zahar de stevia
fot.pixabay.com

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de stevia includ capacitatea sa de a susține pierderea în greutate, scăderea tensiunii arteriale, controlul diabetului, prevenirea unor forme de cancer, protejarea sănătății orale, construcția oaselor și îngrijirea pielii.

indulcitor stevia
fot.pixabay.com

Ce este stevia?

Stevia este numele dat plantei vegetale cu frunze verzi care provine din America de Sud și a fost folosit de sute de ani datorită frunzelor sale extrem de dulci. Glicozidele stevia, în principal steviosida și rebaudiozida, sunt compușii activi responsabili pentru dulceața sa. În ultimii ani, stevia a câștigat faimă ca îndulcitor artificial care este de peste 40 de ori mai dulce decât zahărul, dar nu afectează nivelul zahărului din sânge. De asemenea, nu există efecte secundare negative în organism (spre deosebire de zahărul normal), ceea ce presupune stevia este extrem de util pentru diabetici.

Stevia este cunoscută prin diferite denumiri, de exemplu frunza dulce sau frunza de zahăr, dar denumirea științifică oficială este Stevia rebaudiana. Crește în partea tropicală a Americii de Nord și de Sud.

Datorită noilor cercetări care confirmă stevia ca o opțiune excelentă pentru persoanele care utilizează diete controlate în carbohidrați, numărul țărilor care aprobă stevia ca îndulcitor și aditiv alimentar este în creștere. De exemplu, încă din 2011, UE a aprobat stevia în 27 de țări.

 

Tipuri de stevie

În funcție de gradul de prelucrare, stevia apare sub trei forme.

  • Frunze de stevia verde: Aceasta este cea mai puțin procesată formă de stevia. Sunt de 30-40 de ori mai dulci decât zahărul și, de asemenea, ușor amar în gust.
  • Extracte de stevia: Extractele sunt de 200 de ori mai dulci decât zahărul și relativ mai puțin amare față de frunzele de stevia verzi.
  • Stevia măcinată (pulbere): Aceasta este o formă extrem de prelucrată de stevia care conține ingrediente OMG. Este de 200-400 de ori mai dulce decât zahărul și este adesea denumită cea mai proastă formă de stevia.

 

Valorile nutritive ale steviei

Stevia este apreciată pentru gustul său dulce, ceea ce poate să înlocuiască zahărul în dietă. Important este, de asemenea, că stevia are un conținut caloric foarte scăzut.

Beneficiile pentru sănătate ale consumului de stevia

Beneficiile pentru sănătate ale steviei includ controlul adecvat al glicemiei, pierderea în greutate, îngrijirea pielii și multe altele.

Să examinăm câteva dintre  beneficiile pentru sănătate ale steviei:

  • Controlează diabetul

Cel mai lăudat aspect al steviei este capacitatea sa de a regla nivelul glicemiei din organism. Este un înlocuitor ideal pentru zahărul normal pentru diabetici sau pentru persoanele care urmează o dietă controlată în carbohidrați, deoarece aceștia pot mânca alimente dulci, fără să se îngrijoreze în ceea ce privește complicațiile diabetului.

Spre deosebire de zaharoză, care constă în zahăr de masă normal, stevia îndulcește alimentele într-un mod similar cu zahărul, dar conține steviosid, care este un compus glicozidic non-carbohidrat. Atunci când steviosidul se descompune, moleculele care conțin glucoză sunt absorbite de bacterii din intestinul gros, nu sunt absorbite în fluxul sanguin și nu afectează astfel nivelul de glucoză din organism.

  • Pierdere în greutate

Stevia are un conținut caloric foarte scăzut și este de 40 până la 300 de ori mai dulce decât zahărul, în funcție de gradul și tipul de prelucrare. Aceasta înseamnă că oamenii pot consuma alimente, cum ar fi fursecuri, prăjituri și bomboane care conțin stevia în loc de zahăr obișnuit, fără a nu-și face griji în ceea ce privește consumul de cantități mari de calorii. În acest fel, puteți pierde cu succes kilogramele inutile, fără a renunța la gustul dulce al mâncărurilor. De asemenea, poate ajuta la controlul excesului de zahăr din dieta copiilor.

  • Reglează tensiunea arterială

Așa cum am menționat, steviosida este un tip de glicozidă, dar există și alte glicozide în stevie care pot relaxa vasele de sânge, pot crește frecvența urinării și ajută la eliminarea sodiului din organism. Acest lucru înseamnă că sistemul nostru cardio-muscular este mai puțin încărcat, ceea ce poate duce la o scădere a tensiunii arteriale, care protejează sănătatea inimii și previne anumite afecțiuni, cum ar fi ateroscleroza, atacurile de cord și loviturile.

  • Previne cancerul

O sursă bogată de compuși antioxidanți din stevia îl face un supliment dietetic ideal pentru diverse profilaxie cancerului, inclusiv cancerul pancreatic. Quercetina, kemferolul și alți compuși ai glicozidelor stevia ajută la eliminarea radicalilor liberi din organism, prevenind astfel mutația celulelor sănătoase în celulele canceroase. Antioxidanții ajută, de asemenea, la prevenirea îmbătrânirii premature, a afectării cognitive și a altor boli de inimă.

  • Scade colesterolul

Studiile arată că consumul de stevia duce la o reducere semnificativă a colesterolului, a trigliceridelor și a nivelului LDL. De asemenea, crește HDL, care este colesterolul sănătos și este esențial pentru un profil lipidic bun.

  • Sănătate bucală

S a descoperit că stevia limitează formarea de bacterii în cavitatea bucală, ceea ce o face un plus pentru pastele de dinți și spălăturile bucale. De asemenea, previne cariile și gingivita.

  • Protecția pielii

Stevia este utilă în tratamentul bolilor de piele, cum ar fi cosuri și dermatită. Aplicarea topică inhibă răspândirea bacteriilor și acționează ca un steroid în astfel de situații, devenind o opțiune populară pentru multe persoane care nu pot face față bolilor menționate mai sus.

  • Previne osteoporoza

Stevia, spre deosebire de zahăr, ajută la creșterea densității minerale osoase și la tratarea osteoporozei. Studiile la animale arată importanța steviei în metabolism și la nivelul calciului. Oamenii de știință încearcă să găsească diferite modalități prin care aceste proprietăți ar putea fi utilizate pentru a proteja sănătatea.

  • Alte avantaje

Pe lângă toate beneficiile pentru sănătate menționate mai sus, stevia este cunoscută și pentru efectele sale anti-diaree, antihiperglicemice, antihipertensive, diuretice, antiinflamatorii, anti-diareice și imunomodulatoare.

Cum se folosește și se păstrează stevia?

Puteți utiliza stevia  ca înlocuitor de zahăr în diferite alimente:

  • Băuturi – cafea și ceai
  • Produse lactate – iaurt și înghețată
  • Sosuri, băuturi răcoritoare și bomboane
  • Coacerea – pâine, prăjituri și deserturi

Nu uitați că stevia este de multe ori mai dulce decât zahărul, așa că folosiți-o cu atenție.

Depozitare: stevia crudă are o durată de valabilitate lungă atunci când este păstrată într-un loc rece și uscat.

cand sa folosesti stevia?
fot.pixabay.com

Consumul steviei are efecte secundare?

Deși nu există efecte secundare grave din cauza consumului de stevia, există anumite îndoieli de reținut. Iată o listă a posibilelor problemelor care pot fi cauzate de stevia.

  • Soiul Stevia periculos: Soiurile Stevia extrem de rafinate, precum Truvia, sunt considerate nesigure pentru consum. Deși frunzele și extractul de stevia sunt sigure, efectul lor asupra sănătății nu este pe deplin înțeles și este nevoie de mai multe cercetări pentru a afla unele lucruri.
  • Diabet și tensiune arterială scăzută: Pacienții cu diabet și tensiune arterială scăzută ar trebui să-și controleze glicemia și tensiunea arterială înainte și după consumul stevia. Au existat cazuri de agravare a rezultatelor glicemiei. Este recomandat să consultați medicul înainte de a adăuga stevia în dieta dvs., mai ales dacă aveți una dintre aceste afecțiuni.
  • Reacții alergice: Persoanele alergice la râpă, gălbenele, margarete și plante asociate pot prezenta simptome de alergie. În plus, unele persoane s-au plâns de balonare, crampe și amețeli ocazionale sau dureri de cap după ce au consumat stevia. Aceste cazuri sunt rare, iar stevia rămâne un îndulcitor sigur și benefic din plante pentru oamenii din întreaga lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here