Laptele este baza alimentației zilnice a multor oameni. Indiferent că beți un pahar de lapte pur sau îl turnați în cereale, acesta este produsul cel mai des consumat la ora micului dejun. Laptele, ca orice alt aliment pe care îl consumați, conține calorii. Consumul de lapte nu va provoca creșterea în greutate dacă face parte dintr-o dietă sănătoasă și echilibrată într-o gamă rezonabilă de calorii.

Laptele conține substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea oaselor
Laptele este bogat în numeroase substanțe nutritive necesare vieții și bunăstării. Laptele cu un conținut de grăsime de 2% sau mai puțin este o sursă excelentă de calciu, fosfor, riboflavină, vitamina D și vitamina B12, furnizând 20% sau mai mult din fiecare nutrient pe porție ( pahar de lapte). Calciul, fosforul și vitamina D sunt necesare pentru construirea unei structuri osoase puternice și dense și sunt esențiale pentru multe alte funcții biologice. Avem nevoie de acești nutrienți în fiecare zi nu numai în adolescență, ci și mai târziu. Dacă acești nutrienți nu sunt disponibili din surse nutritive, calciul și fosforul sunt eliminați din oasele noastre. Prea mult calciu poate dăuna sănătății oaselor? În exces de calciu, fosfor sau vitamina D, acestea pot interfera cu procesele biochimice. Dar laptele conține substanțe nutritive esențiale pentru sănătatea oaselor, menținerea sănătății inimii și reducerea riscului de cancer.
Laptele îngrașă?
Răspunsul, ca de obicei în astfel de cazuri, este greu de pronunțat. Laptele consumat în cantități corecte ne oferă nutrienții necesari pentru o funcționare sănătoasă. Laptele este un produs caloric, așa că trebuie să ne dăm seama că acsta este diferit de apă și consumul excesiv poate provoca creștere în greutate. Fiind integrat într-o dietă de slăbire, de obicei verificăm și numărăm cu încăpățânare fiecare calorie consumată. Să nu omitem valoarea nutritivă și calorică a laptelui în aceste calcule și greutatea noastră ar trebui să fie în ordine. În acest caz, se aplică și zicala „Ce e prea mult, strică”.
Un alt factor care influențează acest fapt mai mult sau mai puțin este cantitatea de grăsime din el (de exemplu, 0%, 0,5%, 1%, 1,5%, 2%, 2%, 3, 6% etc.). Cu cât mai multă grăsime, cu atât laptele se poate dovedi a fi un factor care îngrașă. Poate – dar nu neapărat. Depinde de cantitatea de lapte pe care o includem în dieta noastră zilnică.
Laptele ajută la pierderea în greutate?
Conform cercetărilor, laptele îi poate ajuta pe oameni să-și controleze pofta de mâncare și să se simtă plini, ceea ce îi poate ajuta să slăbească.
Deși zerul sau cazeina (cazeina este cea mai importantă proteină din lapte, aceasta reprezintă aproximativ ¾ din proteina totală din lapte) este uneori atribuită potențialelor beneficii ale laptelui, studiile au arătat că consumul de lapte degresat a fost mai benefic pentru pierderea în greutate decât consumul altor băuturi care au aceeași numărul de calorii și care conțin fie zer, fie doar cazeină. Oamenii care beau lapte au mâncat mai puțin la mesele ulterioare decât cei care au băut alte băuturi. Aceasta înseamnă că probabil cazeina sau zerul singur sunt responsabili pentru succesul potențial în pierderea în greutate prin consumul de lapte.
Calciu și pierderea în greutate – laptele îngrașă sau vă ajută să slăbiți?
Laptele servește ca o sursă excelentă de calciu și oferă aproximativ 30 la sută din valoarea zilnică necesară în fiecare pahar. Pe lângă menținerea oaselor sănătoase și puternice, calciul vă poate ajuta, de asemenea, să slăbiți. Studiile la animale au arătat că laptele praf degresat cu un conținut ridicat de calciu a fost mai eficient în reducerea grăsimilor corporale decât cazeina, proteina de soia sau o dietă scăzută în calorii. Aceste rezultate sugerează că calciul din lapte poate juca un rol în pierderea în greutate.
Consumul mai multor alimente bogate în calciu, inclusiv produsele lactate, poate ajuta oamenii să scape de grăsimea corporală, chiar dacă nu reduc aportul de calorii sau nu le pierd. O dietă redusă în calorii, bogată în produse lactate și care furnizează aproximativ 1.400 de miligrame de calciu pe zi, a fost mai eficientă în ceea ce privește pierderea în greutate decât o dietă care a avut o reducere similară a caloriilor, dar a conținut cantități mici de produse lactate, cu aproximativ 700 de miligrame de calciu pe zi.

Calciul nu este singurul factor important care influențează pierderea în greutate. O dietă bogată în lapte duce la pierderea în greutate mai mare decât administrarea unui supliment de calciu sau consumul de lapte de soia fortificat. Este cel mai probabil o combinație de diverși nutrienți din lapte care îmbunătățesc