tipuri
fot. pixabay.com

Lentilele sunt adorate nu numai de vegetarieni. Din ce în ce mai des apare pe mesele noastre și devine un plus la mâncărurile tradiționale. Acest lucru se datorează nu numai gustului de linte, ci și valorii sale nutritive. Este cunoscută mai ales ca o sursă valoroasă de proteine ​​animale, potasiu și acid folic. Lintea există în mai multe soiuri: roșie, verde și galbenă. Fiecare dintre ele poate contribui foarte mult la dieta zilnică. Descoperă proprietățile lintei și verifică ce soi este cel mai bine de utilizat.

Lintea sunt clasificate ca leguminoase cu beneficii excepționale de sănătate. Conține mulți nutrienți importanți pentru dezvoltarea și funcționarea corectă a organismului. Nu numai vegetarienii, ci și carnivorii sunt mai dornici să ajungă la linte. Ele pot alege între mai multe tipuri de legumă, care diferă ușor în calorii și conținutul de nutrienți. De menționat este faptul că este mai sănătos să mănânci păstăile de linte. Au mai multe vitamine și minerale decât semințele fierte.

Linte – ce fel de plantă este aceasta?

Lintea sunt o leguminoasă, cultivată în multe țări din întreaga lume. Cele mai mari culturi ale sale se găsesc în Canada, Turcia, India și Statele Unite. Păstăile de linte conțin una sau două semințe. Sunt folosite în bucătărie. Au o formă rotundă, de inimă sau ovală. În funcție de soi, plantele pot deveni roșii, verzi sau galbene.

Tipuri de linte

Există mai multe tipuri de linte. Lintea roșie, care este un plus la supe și sosuri, este cea mai populară. Lintea maro este, de asemenea, popular și se caracterizează prin gust intens și este, adesea, adăugată la tăieturi, plăcinte sau pâine. Soiuri mai puțin cunoscute de linte sunt cea verde și galbenă. Ambele se disting printr-un gust delicat. Pe rafturile magazinelor găsim și linte neagră, colorată, portocalie, linte du Puy. Ce poți face cu soiuri individuale de linte?

  • linte roșie – foarte ușor de gătit și nu necesită înmuierea prealabilă; din acest soi se fac cel mai des supe;
  • linte brună – are un gust caracteristic și expresiv; se poate adăuga la mâncăruri cu carne și vegetariene, precum și la pâine; este recomandat pentru cotlet, gulaș și pate;
  • linte verde – cu gust delicat și destul de greu, nu se destramă după gătit, ci rămâne liberă; pe baza sa, sunt preparate diverse paste pentru sandvișuri și utilizate și ca umplutură pentru găluște sau crochete; lintea verde strică și salatele;
  • linte galbena – are un gust delicat și o moale; foarte repede se desparte în gătit; poate fi folosită pentru prepararea supelor;
  • linte neagră – seamănă cu caviar; merge perfect cu supe condimentate și gustări;
  • linte portocalie – se remarcă prin gustul său delicat și prin faptul că se gătește ușor; supele adesea sunt bazate pe ea;
  • linte franceză – cea mai scumpă și cea mai aromata, ia culoarea verde închis; își păstrează forma naturală după gătit.

    vegetarian
    fot. pixabay.com

Linte – vitamin și minerale

Indiferent de tipul de linte, pe care o mănânci, primești porțiuni mari de vitamine și minerale în corp. În linte găsim, printre altele, proteine, potasiu, zinc, fosfor, fier și fibre. Leguma are, de asemenea, o cantitate mare de acid folic și vitamine B și aminoacizi. Magneziul și vitamina C se găsesc în cantități mai mici în linte.

Proprietățile lintei

Datorită mineralelor și vitaminelor, pe care le conține, lintea are multe proprietăți, care promovează sănătatea. Cele mai importante dintre ele includ:

  • înlocuirea proteinei animale în dietă – lintea este tratată ca o alternativă la proteina de origine animală, adică cea, care se găsește în carne; în 100 g există 9,02 g; această proteină este una dintre cele mai ușor absorbite proteine ​​vegetale (imediat după soia); prin urmare, lintea este aproape un produs obligatoriu în dieta vegetariană și la persoanele care, din cauza sănătății, trebuie să limiteze consumul de carne;
  • prevenirea hipertensiunii arteriale, anemiei și aterosclerozei – datorită faptului că este practic fără sodiu și o sursă valoroasă de potasiu, lintea sprijină tratamentul hipertensiunii arteriale, promovează reducerea colesterolului rău, reglează tensiunea arterială și minimizează riscul de a dezvolta ateroscleroză și alte boli cardiovasculare, precum și accidentul vascular cerebral; lintea este folosită și pentru tratarea anemiei;
  • sprijină slăbirea – lintea conține cantități mici de grăsimi și destul de multe fibre, ceea ce are un efect pozitiv asupra metabolismului; asigură sațietate pentru o lungă perioadă de timp, datorită căreia reduce pofta de gustări și gustări dulci;
  • susține dezvoltarea fetală – acidul folic conținut în linte înseamnă că orice femeie însărcinată trebuie să opteze pentru această legumă; vitamina B9 previne defectele tubului neural fetal la făt, adică creierul, hernia sistemului nervos sau spina bifida.

Linte – când să o eviți?

Lentilele trebuie evitate de persoanele cu probleme digestive, deoarece pot provoca balonare și fermentare excesivă în intestine.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here