Meiul se întoarce încet în farfuriile noastre. Această sămânță veche este cunoscută de secole, dar recent proprietățile sale au fost uitate și trecute cu vederea. Între timp, oferă organismului nu numai substanțe nutritive valoroase, ci și garantează gustul original al mâncărurilor. Meiul poate fi consumat atât cu preparate sărate, cât și cu dulciuri. Descoperă proprietățile meiului și vezi cum să îl prepari.
Meiul este una dintre cele mai vechi semințe. Este fabricat din semințe de mei decojite, care au venit în Europa din China. Aceste semințe erau deja cunoscute în epoca neoliticului. Meiul de pe continent a început să fie popular în anii 70 ai secolului XX, cu toate acestea, pe mesele românești a apărut recent. Este subestimat și necunoscut de multe persoane. Cu toate acestea, popularitatea meiului este datorată tendinței pentru o alimentație sănătoasă. Atunci am descoperit că semințele de mei decojite sunt extrem de sănătoase și conțin multe substanțe nutritive valoroase.
Proprietăți nutritive ale meiului
Meiul din punct de vedere al valorii nutritive se potrivește cu hrișca, care este considerată cea mai sănătoasă dintre grâu. Are amidon scăzut și multă proteină digerabilă. De asemenea, conține carbohidrați sănătoși care adaugă energie și grăsimi nesaturate. De asemenea, meiul conține fibre, care sunt importante pentru buna funcționare a intestinului și numeroase vitamine B (B1, B2, B6 și acid folic), care au un efect benefic asupra sistemului nervos, iar vitamina E. Meiul conține, de asemenea, minerale și elemente precum fierul și siliciu, precum și lecitină pentru a îmbunătăți memoria și concentrarea.
Valoarea nutritivă a meiului este legată de faptul că toată lumea o poate mânca. Este recomandat copiilor, femeilor însărcinate, mamelor care alăptează și vârstnicilor. Persoanele care au ulcere sau probleme hepatice, au boala celiacă, merg pe o dietă fără gluten și vor să restabilească echilibrul acid-bazic al organismului pot opta și la mei. Meiul este singura cereală care formează baza, așa că o poți mânca la o dietă desacidificatoare. Mai multe proprietățile suplimentare ale meiului sunt că se încălzește din interiorul corpului.
Meiul – este sănătos?
Meiul, deși conține mulți nutrienți valoroși pentru noi, nu este recomandat tuturor. În primul rând, trebuie să îți amintești despre indicele glicemic ridicat, care este de 70. Din acest motiv, persoanele cu diabet ar trebui să renunțe la mei.
Proprietăți de sănătate ale meiului
Meiul nu este doar un plus gustos la feluri de mâncare, ci și un remediu pentru multe boli. Proprietățile sale vindecătoare includ:
- sprijinirea tratamentului bolilor celiace și a anemiei;
- activitate antivirus;
- reducerea inflamației mucoaselor (usucă secreția în exces);
- efect benefic asupra părului, pielii și unghiilor – acest lucru este posibil datorită conținutului ridicat de silice din mei;
- mineralizarea oaselor, adică împiedicarea descalcirii acestora;
- îmbunătățirea concentrării și a memoriei;
- reglarea colesterolului din sânge;
- îmbunătățirea metabolismului și a funcției intestinale.
Meiul – cum să-l mănânci?
Meiul poate fi folosit ca adaos la carnea fiartă și mâncărurile dulci. Merită să ne amintim însă că, pentru ca meiul să fie gustos, trebuie să fie pregătit corespunzător. Pregătirea proastă va face ca terciul să aibă un gust ușor amar, care va strica gustul întregului fel de mâncare. Cum să gătești mei pentru a scăpa de gustul amar? Utilizează una dintre metodele următoare.
- Înainte de a-l fierbe, trece-l prin apă rece și apoi cu apă caldă.
- Pune terciul în apa clocotită și, după un timp, strecoară și toarnă-l din nou în apa clocotită curată.
- Înmoaie terciul câteva ore în apă cu adaos de lămâie.
Gătește mei liber, păstrează proporțiile de 1 cană de coajă în 2,5 căni de apă. Meiul trebuie fiert până când absoarbe complet apa, apoi învelit într-o pătură și pus deoparte o oră. Dacă dorești ca terciul să fie lipicios, cel mai bine este să îl amesteci cu o cantitate mică de apă sau lapte și să-l torni în apă clocotită în proporții de 1 cană de mei la 3,5 căni de apă. Gătește 30-40 minute.
Terciul de mei dulce
De asemenea, nu poți uita că meiul are un gust dulce. Funcționează bine ca ingredient în deserturi. Îl poți prepara rapid cu banană și untul de arahide. Desertul se prepară dintr-o cană de mei fiert, o lingură de unt de arahide și 1 banană. Desertul poate fi consumat fierbinte sau rece (după răcire la frigider).
Meiul dulce poate fi servit și sub formă de budincă. Budinca de mei se prepară cu 0,5 căni de mei, un pahar de lapte, suc de mere și 1 lingură de miere. Terciul trebuie fiert, scurs și amestecat cu lapte, apoi fiert sub acoperire până când lichidul este absorbit. În următoarea etapă, se adaugă suc și miere și masa se amestecă până la o consistență lină. Budinca de mei poate fi decorată cu miere, stafide, nuci sau fructe. Este o propunere excelentă pentru o gustare de după-amiază pentru copii.
Meiul este un produs care ar trebui să apară pe mesele tuturor persoanelor, ce doresc să mănânce sănătos. Ușoară și bogată în nutrienți, va asigura sănătatea și va menține echilibrul acid-bazic în organism. Meiul este, de asemenea, o modalitate bună de a-ți schimba meniul zilnic.