Linia primulei provine din America de Sud. Primula de seară este o plantă medicinală, care astăzi crește practic peste tot în lume, inclusiv Polonia. O putem găsi în pajiști, câmpuri și deșert. Cea mai valoroasă parte a primulei de seară sunt semințele sale, care sunt făcute în ulei – presat la rece, datorită căruia păstrează tot ce este mai bun, dar nu este potrivit pentru prăjire. Proprietățile sale vindecătoare au fost apreciate de generații, iar uleiul de primulă de seară este utilizat și în industria cosmetică. Care sunt avantajele folosirii uleiului de primulă de seară? Ce alte produse ne vindecă și consolidează imunitatea?
Ulei din semințe de primula – acizi grași polinesaturați
Primula de seară se află în România, sub forma a aproape 30 de specii – cele mai frecvente sunt primula de seară și primula de doi ani. Semințele de primulă de seară ascund multe ingrediente foarte valoroase pentru sănătatea umană. Un exemplu sunt acizii grași polinesaturați. După cum știi, organismul nostru nu este capabil să le producă singur, așa că trebuie să ne asigurăm furnizarea în dietă sau suplimente. Acidul gras Omega-6 este împărțit în acid linoleic, acid gamma-linolenic și acid arahidonic. Cercetările arată că uleiul de primulă de seară conține aproape 70% acid linoleic, care, în plus, este unul dintre cel mai bine digerabile. De ce sunt atât de importante grăsimile pentru corpul nostru? În primul rând, sunt o sursă de energie, joacă o funcție de construcție și iau parte la procesele cheie de viață. Mai mult, ele facilitează foarte mult absorbția vitaminelor solubile în grăsimi. Acizii grași polinesaturați susțin sistemul digestiv, printre altele, ajută la bolile duodenale și la stomac, susțin munca intestinelor, facilitează metabolismul și arderea grăsimilor.
Ulei din semințe de primula întărește imunitatea
Timp de generații, au fost cunoscute proprietățile de stimulare a imunității și antiinflamatoare a uleiului de primulă de seară. Este influențat de acizii grași nesaturați conținuți în acesta. De aceea, se recomandă în special utilizarea uleiului de primulă de seară în anotimpurile de tranziție între anotimpuri sau iarnă. Datorită acestui fapt, ne vom ajuta organismul în lupta împotriva bolilor bronhiilor, plămânilor, gâtului, ochilor și chiar astmului. Acidul gamma-linolenic conținut în uleiul de primulă de seară susține dezvoltarea corespunzătoare a țesuturilor musculare și nervoase din organism, este de asemenea, responsabil pentru îmbunătățirea fluxului sanguin în vasele de sânge. Acest acid, consumat în forma sa naturală în uleiul de primulă de seară, este recomandat mamelor care alăptează, deoarece stimulează producția de prostaglandine, care protejează bebelușii împotriva alergiilor.
Plante ce întăresc imunitatea
- Usturoi
Usturoiul este un puternic antioxidant cu proprietăți antimicrobiene, antivirale și antibiotice. Avantajul usturoiului este că este ușor disponibil, ieftin și poate fi folosit ca și condiment pentru mâncare. Ce putem găsi într-un cuișor de usturoi? Aminoacizi, saponine, zaharuri, flavonoizi și compuși de mucilagie, vitamine (provitamina A, vitamina B1, B2, PP, C), săruri minerale, inclusiv magneziu, potasiu, calciu și microelemente mai rare, de exemplu nichel și crom. Usturoiul ne oferă, de asemenea, o multitudine de uleiuri esențiale bogate în alicină și sulfuri. Alicina este responsabilă pentru acest miros înțepător de usturoi caracteristic. Proprietățile usturoiului, care ne întărește imunitatea și este bogat în minerale derivate din cea mai bine dotată farmacie, ar trebui să ne încurajeze să facem din usturoi o parte din meniul zilnic. Cel mai bine este să mănânci usturoi crud.
- Ceapă
fot. pixabay.com
Ceapa, precum usturoiul, conține alicină și quercetină, un nutrient care dizolvă mucusul căilor respiratorii și pieptului, întărind în același timp sistemul imunitar. În plus, ascuțimea cepei crește circulația sângelui și provoacă transpirația, lucru util în perioadele dintre anotimpuri pentru a preveni infecțiile. Consumul de ceapă crudă, la câteva ore de la primele simptome ale unei răceli sau gripe, are un efect imun puternic.
Așezează o jumătate de ceapă în dormitorul tău în timp ce dormi. Te poate ajuta să absorbi o parte din bacteriile, care circulă și pot ușura simptomele răcelii obișnuite.
- Cayenne
Cayenne este o familie de ardei iute, care este o sursă valoroasă de vitamina C și bioflavonoide, ce ajută sistemul imunitar să combată răcelile și gripa. Consumul de piper cayenne crește producția de celule albe din sânge, care la rândul lor curăță celulele și țesuturile de toxine.
Piperul Cayenne este, de asemenea, plin de beta-caroten și antioxidanți, care susțin sistemul imunitar și ajută la construirea țesutului mucoasei sănătoase, ce protejează împotriva virusurilor și bacteriilor. Piperul iute cayenne crește temperatura corpului, provocând transpirația, ceea ce crește activitatea sistemului imunitar.
Cu cât piperul este mai proaspăt, cu atât este mai eficient. Cu toate acestea, reține că ardeii mai proaspeți sunt mai picanți, așa că ai grijă atunci când îl consumi.
Când ești bolnav, pregătește o băutură de piper cayenne măcinat: adaugă-l în apă caldă cu suc de lămâie, care îți va consolida sistemul imunitar și îl va stimula să funcționeze.
- Liliac negru
Florile de liliac negru conțin flavonoide și acizi fenolici, steroli, uleiuri, taninuri, minerale și triterpene. Toate aceste ingrediente ajută la prevenirea transpirației și au proprietăți antipiretice. Florile de vârstă au, de asemenea, un efect diuretic, prezintă proprietăți antiinflamatorii, astfel încât sunt folosite pentru a clăti gâtul infectat și pentru a folosi drept comprese oculare în conjunctivită. Florile de liliac negru sunt un plus de multe amestecuri de plante cu efect expectorant sau antitusiv. În schimb, liliacul negru conține quercetină, un antioxidant cu proprietăți antihistaminice și antiinflamatorii. Alte substanțe sunt: vitamina A, vitamina C, minerale de potasiu, aluminiu și fier, calciu. Liliacul negru este, de asemenea, considerat un calmant și laxativ. Liliacul negru este un mijloc excelent de eliminare a toxinelor din corpul nostru.
- Ghimbir
Această rădăcină înțepătoare este un antihistaminic puternic și reduce inflamația. De obicei, se adaugă la o ceașcă de ceai fierbinte pentru o băutură caldă plăcută și vindecătoare. Ghimbirul conține un ulei esențial, care își datorează parfumul zingiberolului. Substanțele rășinoase ale imbirului sunt zinferonul și gingerolul, care îi conferă un gust ușor amar, arzător. Ghimbirul nu numai că îmbunătățește imunitatea, dar promovează și circulația sângelui. Efectul antiinflamator al ghimbirului tratează răcelile și ameliorează durerile musculare și articulare.
- Echinaceea
Această plantă antivirală și antibacteriană conține polizaharide, care cresc producția de globule albe, ce combat infecția. Echinacea este disponibilă sub formă de extract sau pastile, făcând mai ușoară aplicarea unei doze zilnice de această floare, care stimulează imunitatea.
- Rădăcină de lemn dulce
Rădăcina de lemn dulce, găsită în sudul Europei și Asia, conține niveluri ridicate de glicirizină, care are proprietăți antivirale, antibacteriene, antiinflamatorii, hepatoprotectoare și care cresc tensiunea arterială, pot ucide viruși, în special virusurile gripei.