legume
fot.pixabay.com

Mulți oameni asociază spanacul cu o mâncare fără gust, la care au fost forțați în copilărie. Având o reputație proastă , spanacul este respins din prima. Între timp, spanacul poate fi servit într-un mod gustos și în același timp putem beneficia de toate proprietățile sale benefice pentru sănătate. Și acestea nu sunt puține, pentru că spanacul este baza unei diete sănătoase. Una dintre numeroasele proprietăți care promovează sănătatea acestei plante verzi este reglarea depozitelor de grăsime din organism, creșterea masei musculare și prevenirea cancerului. Și asta nu e tot ce poate face spanacul. Vedeți ce efect medicamentos are spanacul și cărui fapt i se datorează.

 

spanac cu orez
fot.pixabay.com

Spanacul – plantă cunoscută de secole

Contrar aparențelor, spanacul este o plantă cunoscută de secole. A fost descoperit de arabi în Evul Mediu, care l-au adus din expediții în Persia. În Europa, la început a fost cunoscut sub numele de plantă din care se fac perfuzii pentru a ajuta la recuperare. Cu toate acestea, oamenii de știință americani au dovedit că spanacul merită consumat deoarece este o sursă de vitamine și minerale valoroase.

 

Spanacul – vitamine și minerale

Spanacul este o sursă de multe vitamine și minerale. În primul rând, conține cantități mari de fier, unul dintre primele elemente din corpul uman. Regăsim în spanac și proteine, iod, mangan, beta-caroten, antioxidanți și vitaminele C, E, K, B1, B2, B6.

 

Proprietățile spanacului

Cantitatea uriașă de elemente și vitamine conținute în spanac fac ca această plantă să aibă multe proprietăți de promovare a sănătății. Cele mai importante dintre ele includ:

  • efect anti-cancer – studiile științifice confirmă faptul că consumul de frunze de spanac reduce riscul de cancer și, de asemenea, protejează împotriva aterosclerozei; acest lucru se datorează beta-carotenului, vitaminei C și luteinei conținute în spanac, care sunt antioxidanți cunoscuți;
  • reducerea stresului – magneziul conținut în spanac ajută la eliberarea stresului și are un efect pozitiv asupra funcționării sistemului nervos; este indicat, de asemenea, că spanacul reduce sensibilitatea la nervozitate și are proprietăți sedative;
  • tratamentul anemiei – spanacul este o plantă în care găsim cele mai mari cantități de fier, de aceea ajută semnificativ în tratamentul anemiei; cu toate acestea, trebuie amintit faptul că fierul conținut de spanac este foarte slab absorbit de corpul uman; deci pentru a obține beneficiile spanacului, trebuie consumată o cantitate consistentă;
  • scăderea presiunii – datorită conținutului de potasiu din frunzele spanacului, are proprietăți de scădere a presiunii și reglează funcția inimii; frunzele verzi sunt, prin urmare, recomandate persoanelor care suferă de hipertensiune;
  • susține pierderea în greutate – spanacul este unul dintre produsele de bază ale dietelor de slăbire; conținutul scăzut de calorii conține doar 23 kcal în 100 g și, în același timp, grăbește metabolismul și ajută la arderea carbohidraților și grăsimilor; vitaminele din grupul B și potasiul conținute de acesta reprezintă proprietățile de slăbire ale spanacului;
  • crește imunitatea organismului – este posibil datorită conținutului din planta verde de antioxidanți care susțin mecanismele naturale de apărare și protejează organismul împotriva virușilor, bacteriilor și ciupercilor;
  • susține memoria și concentrarea – oamenii de știință au dovedit că spanacul întârzie procesele de pierdere a memoriei și susține prevenirea bolii Alzheimer;
  • susține tratamentul inflamației gastro-intestinale;
  • susține tratamentul degenerescenței retiniene;
  • sprijină prevenirea bolii Parkinson;
  • sprijină tratamentul bolilor pancreatice.

 

Cum preparăm spanacul?

Spanacul se poate prepara în mai multe feluri, nu trebuie să fie neapărat o supă, verde și neapetisantă. Pe Internet puteți găsi multe rețete cu spanac, în rol principal. Cel mai simplu mod de a folosi spanacul este sub formă de frunze neprocesate, de exemplu, puneți-le pe un sandviș sau folosiți-le pentru a pregăti o salată. Frunzele de spanac sunt adesea folosită ca bază pentru sandwich-uri sau adăugate în paste. Spanacul poate fi combinat cu brânză albastră, brânză feta, parmezan și alte tipuri de brânzeturi. Această plantă poate fi, de asemenea, un element al felurilor de mâncare cu fructe, cum ar fi perele, strugurii și citricele. Pentru a-și păstra culoarea de verde intens, se recomandă stropirea frunzelor cu suc de lămâie. De asemenea, merită să ne amintim că în timpul fierberii spanacului volumul este redus semnificativ, așa că ar trebui să gătești întotdeauna o cantitate mare din această plantă. Cel mai bine este să consumați spanac proaspăt – este un produs de sezon. Spanacul congelat poate fi ales în afara sezonului. Spanacul congelat este disponibil tocat sau chiar întreg.

Oamenii cărora nu le place să gătească pot opta pentru preparate gata preparate care conțin spanac. În magazinele de alimentare, magazinele de comodat și chiar în supermarketuri, puteți găsi cu ușurință găluște sau clătite cu spanac.

spanac cu ou
fot.pixabay.com

 

Spanacul – poate fi consumat de oricine?

Se vorbește mult despre proprietățile benefice ale spanacului. Cu toate acestea, trebuie menționat că nu tuturor li se recomandă să mănânce această legumă verde. Există o cantitate foarte mare de oxalat în spanac. Acestea sunt substanțe extrem de nocive pentru unele persoane și, în plus, deshidratează organismul. Prin urmare, spanacul nu ar trebui inclus în dieta persoanelor care au pietre la rinic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here