Sfecla este o legumă cunoscută polonezilor de mai mulți ani. Deseori consumată sub diferite forme, se remarcă prin gustul său delicios. Cu toate acestea, bunul gust al sfeclei nu este singura proprietate. În medicina populară, această legumă este cunoscută în principal pentru proprietățile sale de promovare a sănătății. Le datorează betalaina, care este un colorant natural. Datorită ei, sfecla întărește imunitatea, inhibă procesele de îmbătrânire și ajută la prevenirea cancerului. Vezi care sunt toate proprietățile ale sfeclei roșii.

Proprietățile nutritive ale sfeclei
Sfecla este cunoscută de foarte mult timp, dar de secole și chiar astăzi mulți oameni subestimează proprietățile sănătoase ale acestei legume. Sfecla roșie poate fi cumpărată cu ușurință în magazinele poloneze, iar grădinarii avizi le pot cultiva singuri în parcela din grădină sau chiar pe balcon. Merită să o crești, deoarece sfecla roșie este o legumă extrem de sănătoasă. În medie, o sfeclă oferă 46 de calorii, care sunt derivate în principal din carbohidrați. Trebuie menționat că acestă legumă aparține celor cu un indice glicemic scăzut. Pentru sfecla crudă este de 30, pentru cea gătită crește până la 65 IG. Datorită acestui fapt, sfecla eliberează încet energie și crește nivelul glicemiei. Aceasta permite obținerea de energie pentru activități suplimentare. Sfecla roșie este considerată o gustare hrănitoare și sănătoasă.
Pe lângă conținutul redus de calorii, sfecla are în sine și alte componente importante pentru corpul uman. Vom găsi în ele depozite de vitamina C și B1, cobalt, calciu, magneziu, sodiu, potasiu, mangan și cupru.
Proprietățile sfeclei roșii
Datorită faptului că sfecla conține cantități mari de vitamine și minerale valoroase pentru organism, această legumă ajută în tratamentul și prevenirea multor boli. Proprietățile sfeclei includ:
- Consolidarea sistemului circulator, este posibil datorită faptului că sfecla este un excelent agent hematopoietic; această proprietate ajută la prevenirea anemiei, precum și la tratarea leucemiei; în plus, sfecla crește absorbția oxigenului de către celule, elimină homocisteina din fluxul sanguin, ajută la normalizarea nivelului de colesterol și la prevenirea calcificării vaselor de sânge;
- Profilaxia antitumorală, datorită conținutului de betanină de sfeclă sau legume antioxidante protejează organismul împotriva radicalilor liberi; prin urmare, se crede că sfecla protejează eficient organismul împotriva cancerului; pigmenții roșii trebuie să distrugă radicalii liberi care dăunează ADN-ului; în plus, sfecla din dietă sprijină organismul după chimioterapie;
- Sprijinirea tratamentului pentru diabet – vom găsi mult zahăr în sfecla fiartă; indicele lor glicemic este de 64; trebuie menționat faptul că leguma are un conținut scăzut de calorii – 100 g conține doar 33 kcal,
- Creșterea imunității generale a organismului – sfecla roșie mâncată sub orice formă întărește imunitatea organismului și îi permite să lupte împotriva virusurilor în mod eficient; sfecla este, de asemenea, un remediu eficient pentru gripă și răceli; puteți prepara foarte ușor, un sirop expectorant;
- Efect pozitiv asupra stomacului – datorită proprietăților de formare a bazei, sfecla restabilește echilibrul în stomac; includerea lor în dietă permite organismului să se desacidifice după ce a mâncat o cantitate mare de carne și dulciuri; sfecla atenuează, de asemenea, efectele consumului de prea mult alcool;
- Ameliorarea bolilor legate de menopauză – sfecla reduce în primul rând riscul de osteoporoză – o boală care afectează în special femeile; în plus, inclusă în dietă, amelioreaza afecțiuni precum: bufeuri, migrene, tensiune arterială ridicată.
Proprietățile sfeclei în timpul sarcinii
Femeile însărcinate pot beneficia, de asemenea, de proprietățile sănătoase ale sfeclei roșii. Cu toate acestea, ar trebui să-și amintească că nu este benefic să consumi cantități mari de sfeclă sau suc din ea. Toate din cauza nitraților conținuți în sfeclă. Ele pot duce la anemie și pot afecta parametrii sângelui.
Suc de sfeclă – proprietăți
Sucul de sfeclă este extrem de popular. Poate fi folosit (după cum este recomandat) de două ori pe an timp de 6 săptămâni. Sucul de sfeclă poate fi băut cu mere și morcovi. Un astfel de amestec va avea un efect anti-cancer.
Sportivii, în special ar trebui să-și amintească despre sucul de sfeclă. Nitrații conținuți în legumă sunt benefici pentru sporturi extreme. Acestea reduc costul de oxigen și cresc eficiența organismului.
Sfeclă – este întotdeauna sănătoasă?
Sfecla și sucul din sfeclă trebuie consumate în cantitățile recomandate de dietetician sau medic. Excesul de sfeclă în dietă poate duce la hematurie, gută sau pietre la rinichi.

Sfecla roșie este un aliment ieftin care poate oferi organismului numeroase substanțe nutritive valoroase. Sfecla poate fi consumată sub diverse forme – crudă, gătită, fierbinte sau rece. De asemenea, puteți face suc din sfeclă roșie. Important este că sfecla roșie este foarte ușor de cultivat, iar multitudinea de rețete de gătit, inclusiv această legumă va permite tuturor să găsiți cel mai bun fel de mâncare. De menționat, de asemenea, că sfecla roșie este folosită în cofetărie. Înlocuiește ciocolata. Placintele din sfeclă este unul dintre hiturile alimentației sănătoase.