vitamine
fot. pixabay.com

Prunele sunt un fruct popular, pe care cei mai mulți dintre noi îl cunosc. Cu toate acestea, merită să știi că, calitățile lor gustative merg mână în mână cu proprietățile de vindecare și sănătate. Și există multe dintre acestea. Efectul lor pozitiv asupra organismului este apreciat de mii de ani. Medicina naturală folosește proprietățile diverselor soiuri de prune. Mai mult, poți beneficia de proprietățile prunelor consumând atât prune proaspete cât și uscate. Află despre găsirea prunelor în bucătărie și medicina naturală.

Despre prune în medicină s-a vorbit încă din sec XIX. La acea vreme, acestea erau folosite mai ales ca un calmant natural, în special pentru durerile de dinți. Astăzi știm puțin mai multe despre proprietățile prunelor și le folosim cu nerăbdare. Proprietățile vindecătoare ale prunelor rezultă, în principal, din substanțele nutritive conținute în fructe. Prunele conțin cantități mari de vitamina C, B, A, E și acid folic. În plus, fructele conțin valori mari de tiamina, riboflavina și un ansamblu de minerale, care includ: calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc.

Cantitatea de calorii din prune

Prunele disponibile pe piață au valori nutritive similare, dar diferă în ceea ce privește valoarea calorică. Fructele proaspete conțin aproximativ 46 de kcal la 100 de grame. Cantitatea de carbohidrați găsiți într-o astfel de porție este de aproximativ 12 până la 14 g.

Proprietățile vindecătoare ale prunelor

Prunele au multe proprietăți vindecătoare. În practică, ele sunt folosite nu numai de medicina naturală, ci și de medicina convențională. Extractul de prune poate fi găsit, printre altele, în medicamente pentru constipație. Totuși, aceasta nu este singura utilizare a acestor fructe. Cercetările științifice arată că proprietățile prunelor includ:

  • efect laxativ – prunele conțin fibre, unul de acest tip cunoscut sub numele de pectină; face posibilă curățarea eficientă a tractului gastro-intestinal de acumulare de grăsime și colesterol; prunele ungare și frunzele verzi au cele mai mari proprietăți laxative; conțin cele mai multe fibre; pentru constipație, se recomandă consumul de fructe uscate în mod regulat;
  • ajută digestia – se recomandă adăugarea de prune în preparatele greu digerabile, de exemplu, prăjeli sau grătare; datorită acestui fapt, nu numai că gustul mâncării se va îmbunătăți, dar și stomacul le va digera mai bine; acest lucru este posibil datorită compușilor alcalini conținuți în prune, care neutralizează excesul de acizi digestivi;
  • întărirea oaselor – prunele uscate sunt recomandate pentru oasele sănătoase; consumul a 10 bucăți din ele pe zi va avea un efect pozitiv asupra densității osoase, reducând astfel riscul de fracturi și osteoporoză; după cum au arătat cercetările, acest lucru se datorează faptului că prunele au proprietăți, care suprimă procesul de resorbție osoasă, care atunci când este intensificat duce la probleme cu sistemul scheletului;
  • susține pierderea în greutate – are un efect pozitiv asupra peristaltismului intestinal și facilitează defecarea; prunele ajută la pierderea kilogramelor inutile; în plus, conținutul ridicat de fibre suprimă foamea și inhibă nevoia de a gusta; prunele sunt indicate de nutriționiști ca un substitut natural al dulciurilor nesănătoase;
  • protejează inima și sistemul circulator – cuprul conținut în prune face ca fructele să influențeze pozitiv activitatea inimii și protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare; cuprul susține suplimentar concentrarea, memoria și întărește imunitatea; cu toate acestea, trebuie amintit că excesul acestui element în corp este periculos; poate deteriora ficatul și rinichii; este de menționat și faptul că polifenolii conținuți în prune influențează inima și vasele de sânge; una dintre sarcinile lor este acțiunea antiinflamatoare, scăderea tensiunii arteriale și îngrijirea stării bune a vaselor de sânge.

    extract din scoarță de prună
    fot. pixabay.com

Prune – DA, dar cu moderație

Prunele au cele mai multe proprietăți, care promovează sănătatea. Când decizi să le incluzi în dieta ta, nu uita să le consumi cu moderație. Deși sunt bogate în elemente micro și macro și vitamine, acestea sunt extrem de calorice. În prune, găsim până la 267 de kcal în 100 de grame. Prin urmare, nutriționiștii și medicii recomandă să mănânci nu mai mult de 10 prune pe zi sau să le înlocuiești cu un pahar de compot uscat.

Scoarța prunului – vindecă și ea

Sănătatea corpului uman este influențată nu numai de fructul de prune, ci și de scoarța copacului. Extractul de scoarță din pruna africană este folosit, în principal, de bărbați. Este un remediu natural pentru hiperplazia prostatică, adică prostată. După cum arată cercetările moderne, scoarța soiurilor de prune românești are și proprietăți liniștitoare.

Prune în bucătărie

Prunele pot fi consumate proaspete sau uscate sub formă de gustare. Cu toate acestea, merită să ne amintim că bucătăria propune o utilizare mult mai largă a acestora. Poți găsi cu ușurință rețete pentru salate cu prune sau deserturi cu aceste fructe. Prunele sunt, de asemenea, perfecte ca adaos la mâncărurile cu carne. Sunt utilizate în mod obișnuit pentru prăjeli sau tocănițe.

Se estimează că în lume există peste 6.000 de soiuri de prune de casă. Toate sunt hibrizi de prune sălbatice. Fructele lor cresc în Europa de mii de ani. Astăzi, prunul este un pom fructifer popular nu numai pe vechiul continent, ci și în Orientul Mijlociu. Numărul de soiuri comestibile înseamnă că toată lumea va găsi o prună, care să li se potrivească palatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here