Ceapa este o legumă cunoscută de secole pentru proprietățile sale medicinale. Beneficiile sănătoase care promovează ceapa sunt folosite și astăzi. Această legumă este cunoscută în primul rând ca un medicament pentru diferite tipuri de bacterii și viruși, precum și o sursă valoroasă de vitamina C. Proprietățile cepei sunt utilizate în primul rând în tratamentul răcelilor, gripei și pentru a îmbunătăți rezistența imunitară generală a organismului. Cu toate acestea, merită să știți că acesta nu este singurul lucru pe care îl poate face ceapa. De asemenea, funcționează ca leac pentru spânzuri, ulcere și cicatrici. Vezi ce alte proprietăți are ceapa.

Ceapa – cultivare și reproducere
Ceapa este foarte ușor de cultivat . O poți crește singură în grădina de acasă și chiar în ghiveciul de pe balcon. Această legumă poate fi folosită integral. Atât arpagicul de tubercul cât și ceapa sunt comestibile, care pot fi ușor adăugate în salate sau sandvișuri.
Ceapa – vitamine și minerale
La început, merită menționate uleiurile volatile, compușii alchilici, enzimele și quercetina conținute în ceapă, care sunt responsabile de iritarea ochilor și a nasului. Reacția iritantă a acestei lehume este totuși pozitivă și permite organismului să se curețe și să se dezinfecteze. Pe lângă aceste ingrediente, în ceapă vom găsi o mulțime de vitamine și elemente prețioase pentru corpul uman. Ceapa include: siliciu, sulf, zinc, calciu, potasiu, fosfor, vitaminele C, B1, B2, E, K, PP și provitamina A. În plus, ceapa este o legumă cu calorii foarte scăzute – în 100 g veți găsi 40 kcal . Conținutul valorilor nutritive individuale în 100 g de ceapă este; 1,10 proteine, 0,10 g grăsimi, 9,34 g carbohidrați și 1,7 g fibre.
Proprietăți care promovează sănătatea cepei
Proprietățile vindecătoare ale cepei sunt cunoscute de secole. Sursele spun că acestea erau deja folosite în Egiptul antic. Anticii apreciau și ceapa pentru gustul ei. Proprietățile cepei sunt folosite chiar și în zilele noastre. Cele mai importante dintre ele includ:
- reducerea riscului de dezvoltare a celulelor canceroase – oamenii de știință susțin că consumul de până la 7 porții de ceapă pe săptămână reduce riscul de a dezvolta cancer de colon, gură, gât, rinichi și ovar cu aproape 50%; conform rezultatelor cercetărilor, prevenirea cancerului este posibilă datorită conținutului de quercetină în ceapă; de asemenea, ajută la eliminarea celulelor canceroase responsabile de cancerul pancreatic;
- prevenirea cheagurilor de sânge, hipertensiunii arteriale și colesterolului prea ridicat – datorită conținutului ridicat de potasiu, ceapa poate contribui la scăderea tensiunii arteriale și, de asemenea, reduce formarea cheagurilor de sânge; pentru a folosi această proprietate a cepei, ar trebui să consumi zilnic o bucată de ceapă crudă (tratamentul se efectuează timp de 2 luni);
- susține digestia și previne constipația – aceasta este proprietatea cepei fierte în apă sau a cepei crude;
- activitate anti-fungică – consumul de ceapă este recomandat după terapia cu antibiotice; această recomandare se datorează proprietăților antifungice ale legumelor și are scopul de a ajuta organismul să se redreseze;
- vindecă o mahmureală – ciorba de ceapă este o modalitate cunoscută și eficientă pentru mahmureală; acest lucru se datorează faptului că îmbunătățește funcționarea ficatului încărcat în corp;
- anti-diabet profilactică – hormonul vegetal conținut în ceapă minimizează riscul apariției și dezvoltării diabetului, în special la cei cu risc; ceapa include, de asemenea, scăderea nivelului de zahăr din sânge, care ajută la reducerea dozei de insulină la diabetici;
- eliminarea cicatricilor și a acneei cu comprese cu ceapă; este un remediu eficient pentru acnee și cicatrici; De asemenea, compresele cu ceapă pot fi utilizate pentru inflamația varicelor, boli osoase, degeraturi, arsuri sau fierberi;
- protecție împotriva osteoporozei – ceapa are un efect foarte benefic asupra articulațiilor și le protejează împotriva osteoporozei; această proprietate de vindecare rezultă din calciu, fosfor, siliciu și sulf conținute în ceapă; medicii subliniază că consumul de ceapă în fiecare zi poate reduce riscul unei fracturi de șold; Compresele cu ceapă calmează durerile reumatice;
- tratamentul răcelilor și a gripei – siropul de ceapă este unul dintre cele mai cunoscute medicamente naturale pentru răceli; calmează tusea și permite dizolvarea secrețiilor la nivelul gâtului și bronhiilor; ceapa este de asemenea antiinflamatoare; prepararea siropului de ceapă este foarte ușoară, îl puteți face singur, pentru a consolida efectele puteți adăuga miere și suc de lămâie;
- prevenirea anemiei – prezența cepei în bucate face ca organismul să absoarbă fierul mai bine; leguma în sine conține și acest element, este de aproximativ 0,6 miligrame la 100 de grame de ceapă;
- ameliorează simptomele sinuzitei – inhalarea mirosului de ceapă crudă ameliorează simptomele cauzate de sinuzită; pentru a simți efectul, trebuie să faci un 10 min. de inhalare pentru fiecare nară și să repeți procedura timp de 4 zile de 2 ori pe zi.

Ceapa – un medicament pentru toată lumea?
Deși ceapa are multe utilizări și tratează multe boli, nu toată lumea poate profita de proprietățile sale. Persoanele cu boli de ficat și rinichi, enterită și alte boli gastro-intestinale ar trebui să renunțe la consumul de ceapă. Această legumă nu sunt este recomandată persoanelor care au probleme cu inima. De asemenea, trebuie amintit faptul că cantitățile mari de ceapă pot contribui la arsuri la stomac.