capacitatea de a coloniza tractul gastrointestinal uman.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here