fructe
fot. pixabay.com

Varza este o legumă, care domină în bucătăria românească. O mâncăm în multe feluri de mâncare, de ex. bigosuri sau găluște. Pare comună și nu foarte interesantă, iar pentru multe persoane pare a fi mâncare vegetală fără valoare. O simplă umplutură. Cu toate acestea, este complet diferit. Merită să optezi pentru varză datorită proprietăților sale medicinale. Acestea sunt cunoscute de secole. Varza în medicina populară este considerată un remediu miracol pentru multe boli. Vezi care sunt proprietățile vindecătoare ale verzei.

Varza – ce este această legumă?

Varza este o legumă din familia brassica. Vine în mai multe tipuri și soiuri, dintre care varza albă este cea mai cunoscută. Pe lângă aceasta, în magazine vom găsi verze roșii, chinezească sau italiană. Această legumă provine din Mediterana și este cunoscută încă din antichitate. Varza era deja mâncată de vechii greci și romani, care o considerau o legumă medicinală. A ajuns în Polonia în secolul al XIV-lea datorită germanilor. A fost bine primită și a devenit aproape o legumă națională. Polonezii nu numai că au început să o adauge la feluri de mâncare, ci și să o mureze.

Proprietățile nutritive ale verzei

Varza aparține legumelor cu conținut scăzut de calorii. 100 g contine doar 29 de calorii. Totuși, acestea nu sunt singurele avantaje. Este bogată în ingrediente importante pentru buna funcționare a corpului uman. În ea găsim fosfor, sulf, potasiu, cupru, mangan, calciu, fier și acid folic. Capul de varză este, de asemenea, un tezaur de vitamine. Conține, în principal, vitamina C în doze mari și vitamine din grupele B, A, E, K și PP. Toate acestea fac, ca opinia verzei dintr-o legumă grea și nedigerabilă să devină un mit. Valorile nutriționale conținute de acesta o fac sănătoasă nu numai pentru consum, dar și în industria medicală.

Proprietăți medicinale ale verzei

Varza a fost considerată o legumă medicinală încă din antichitate. A fost utilizată, în principal, ca medicament pentru bolile pulmonare, hepatice și articulare. Astăzi, mâncărurile cu varză sunt recomandate persoanelor, care doresc să slăbească și să crească imunitatea naturală a organismului. Vitaminele și mineralele conținute în varză permit apărarea împotriva virușilor și bacteriilor, care provoacă, printre altele, cele mai populare boli de sezon ca gripa și răceala. De asemenea, trebuie menționat că, contrar credinței populare, varza are un efect benefic asupra sistemului digestiv și atenuează astfel de afecțiuni precum gastrita, colita ulceroasă și boala ulcerului peptic. De asemenea, se crede că consumul său ajută la scăparea arsurilor la stomac și la constipație și influențează pozitiv ficatul, vezica biliară și rinichii. Cu toate acestea, pentru a putea folosi proprietățile vindecătoare ale verzei, trebuie să îți amintești să nu o combini cu carne sau uleiuri grele și grase.

Cum să mănânci varza?

antibiotic natural
fot. pixabay.com

Varza poate fi consumată în multe feluri, dar cel mai bine este să o consumi crudă. În această formă, leguma poate fi folosită ca element al salatei. Substanțe valoroase pot fi găsite și în sucul proaspăt de varză și în cea murată. Leguma în sine poate fi gătită, prăjită sau preparată la abur. Varza este o componentă a multor preparate tradiționale, cum ar fi bigosurile, rulourile de varză, ciorba de varză sau găluștele, dar poate fi folosită și pentru prepararea mâncărurilor inspirate din bucătăria chineză. Cel mai bine este să adaugi chimion și maghiran – aceasta va evita balonarea și arsurile la stomac. Persoanele, cărora le plac cocktailurile verzi, le pot pregăti cu varză, combinând legumele cu spanacul și nap.

Proprietăți medicinale ale sucului din varză

Sucul de varză este o modalitate cunoscută de a crește imunitatea, de a combate anemia și de a scăpa de umflarea cauzată de acumularea excesivă de lichid în organism. Tratamentul cu suc de varză ar trebui să dureze aproximativ 3 săptămâni. În acest timp ar trebui să bei un pahar de suc. Sucul de varză este, de asemenea, recomandat pentru ulcerațiile stomacale și pentru prevenirea cancerului.

Proprietăți medicinale ale verzei murate

Varza este o sursă valoroasă de calciu, potasiu și vitamina C. Este tratată ca un antibiotic natural și un medicament pentru reglarea procesului digestiv. Proprietățile sale includ curățarea tractului digestiv de bateriile putrefactive, care creează condiții pentru dezvoltarea microorganismului. Atunci când alegem varză roșie murată, furnizăm suplimentar organismului antioxidanți, seleniu și vitamina E.

Comprese din varză – când și pentru ce să le folosești?

Varza are un efect de vindecare nu numai ca aliment, ci și atunci când este folosită extern. Compresele de varză sunt recomandate persoanelor cu artrită, care suferă de dureri articulare și musculare, luxații. Compresa este formată din 2-3 dintre cele mai mari frunze exterioare de legume. Sparge-le ușor cu un ciocan, astfel încât să se înmoaie – ai grijă sa nu perforezi frunzele. Apoi, așează-le pe calorifer câteva minute. Articulațiile bolnave sunt înfășurate de frunzele calde, învelind compresa cu un bandaj sau prosop. Se scoate când pierde căldură.

Varza – când să o eviți?

O dietă bogată în varză pare ideală, dar nu este pentru toată lumea. Varza trebuie evitată în bolile tiroidiene. Acest lucru se datorează substanțelor, pe care le conține. Acestea împiedică absorbția iodului din mese, ceea ce poate duce la deficiențe grave ale acestui element în organism.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here