Scorțișoara este un condiment pe care îl asociem, în principal, cu deserturile. Datorită acesteia, mâncărurile capătă o aromă intensă și dulce. Cu toate acestea, ar trebui să știi că scorțișoara este folosită nu numai în bucătărie. De mii de ani, a fost cunoscută și de medicina naturală, care folosește proprietățile sale vindecătoare. Scorțișoara a fost folosită ca tratament în China antică, unde a susținut de terapii la rece și a redus problemele digestive. După cum se dovedește, acestea nu sunt singurele proprietăți ale scorțișoarei. Astăzi este un agent dovedit în lupta împotriva slăbirii, acneei și celulitei. Vezi cum să folosești uleiul de scorțișoară și scorțișoară pentru a îmbunătăți sănătatea și frumusețea.
Ce este scorțișoara?
Scorțișoara este un condiment popular în bucătărie, care este utilizat, în principal, în deserturi. Se obține din scoarța uscată a arborelui de scorțișoară. Astăzi putem cumpăra scorțișoară sub două forme. Prima este pulbere grăbită, a doua sunt rulouri mici ruginite. Acest condiment se caracterizează printr-un gust dulce-picant, ușor arzător și o aromă puternică. În magazinele românești găsim, în principal, scorțișoară importată din Sri Lanka, China și Indonezia – aceste țări se pot lăuda cu cele mai mari culturi ale acestui condiment.
Proprietăți nutritive ale scorțișoarei
S-ar părea că scorțișoara se adaugă în mâncăruri numai după gust. Cu toate acestea, după cum arată cercetările, acest condiment conține multe vitamine și macroelemente importante. În 100 g de scorțișoară măcinată găsim vitamina C, B6, A, E, K, cafea cu folie, riboflavină și tiamină, precum și minerale precum calciu, fier, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu și zinc. Mai mult, scorțișoara conține și aldehidă cinamică, care are puternice proprietăți anti-cancer. În plus, epicatechinul conținut în condiment împiedică dezvoltarea bolilor neurodegenerative și susține tratamentul acestora.
Toate acestea înseamnă că atât scorțișoara, uleiul de scorțișoară, cât și semințele de scorțișoară au multe proprietăți de îngrijire și tratament.
Scorțișoara în cosmetică
Scorțișoara este o substanță bine cunoscută folosită în cosmetică. Principala sa utilizare este combaterea acneei și a pielii portocalii. Acest lucru este posibil datorită proprietăților antibacteriene pe care le posedă. Acestea permit eliminarea eczemelor purulente și a decolorării pielii și luminarea pielii. Scorțișoara se adaugă și cremelor de celulită, parfumurilor și șervețelelor înmuiate.
Scorțișoară în dieta de reducție
Scorțișoara este un ingredient, care ar trebui inclus în dieta ta de slăbire. Rolul său în a ajuta la pierderea în greutate este foarte mare. Termogenia conținută în condiment permite accelerarea metabolismului și o ardere mai bună a grăsimilor. Scorțișoara ajută, de asemenea, în lupta împotriva consumului de dulciuri, deoarece suprimă în mod eficient apetitul și dă o senzație de plenitudine, ceea ce împiedică supraalimentarea. Pentru a profita de proprietățile de slăbire ale scorțișoarei, nu exagera. Doza recomandată este de o jumătate de linguriță pe zi.
Scorțișoara – proprietăți pro-sănătate
În medicină, scorțișoara era folosită în Egiptul antic și China. Mai ales, contemporanii săi au văzut-o ca un remediu pentru răceli și probleme digestive. Astăzi, știm mult mai multe despre proprietățile vindecătoare ale scorțișoarei. Scorțișoara se dovedește a deține:
- proprietăți anti-cancer – totul datorită faptului că, conține aldehidă cinamică; după cum arată cercetările științifice, acest compus prezintă proprietăți puternice în prevenirea cancerului și poate susține tratamentul convențional; cercetările arată că este efficient, în special, în cancerul de colon; acest lucru se datorează faptului că aldehida cinamică ajută la scăparea toxinelor din celule, crește regenerarea lor și protejează împotriva cancerigenelor;
- măsuri profilactice pentru bolile Alzheimer și Parkinson – epicatechinul conținut în scorțișoară poate întârzia debutul bolilor demenței și chiar poate preveni apariția acestora; acest lucru se datorează faptului că scorțișoara poate inversa modificările biochimice, celulare și anatomice ale creierului; condimentul datorează acest lucru benzoatului de sodiu; trebuie amintit că cea mai mare parte a acestei substanțe se găsește în scorțișoara Ceylon;
- calmează disconfortul stomacului – extractul de scoarță de scorțișoară de Ceylon și uleiul de scorțișoară este un medicament binecunoscut și eficient, care susține funcționarea tractului digestiv; ajută la intoxicații alimentare și diaree; în plus, stimulează secreția de suc gastric și disfuncție intestinală; este indicat, de asemenea, că extractul de scoarță de scorțișoară are un efect preventiv asupra ulcerațiilor stomacale;
- scade nivelul colesterolului și al zahărului din sânge – aceste proprietăți sunt împărtășite atât de uleiul de scorțișoară cât și de extractul de scoarță de scorțișoară; aceasta înseamnă că cele două substanțe sunt antiaterogene; consumul zilnic de scorțișoară poate scădea nivelul de glucoză, trigliceride și LDL în sânge; antioxidanții conținuți în scorțișoară sunt responsabili de acest efect;
- susține tratamentul gripei și răcelilor – uleiul de scorțișoară este un remediu natural pentru infecțiile sezoniere, cum ar fi răcelile, gripa sau infecțiile tractului respirator; are o puternică activitate antimicrobiană împotriva bacteriilor, virusurilor și ciupercilor; poate fi utilizat în terapia cu aerosoli la adulți și copii cu vârsta peste 12 ani.