Perele sunt un fruct cunoscut și popular, dar nu mulți oameni sunt conștienți de valorile sale nutritive și de influența sa asupra sănătății. Perele sunt unul dintre puținele fructi, care conțin iod și datorită lui trebuie să incluzi acest fruct în dieta ta. Totul pentru că acest mineral are un efect pozitiv asupra activității glandei tiroide. Cu toate acestea, este important să știi că această acțiune a perei nu este singura. Acest fruct are alte proprietăți. Care? Vei afla în articolul nostru.
De unde provine para?
Perele a venit în Europa din Persia antică. La început, a fost autorizată în Grecia și Roma. Au început să fie crescute pe scară largă în Europa de Vest la începutul secolelor XVII și XVIII. În acel moment, au apărut noi specii ale acestui fruct și au început să fie utilizate proprietățile sale de promovare a sănătății. De-a lungul timpului, acest fruct a devenit popular în toată lumea. Astăzi cele mai bune pere sunt cele comune.
Para – specii și soiuri
În lume există multe soiuri și specii de pere. Toate aparțin familiei de trandafiri. Amestecarea și combinarea speciilor a făcut ca perele să crească în întreaga lume astăzi. Arborele de pere este zvelt, drept, rigid, arcuit și umbrit. Poate fi verde, galben, roșu închis sau maro. Frunzele copacului sunt alungite și eliptice, iar pe baza lor se poate determina specia de pere. Pe de altă parte, florile sunt întotdeauna adunate în corymbs. Fructul de pară în sine este alungit și ușor conic. Există celule de piatră în miezul lor, iar pielea este grosieră. Para poate fi de culoare verde, maro sau galbenă.
Para – proprietăți nutritive și caloriile
O pară de dimensiuni medii are aproximativ 60 de calorii. Aceasta înseamnă că nu este un fruct caloric și poate face parte din aproape orice dietă de slăbire. Cu toate acestea, o cantitate mică de calorii nu înseamnă că perei îi lipsesc minerale importante pentru organismul uman. Există destul de multe dintre acestea. În pară găsim potasiu, fosfor, calciu, magneziu, sodiu, cupru, fier, bor și iodul extrem de important. Valorile nutritive sunt, de asemenea, conținute în acizii fructiferi conținuți în pară. Este bogat în acid malic și citric. În continuare, perele conțin carbohidrați, pectine, fibre, uleiuri esențiale, vitaminele A, B1, B2, B5, C și PP.
Proprietăți vindecătoare ale perelor
Proprietățile vindecătoare ale perelor sunt cunoscute omenirii de foarte mult timp. Timp de secole, perele au fost recomandate pentru infecții însoțite de febră, probleme digestive și otrăvire. Toată lumea poate beneficia de efectele pro-sănătate ale perelor, inclusiv sugarii, persoanele în vârstă sau cei cu probleme la stomac. Poți mânca pere crude, bea compot de fructe sau mânca pere coapte. Fructele se adaugă și la salate și la carne.
Proprietățile medicinale ale perelor includ:
- reducerea riscului de accident vascular cerebral – conform studiilor științifice, persoanele care mănâncă regulat pere reduc riscul de AVC cu mai mult de 50%; toate fructele și legumele cu miez alb au astfel de proprietăți;
- scăderea tensiunii arteriale – datorită conținutului ridicat de potasiu, perele împiedică dezvoltarea hipertensiunii arteriale și reduc tensiunea arterială deja ridicată; acest lucru se datorează faptului că potasiul oprește lipirea trombocitelor și reduce formarea de cheaguri; ca urmare, vasele de sânge sunt mai deschise și sângele poate circula mai liber; potasiul conținut în pere influențează și excreția mai rapidă de sodiu rezidual în organism, ceea ce poate contribui și la dezvoltarea hipertensiunii și a altor boli cardiovasculare;
- susține tratamentul constipației și diareei – perele pentru constipație sunt moi și mature; ele stimulează digestia și, în cantități mari, pot chiar provoca diaree; în caz de diaree, se recomandă să se mănânce pere, care nu sunt foarte suculente; aceste specii conțin o mulțime de taninuri anti-diareice;
- susținerea vindecării rănilor și ulcerelor – acestea sunt proprietățile unei infuzii de pere proaspete, care este folosită sub formă de comprese externe;
- susținerea tratamentului inflamației tractului urinar, pietrelor la rinichi și prostată;
- ameliorarea simptomelor migrenei și a durerilor de cap;
- ameliorarea simptomelor tusei persistente și a migrenei;
- ajută la problemele digestive – particulele miezului tare susțin peristaltismul intestinal;
- susținerea activității creierului – de acesta este responsabil borul conținut în pere, care stimulează celulele gri să funcționeze și îmbunătățește concentrarea;
- are un efect preventiv asupra bolilor osoase, în special a osteoporozei – se datorează și borului, care este responsabil pentru procesele legate de transportul calciului în organism; cel mai mult bor se găsește în fructele coapte;
- sprijinirea funcționării glandei tiroide – este posibilă datorită iodului conținut în pere.
Perele sunt fructe sănătoase care, contrar credinței populare, nu sunt greu de digerat. Ele pot fi consumate de persoane cu stomacul sensibil și de copii peste 6 luni, precum și de femeile însărcinate. Alergia la pere este foarte rară. Prin urmare, majoritatea oamenilor pot beneficia de beneficiile pentru sănătate ale perelor, care vin în toate soiurile. Perele pot fi crude, sub formă de gemuri, conserve, pe lângă carne și brânzeturi sau siropuri, sucuri și infuzii. Utilizarea pe scară largă a perelor în bucătărie înseamnă că toată lumea va găsi o formă de mâncare a acestui fruct, care li se potrivește.