unt de arahide pe paine
fot.pixabay.com

Untul de arahide este un produs al bucătăriei americane și olandeze. Cu toate acestea, acest unt neobișnuit a cucerit întreaga lume. Atât copiilor, cât și adulțiilor le place. Untul de arahide este folosit în sandvișuri, prăjituri, deserturi și alte feluri de mâncare. La prima vedere, poate părea că nu conține ingrediente valoroase pentru sănătate. Cu toate acestea, vă amintim că untul de arahide de bună calitate conține în el nuci, adică  unele dintre cele mai valoroase produse alimentare. Prin urmare, în ciuda faptului că untul de arahide conține o mulțime de calorii, medicii și nutriționiștii nu recomandă evitarea total a acestuia. Află răspunsul la întrebarea, dacă e bines ă mănânci unt de arahide.

 

unt de arahide in dieta
fot.pixabay.com

Ce este untul de arahide?

În Polonia, untul de arahide este cunoscut greșit ca și produs  pentru toate cremele dulci unse pe pâine. Între timp, untul de arahide este format din nuci măcinate fin. Masa poate conține ingrediente suplimentare, cum ar fi zahăr, sare sau uleiuri. Cel mai bun și mai valoros unt de arahide pentru oameni este cel făcut din nuci 100% nesalțate sau prăjite.

 

Proprietățile de sănătate ale untului de arahide

Untul de arahide, pe care nu îl știe toată lumea, are multe proprietăți sănătoase. Printre cele principale se numără:

  • scăderea colesterolului
  • influență pozitivă asupra circulației inimii
  • practicarea sistemului cardiovascular
  • îmbunătățirea stării părului și a unghiilor
  • sprijin pentru activitatea sistemului nervos
  • îmbunătățirea memoriei
  • accelerarea proceselor de ardere a grăsimilor și, astfel, ajută la pierderea kilogramelor inutile
  • reducerea incidenței cancerului colorectal și a altor tipuri de cancer.
  • efect antiinflamator.

Aceste beneficii pentru sănătate ale untului de arahide rezultă din ingredientele conținute în nuci. Sunt o sursă de acizi grași nesaturați, proteine, fibre, acid folic, compuși minerali (fosfor, potasiu, magneziu, calciu, zinc, seleniu și fier), precum și vitaminele E și B. Untul de arahide conține, de asemenea, cantități mici de grăsimi nesănătoase. Valorile ingredientelor individuale depind de untul care se folosește. Aici, avem mai multe opțiuni. Se poate cumpăra unt de alune, migdale sau arahide din aproape orice magazin.

 

Ce unt de arahide să alegi?

Dacă efectele consumului de unt de arahide sunt sau nu bune depinde și de tipul de produs utilizat. Cel mai bine este să optați pentru untul de arahide cu un conținut ridicat de nuci în compoziție. Din păcate, pentru a alege un astfel de lucru, trebuie să citiți cu atenție etichetele. Mulți producători de unt de arahide adaugă substanțe menite să-i îmbunătățească gustul sau să înlocuiască nucile. Nesănătoase sunt unturile în care o parte semnificativă a compoziției este ocupată de sare, zahăr și ulei de palmier. Când alegeți untul de arahide, merită să îndreptați atenția și din ce nuci este făcut. Cel mai sănătos, este acela în care au fost folosite nuci neprăjite. Amintiți-vă, de asemenea, că puteți face întotdeauna unt de arahide de casă. Va fi mai ieftin și mai sănătos decât versiunile din magazin.

 

Unt de arahide – din ce nuci este mai sănătos?

Untul de arahide este obținut din aproape toate tipurile de nuci. Cel mai popular este cel creat din arahide, dar puteți cumpăra cu ușurință unt de arahide din acaju, fistic, migdale, nucă de cocos și alune. O ofertă atât de largă înseamnă că toată lumea va găsi ceva pentru sine.

  • Unt de arahide – este cea mai populară variantă de unt de arahide; se găsește cel mai adesea în magazine; Untul de arahide de acest tip vine sub mai multe forme; primul este crocant, unde găsim bucăți individuale de nuci, ceea ce face ca masa să fie crocantă; celălalt are o masă netedă;
  • Unt de migdale – deși nu este atât de popular, conține multe minerale importante și valoroase; una dintre ele este arginina, adică un aminoacid care susține performanța musculară; în plus, migdalele au proprietăți antiinflamatorii, sunt o sursă valoroasă de antioxidanți, reduc colesterolul din sânge, protejează împotriva atacului cerebral, aterosclerozei și atacului de cord;
  • Unt de alune de pădure – acest tip de unt conține depozite mari de vitamina E sau vitamine ale tinereții; în plus, în untul de alune găsim vitamina B, care are un efect benefic asupra sistemului nervos și reglează tensiunea arterială; ingredientele conținute în acest tip de unt sunt, de asemenea, potasiu, calciu și fosfor; Merită să ne amintim că alunele sunt o sursă de fibre și acizi grași nesaturați, datorită cărora susțin o dietă de slăbire.
proprietati unt de arahide
fot.pixabay.com

Cum se face untul de arahide acasă?

Vrei să fii sigură că untul de arahide, este sănătos și fără conservanți? Pregătește-l singură! Îl poți face chiar și în 15 minute. Pentru producerea sa, veți avea nevoie de orice tip de nuci nesalțate, aproximativ 500 g, și o lingură naturală de miere care se măsoară în acest fel pentru fiecare 500 g de nuci.

În primul pas, prăjiți nucile în cuptor. Aveți grijă să nu le ardeți. Prepararea ar trebui să dureze aproximativ 10 minute. Apoi răsturnați nucil în blender și mixați-le până obțineți o masă netedă. Între timp, adăugați-le o lingură de miere. Dacă aveți un blender slab sau nuci care nu vor să de-a drumul la propriul suc, adăugați-le 1-2 linguri de apă sau ulei. Datorită acestui fapt, veți reduce densitatea lor și veți obține o consistență cremoasă mai ușor. Puneți untul gata într-un borcan. Depozitați-l într-un loc răcoros, nu mai mult de 3 luni.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here