nutriție
fot. pixabay.com

Pătrunjelul este cunoscut aproape tuturor. Este adesea folosit ca decorațiune pentru salate sau supe, fără a-i atribui vreun rol important. Între timp, dacă este consumat regulat, pătrunjelul poate oferi organismului multe substanțe valoroase, care îi reglează activitatea. Merită să ținem cont și să luăm în considerare în ce cantități și cât de des este prezent pătrunjelul în dieta noastră. Află mai multe despre proprietățile de sănătate ale pătrunjelului și nu numai.

Pătrunjelul

Pătrunjelul este o plantă din familia țelinei. Conform surselor istorice, provine din regiunile mediteraneene. Astăzi, pătrunjelul este o legumă obișnuită, care este cultivată în toată lumea. Nu este dificil de reprodus, așa că fiecare dintre noi o putem planta pe un teren, într-o grădină de casă și chiar în ghivece de pe balcon. Pătrunjelul este o plantă, care poate fi folosită în întregime în bucătărie. Atât rădăcina, cât și frunzele sunt comestibile. Frunzele de pătrunjel au o aromă intensă, dar sunt, mai ales, un tezaur de vitamine și minerale. Majoritatea oamenilor folosesc pătrunjelul ca adaos la bucate, ceea ce la îmbogățește gustul sau înfrumusețează decorul, uitând de proprietățile frunzelor de pătrunjel.

Proprietăți nutritive ale pătrunjelului

Pătrunjelul este o adevărată comoară de vitamine și minerale. În el găsim vitaminele A, C, E, K, B2, B3, B6 și B9. S-a demonstrat că această plantă conține multă vitamina C, atât de importantă pentru organism. 100 g de pătrunjel conține 160 mg de vitamina C, care este de aproximativ 2 ori mai mare decât necesarul zilnic al unui adult. Acest lucru înseamnă că pătrunjelul oferă organismului mai multă vitamina C decât citricele, ardeiul sau coacăzele negre.

În plus față de vitaminele în sine, pătrunjelul conține și cantități mari de elemente micro și macro, cum ar fi magneziu, calciu, fosfor, potasiu, fier, sodiu, zinc, cupru și mangan. În prezent, în frunzele de pătrunjel, fierul nu este cel heme, dar are parametri de absorbție foarte buni, datorită cantității mari de vitamina C. În afară de aceasta, în pătrunjel putem găsi și fibre, clorofilă, uleiuri esențiale și flavonoide.

Toți nutrienții conținuți în frunzele de pătrunjel prezintă o rezistență ridicată la îngheț și uscare. Mai mult, suferă o condensare puternică în timpul procesului de uscare. Cu toate acestea, trebuie amintit că nu sunt foarte rezistente la temperaturi ridicate, așa că adaugă pătrunjel la mâncărurile tale chiar la sfârșit.

Pătrunjelul – proprietăți vindecătoare

coagulare a sângelui
fot. pixabay.com

Datorită bogăției de vitamine, elemente micro și macro și alți nutrienți, pătrunjelul are un efect extrem de favorizant pentru sănătate asupra organismului uman. Proprietățile pătrunjelului sunt:

  • ridicarea și întărirea rezistenței organismului;
  • protecția și ameliorarea simptomelor infecției;
  • proprietăți antiinflamatorii, antiseptice și antibacteriene, care ajută, printre altele, în protejarea eficientă a cavității bucale, elimină mirosul neplăcut din gură; persoanelor care se confruntă cu această problemă li se recomandă mestecarea pătrunjelului;
  • efect hematopoietic;
  • prevenirea anemiei;
  • întărirea vaselor de sânge;
  • scăderea nivelului de homocisteină în sânge;
  • reducerea riscului de atac de cord și accident vascular cerebral;
  • creșterea coagulării sângelui;
  • scăderea tensiunii arteriale;
  • scăderea riscului de a dezvolta ateroscleroză și boli cardiace ischemice;
  • sprijinirea activității organului de vedere și prevenirea bolilor oculare, de exemplu, orbirea nocturnă;
  • menținerea pielii, părului și unghiilor în stare bună;
  • prevenirea dezvoltării celulelor canceroase;
  • efecte nocive din punct de vedere organic al radicalilor liberi din organism;
  • curățarea organismului de toxine și substanțe nocive, inclusiv compuși de nicotină;
  • sprijinirea tratamentului bolilor sistemului urinar;
  • sprijinirea pierderii de kilograme inutile – este posibil datorită faptului că pătrunjelul susține munca rinichilor și facilitează scurgerea apei din organism; compușii conținuți în pătrunjel accelerează, de asemenea, metabolismul și provoacă flatulență;
  • ameliorarea simptomelor menstruației – pătrunjelul ajută la reglarea ciclurilor lunare, ameliorează durerea, relaxează mușchii și reduce umflarea.

Pătrunjelul în timpul sarcinii

Femeile însărcinate si care alăptează pot beneficia, de asemenea, de beneficiile pentru sănătate ale pătrunjelului. Pătrunjelul este sigur pentru ei și este un agent natural, care stimulează imunitatea. De asemenea, ajută la calmarea bolilor sistemului digestiv. Substanțele conținute de pătrunjel stimulează, de asemenea, producția de alimente în timpul alăptării.

Pătrunjelul – cum să-l consumi?

De obicei, pătrunjelul apare ca adaos la diferite tipuri de feluri de mâncare. Poate fi un ingredient al mâncărurilor din carne, pește, supe, salate, paste sandwich sau cocktail-uri cu legume. Indiferent de felul în care îl folosești, îi va crește gustul și valoarea nutritivă. Adesea, pătrunjelul este un element decorativ interesant al unei farfurii.

Pătrunjelul poate fi utilizat în bucătărie ca proaspăt sau uscat. Frunzele proaspete sunt disponibile în magazine tot anul. De asemenea, mulți oameni aleg să-și usuce pătrunjelul și să-l înghețe. Trebuie amintit că acest lucru nu va înlătura proprietățile sale de sănătate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here