Păpădia este bine cunoscută pentru proprietățile sale de sănătate. Această minunată buruiană este plină de vitamine A, B, C și D, precum și minerale precum fier, potasiu și zinc. De asemenea, conține flavonoide precum luteolină, apigenină și izoquercitrină (compus de quercetină), precum și acid cafeic și clorogenic. Păpădia conține, de asemenea, terpenoizi, triterpeni și sesquiterpeni.
Păpădia – regele bucătăriei vegetariene
În bucătărie, păpădia este adesea folosită ca:
– frunzele sunt foarte populare printre vegetarieni, le folosesc în salate, sandvișuri și ceaiuri;
– rădăcinile sunt utilizate la unii înlocuitori de cafea;
– florile sunt folosite pentru a face vin, sirop și miere.
Păpădia în medicina
În medicină, păpădia a fost folosită încă din cele mai vechi timpuri
Înregistrările culturilor de păpădie datează din secolul al 11-lea al Arabiei. Și-au folosit rădăcinile, le-au uscat și au făcut ceai răcoritor aromat.
Rădăcinile și frunzele: au fost folosite pentru tratarea problemelor hepatice.
– Nativii americani au gătit păpădiile în apă și apoi le-au folosit pentru a trata bolile de rinichi, umflarea, problemele pielii, arsurile la stomac și probleme ale stomacului.
– În medicina tradițională chineză, păpădia a fost folosită pentru a trata probleme stomacale, apendicită și probleme ale sânului, cum ar fi inflamația sau lipsa fluxului de lapte.
– În Europa, păpădia a fost folosită pentru a trata febra, problemele oculare, diabetul și diareea.
Astăzi, păpădia este susținută de cercetările farmacologice, în special în ceea ce privește ajutorul său în tratamentul afecțiunilor digestive.
Medicamentele din plante folosesc păpădia:
- pentru a trata infecțiile;
- pentru tratarea problemelor biliare și hepatice;
- ca diuretic;
- ca un laxativ ușor;
- pentru a crește pofta de mâncare;
- ca o plantă amară pentru îmbunătățirea digestiei.
Mierea din păpădie – acțiune și modalitatea de pregătire
Păpădia comună în România este din ce în ce mai apreciată pentru proprietățile sale medicinale. Într-o măsură atât de mare, încât nu numai persoanele angajate în producerea medicamentelor pe bază de plante, dar și multe altele … să crească această plantă.
Gustul mierii de păpădie este foarte dulce și ușor acru. Oferă multe valori nutritive. Mierea, ca mierea, este preparată de albine. Mierea de păpădie este un panaceu la un preț mai mare. Acest lucru se datorează dificultății accesibilității – albinele își consumă mierea din păpădie.
Proprietățile mierii de păpădie
- are efecte vindecătoare asupra canalelor hepatice și biliare;
- susține slăbiciunea fizică și psihică;
- ameliorează simptomele de răceala și gripa;
- sprijină lupta împotriva indigestiei și a problemelor stomacale;
- ameliorează problemele reumatice și ale tractului urinar;
- întărește sistemul imunitar și inima;
- conține vitamine și microelemente.
Siropul din păpădie – cum acționează și modalitatea de pregătire
Efectele vindecătoare ale păpădiilor sunt cunoscute și apreciate de generații întregi. Păpădia este prezentă aproape peste tot în Europa și nu se teme de nici o condiție. Păpădia crește din asfalt crăpat, pătrunde prin locuri mici, crește pe pantele abrupte ale Alpilor și peluzele a milioane de oameni.
Păpădia nu înflorește pe tot parcursul anului (în România, păpădia este denumită și Mayas, pentru că începe să înflorească cel mai intens la sfârșitul lunii aprilie și mai), motiv pentru care oamenii caută o modalitate de a păstra proprietățile prețioase mai mult timp. În acest fel, astăzi folosim multe rețete pentru siropul făcut din păpădie.
Siropul de păpădie este preparat din florile acestei plante populare, sănătoase.
Siropul de păpădie are următoarele proprietăți:
- antiaterosclerotic;
- combaterea virusurilor și bacteriilor;
- sprijinirea sistemului respirator în timpul infecției.
Mai mult, siropul de păpădie este folosit pentru a combate infecția, tuse și dureri în gât. Are proprietăți antibacteriene și antivirale. Consumând sirop de păpădie, susținem detoxifierea organismului.
Ce alte beneficii are siropul de păpădie?
- are un efect diuretic, astfel încât aduce alinare persoanelor, care suferă de boli renale;
- acțiunea de mai sus este utilă persoanelor cu pietre la rinichi și cu infecții ale tractului urinar;
- accelerează procesul de vindecare a rănilor;
- calmează răgușeala și inflamația gâtului și a gurii;
- susține producerea de sucuri digestive și, astfel, procesul digestiv;
- recomandat persoanelor cu afecțiuni ale vezicii biliare și ficatului;
- previne ateroscleroza;
- scade colesterolul rău;
- este o sursă de vitamine A, C, D, B, vitamine și flavonoide, taninuri, minerale precum magneziu, potasiu, fier și siliciu, triterpene.
Rețeta siropului de păpădie
Ingrediente:
Proporțiile depind de cantitatea de flori utilizate pentru a face siropul. Poți prepara un sirop conform următoarei selecții de ingrediente:
- 1 litru de flori de păpădie;
- litru de apă,;
- 1 kilogram de zahăr;
- 2 lămâi;
Mod de preparare:
Florile, după ce torni peste ele apă rece, se fierb timp de 15 minute la foc lent. Apoi decoctul este lăsat să stea timp de 24 de ore. Se strecoară printr-o strecurătoare. La decoctul rece din ziua precedentă și încordat, se adaugă zahăr și suc din 2 lămâi. Totul este fiert aproximativ 2 ore, până la consistența siropului (ceva ca mierea rară). Apoi siropul gata este turnat în sticle sau borcane.
IMPORTANT: Siropul de păpădie este numit greșit miere de păpădie.