sunătoare
fot. pixabay.com

Salvia este una dintre cele mai populare plante medicinale. Medicamentul natural se folosește pentru diferite boli și afecțiuni. Salvia medicinală este, de asemenea, un ingredient al multor produse cosmetice și este recomandată și ca ingredient în produsele de înfrumusețare de casă. Nu trebuie uitat, de asemenea, că salvia este un condiment care este ușor utilizat în bucătărie pentru mâncărurile cu carne. Aromatic, conferă un gust original. Toate aceste utilizări ale salviei medicinale rezultă din proprietățile lor neobișnuite de promovare a sănătății și compoziția pe bază de plante. Vezi care este utilitatea salviei medicinale.

Salvia medicinală – proprietăți nutritive

Salvia medicinală conține un set specific de substanțe, care sunt utilizate pe scară largă în medicină și cosmetică. Planta conține uleiuri esențiale conținând thjonon, cineole, camfor, borneol și pinenă. Mai mult decât atât, salvia medicinală este bogată în tanini și flavonoide, tanini, acizi organici, caroten, compuși de rășină, vitamine A, C și B, calciu, magneziu, potasiu, sodiu, zinc și fier.

Salvie medicinală – specii și tipuri

Salvia este o plantă care vine în câteva sute de soiuri. Nu toate sunt utilizate în medicină și cosmetică. Cea mai populară specie de plante este salvia medicinală, dar și salvia de scarlatină, lavandă, măr, pajiști, verde și nuci de nucșoară sunt, de asemenea, utilizate în scopuri medicinale și pentru a îmbunătăți frumusețea. Există, de asemenea, soiuri de salvie care sunt folosite doar în scopuri decorative și nu trebuie consumate. Astfel de specii includ salvia strălucitoare și mușchi.

Salvia medicinală – planta pentru toți?

Deși există multe site-uri web despre proprietățile salviei medicinale, iar planta este recomandată pentru diverse boli, trebuie amintit că nu toată lumea o poate consuma. Infuziile și ceaiurile de salvie nu sunt recomandate femeilor însărcinate și care alăptează, persoanelor, care suferă de epilepsie, sau suferă de gastrită acută.

Salvia medicinală – proprietăți vindecătoare

ceaiuri
fot. pixabay.com

Salvia medicinală a găsit multe utilizări în medicină, nu numai naturale. Se recomandă:

  • femeilor care doresc să oprească lactația – după alăptare, multe femei se luptă cu producerea suplimentară de lapte de către organism; pentru a opri lactația, se recomandă să bei ceai de salvie în doze de 2 pahare pe zi; efectele sunt vizibile după o săptămână de utilizare a tratamentului cu salvia medicinală;
  • persoanele cu probleme digestive – ingredientele conținute de salvia medicinală stimulează secreția de sucuri gastrice și de bilă, ceea ce face ca procesul digestiv să funcționeze mai eficient; salvia trebuie luată în cantitate mică după fiecare masă pentru a îmbunătăți digestia; poate fi, de asemenea, utilizat ca și condiment pentru preparate grele, grase și flatulente;
  • pentru răceli și infecții – unul dintre efectele salviei medicinale este antiinflamator, antifungic și antibacterian; prin urmare, această plantă este excelentă pentru combaterea răcelii și a altor infecții periodice; infuziile de salvie au un efect expectorant și ajută la curățarea bronhiilor de secreții, în timp ce clătirile de plante calmează durerile de gât;
  • în afecțiuni inflamatorii ale cavității bucale – se recomandă clătiri de salvie; au efect antiseptic și împiedică înmulțirea bacteriilor; utilizarea regulată a clătirilor accelerează vindecarea gingivitei, fardului, ulcerelor sau a aftei;
  • persoanele care se luptă cu transpirația excesivă a pielii – salvia, datorită uleiurilor estetice, pe care le conține, acționează ca un antiperspirant natural și inhibă hiperhidroza; pentru această afecțiune, este indicat să bei 2 ceaiuri pe zi și să folosești decoctul de salvie pe zonele excesive de transpirație ale corpului; această metodă funcționează bine în cazul transpirației hormonale și febrile;
  • pentru îngrijirea pielii – compușii conținuți în salvie medicinală inhibă procesele de îmbătrânire a pielii; în plus, salvia este utilă în tratamentul dermatitei sebacee, micozei și acneei; se recomandă spălarea leziunilor pielii cu ceai de salvie rece, care va acționa ca un tonic;
  • pentru îngrijirea părului – infuziile de salvie pot fi, de asemenea, utilizate ca clătiri pentru păr și scalp; ele ajută la combaterea mătreței și calmează simptomele dermatitei seboreice.

Cum să pregătești infuzia din salvia medicinală?

Infuzia de salvie este preparată din plante uscate – Frunze. Le poți cumpăra într-o farmacie sau magazin de plante. De asemenea, poți colecta singur frunze de salvie și să le usuci. Procesul de uscare ar trebui să aibă loc într-o cameră umbrită și aerisită. Frunzele finite trebuie păstrate într-un ambalaj etanș și protejate de lumina soarelui și de umiditate.

Poți prepara infuzii, clătiri, spălături bucale și tincturi din salvie uscată. În plus, se folosește și rădăcina plantei, care este utilizată pentru a face decocturi.

Pentru a prepara o infuzie de salvie, toarnă 1,5 căni de apă fierbinte peste o lingură de ierburi uscate. Ceaiul trebuie lăsat să se infuzeze aproximativ 30 de minute și apoi se strecoară. Astfel pregătit, este gata pentru băut și pentru utilizare externă.

Salvia medicinală în bucătărie

Salvia medicinală proaspătă sau uscată poate fi folosită și în bucătărie. Este un condiment minunat pentru mâncărurile cu carne. Funcționează în special bine cu carne de porc, gâscă, rață sau pește. Aroma sa specifică (picantă și ușor piroasă) merge bine și cu roșiile, fasolea, mazărea și dovleacul poate fi amestecată cu cimbru și maghiran. Nu uita să adaugi prea mult din el, deoarece poate face vasul amar.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here