În ultima perioadă, uleiul de semințe de in a fost o componentă frecventă a dietelor de curățare și ajută la menținerea corpului în formă bună. Stors din semințele de in are multe proprietăți de promovare a sănătății. Utilizarea sa regulată ajută la protejarea organismului împotriva dezvoltării celulelor canceroase sau reduce riscul de mucozită. Totuși, acestea nu sunt singurele proprietăți ale uleiului de semințe de in. Sunt multe altele. Toate sunt ușor utilizate de medicina naturistă. Vezi de ce ar trebui să-ți îmbogățești dieta cu ulei de semințe de in.
Ce este uleiul de in?
Uleiul de in este obținut din semințele de in. Este cunoscut încă din antichitate și astăzi este considerate ca fiind cea mai sănătoasă grăsime vegetală. Totul pentru că cercetările științifice au arătat că în uleiul de semințe de in putem găsi numeroși acizi grași nesaturați și vitamine importante pentru buna funcționare a organismului. Datorită acestor proprietăți, din ce în ce mai mulți oameni includ uleiul de semințe de in în dieta lor, nu numai cei interesați de o alimentație sănătoasă. De asemenea, este recomandat de medici ca ingredient în meniul persoanelor cu anumite boli, inclusiv cele legate de sistemul circulator.
Acizii omega în uleiul de in
Uleiul din semințe de in își datorează proprietățile sale de promovare a sănătății, în principal, acizilor grași polinesaturați, pe care îi conține. Aceștia sunt acizi, pe care organismul uman nu le poate produce de unul singur, de aceea este necesar să-l aprovizionăm prin hrană cu ele. Ele sunt responsabile pentru transportul corespunzător al lipidelor din sânge, în primul rând al colesterolului. În același timp, acizii grași polinesaturați îi scad nivelul. Acest lucru face ca organismul să fie mai puțin vulnerabil la ateroscleroză.
Acizii polinesaturați sunt, de asemenea, un element de construcție al membranelor celulare ale corpului, un regulator al numeroaselor procese de viață și un ajutor activ în sinteza substanțelor biologic active, responsabile de reglarea tensiunii arteriale, a activității sistemului cardiovascular și a sistemului nervos periferic. Ulterior, acizii omega îmbunătățesc funcționarea tractului digestiv, a sistemului respirator, a rinichilor și a organelor reproductive. Deficiența lor în organism poate duce la faptul că multe procese interne nu vor avea loc în mod corespunzător, organismul va fi expus la infecții și modificări ale pielii.
Witamina E în uleiul de in
Proprietățile uleiului de in rezultă, de asemenea, din conținutul ridicat de vitamina E, care este denumită popular vitamina tinereții. Funcționează perfect pe piele și asigură frumusețea, încetinind procesul de îmbătrânire. Vitamina E nu reprezintă doar frumusețea, ci și sănătatea. Previne apariția bolilor cardiovasculare, reduce depunerea plăcilor aterosclerotice și reduce nivelul colesterolului din sânge. Vitamina E protejează, de asemenea, organismul împotriva stresului oxidativ și a supraproducției de radicali liberi.
Cum să consumi uleiul de in?
Pentru a beneficia de proprietățile care promovează sănătatea uleiului de semințe de in, acesta trebuie consumat în mod regulat. În prezent, cea mai populară formă a sa este uleiul de semințe de in. Este destinat să fie consumat și mâncat la rece. Poate fi folosit de persoanele sănătoase și bolnave. Uleiul de semințe de in este o parte importantă din dieta persoanelor cu cancer și se găsește și în dietele, care detoxifică organismul. Acest ingredient se găsește tot mai des în dieta celor mai mici. Compușii conținuți în uleiul din semințe de in sunt de o importanță esențială pentru dezvoltarea lor intelectuală și fizică. Vorbim, în principal, despre acizii omega 3, care condiționează dezvoltarea, întăresc sistemul nervos, îmbunătățesc munca creierului și imunitatea organismului.
Uleiul de in în cosmetică
Ca sursă de vitamina E, uleiul de semințe de in este folosit și în produse cosmetice. Este utilizat, în principal, pentru îngrijirea pielii mature, unde joacă rolul de a întârzia procesul de îmbătrânire, pentru a îmbunătăți culoarea și elasticitatea. Uleiul din seminte de in este recomandat și pentru pielea sensibilă și uscată, deoarece ingredientele pe care le conține, reduc pierderea de apă prin epidermă, hidratând-o și îmbunătățind starea generală. Cosmeticele cu ulei de in se găsesc tot mai des în farmaciile populare. Este folosit pentru a crea loțiuni de corp, rujuri și loțiuni de baie.
Utilizarea uleiului de in în produse cosmetice are încă o justificare – face față problemelor pielii. De aceea, este recomandat și pentru îngrijirea pielii problematice și predispuse la acnee. Va fi eficientă în tratarea leziunilor pielii, inclusiv a celor cauzate de expunerea excesivă a pielii la lumina soarelui.
Cu toate acestea, uleiul de in în cosmetică este folosit nu numai pe piele. Părul folosește proprietățile sale hidratante. Extractele sale pot fi găsite în măști și balsamuri cu proprietăți de întărire și hidratare, precum și în cele dedicate părului cu capete despicate. Uleiul de in pentru păr poate fi utilizat nu numai în produsele cosmetice din drogherii, ci și în forma sa pură ca și cosmetic natural.
Ulei de in în bucătărie
În timp ce utilizezi proprietățile uleiului de in, nu poți uita de utilizarea sa tradițională, adică în bucătărie. Este o completare perfectă pentru diverse salate, are un gust bun și cu pâine. Cel mai bine se mănâncă la rece, deoarece își pierde proprietățile valoroase sub influența temperaturilor ridicate. Trebuie amintit că efectele uleiului de semințe de lin utilizate atât intern cât și extern sunt vizibile prin utilizarea sa pe termen lung și sistematică.